Vil sælge præmien

Lørdag aften modtog ukrainske Kalush Orchestra en statuette som symbol på deres sejr i Eurovision Song Contest. Nu vil de sælge den

Kalush Orchestra er ikke færdig med deres mission endnu. De kæmper stadig for at sætte fokus på situationen i Ukriane. Foto: Ritzau Scanpix
Kalush Orchestra er ikke færdig med deres mission endnu. De kæmper stadig for at sætte fokus på situationen i Ukriane. Foto: Ritzau Scanpix
Følg Underholdning
Følg Event & Kultur

De seneste uger har Kalush Orchestra været på en mission.

Rapbandet ville vinde 2022-udgaven af Eurovision Song Contest for at sætte fokus på den ukrainske kultur, der er lige så smadret og udfordret som resten af deres hjemland.

Det lykkedes!

Lørdag aften kunne Kalush Orchestra med Oleh Psiuk med den bemærkelsesværdige pink hat i spidsen hæve den hvide mikrofonformede glas-statuette som et symbol på, at de kom, så og sejrede.

Nu har orkestret valgt at sætte den eftertragtede statuette til salg. Det skriver blandt andet The Guardian, der citerer det ukrainske nyhedsbureau Ukrinform.

Hjælp til militæret
Det er ikke for sjov, at Kalush Orchestra vil sælge deres bevis på sejren. Pengene fra salget skal gå til at hjælpe militæret, der lige nu kæmper en uhyggelig og blodig kamp mod de russiske invasionsstyrker.

– Vi planlægger at sætte den på auktion og donere alle pengene til en fond, der hjælper militære styrker og Ukriane. Vi har endnu ikke valgt hvilken, forklarer Oleh Psiuk.

Mange lande og private har doneret penge til det krigsramte land, siden Ukraine blev invaderet af Rusland 24. februar. Og salget af Eurovision-statuetten vil forhåbentligt sætte gang i endnu flere donationer, håber Kalush Orchestra.

Motivation
- Det er vores opfattelse, at vi vil motivere andre ved at gøre det, siger Oleh Psiuk om salget.

- Vi tror på, at det vil gavne Ukraine. Jeg håber, at vi ser en kæmpe sum, men vi vil ikke opgive noget beløb. Vi må se, siger han.

Mens Storbritannien vandt juryernes afstemning under lørdagens Eurovision-finale, tog Ukraine historisk mange seer-stemmer, og det var nok til at give en samlet jordskredssejr til det besatte land.

Sådan så det ud lørdag aften, da Ukraine vandt:

Mere fra Ekstra Bladet+

Mette Frederiksens styre er taget til fange

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind