Annonce:
Annonce:

Voldtægtsdømt elev blev ikke smidt ud - fortsatte på Herlufsholm

En elev, der blev dømt for voldtægt af en anden elev, blev ikke smidt ud af Herlufsholm, efter tiltalen var rejst. Det viser partshøringsudkast fra Styrelsen for Undervisning og Kvalitet over skolens tilsynssag

En elev på Herlufsholm kunne fortsætte på skolen trods voldtægtstiltale. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
En elev på Herlufsholm kunne fortsætte på skolen trods voldtægtstiltale. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Annonce:
Følg Underholdning
Følg Event & Kultur

Tilbage i april blev en tidligere elev på Herlufsholm Skole dømt for voldtægt af en anden elev.

Den tiltalte teenager har igennem hele forløbet nægtet sig skyldig med henvisning til, at der havde været samtykke den pågældende nat, men den forklaring forkastede byretten.

Den unge mand blev idømt seks måneders ubetinget fængsel, ligesom han blev dømt til at skulle betale godtgørelse til den forurettede i sagen.

Den dømte ankede rettens afgørelse med påstand om frifindelse i landsretten, og dermed afventer sagen i øjeblikket stadig sin endelige afgørelse.

Alligevel hæfter Styrelsen for Undervisning og Kvalitet (STUK) sig ved skolens håndtering af sagen i det partshøringsudkast over tilsynssagen mod Herlufsholm, der udkom lørdag og resulterede i hele bestyrelsens afgang.

Annonce:

Her beskrives det, at den nu dømte elev opholdt sig på skolen, mens sagen stod på. Det beskrives desuden, at den pågældende elev fortsat modtog undervisning på Herlufsholm efter dommens afsigelse.

Skolens håndtering af sagen møder i partshøringsudkastet kritik fra STUK, fordi det ifølge styrelsens vurdering er 'pædagogisk uhensigtsmæssigt', at en voldtægtstiltalt og senere dømt ikke er blevet bortvist fra skolen.

Det vil fremgå at den endelige redegørelse, om STUK efter partshøringen fastholder kritikken.

Ekstra Bladet er på grund af navneforbud forhindret i at beskrive sagen i yderligere detaljer.

Ekspert: - Kan være retraumatiserende

Katrine Bindesbøl er chefkonsulent hos organisationen Lev Uden Vold. Hun har skrevet PhD om seksualiseret vold blandt unge, hvor hun har interviewet mere end 80 unge på forskellige ungdomsuddannelser, hvoraf nogle beskrev egne eller venners uønskede seksuelle erfaringer lige fra seksuel chikane til gruppevoldtægter.

Hun udtaler sig ikke specifikt om Herlufsholms håndtering af voldtægtssagen mellem de to elever, men har stor erfaring med, hvordan det opleves for ofre at blive konfronteret med deres gerningsmand i det daglige.

- Det er samstemmende for dem, der har været udsat for seksualiseret vold, at det kan være retraumatiserende at møde eller blive konfronteret med den, der har udsat en for et overgreb efterfølgende. Det kan minde én om, hvad man har været udsat for, og det kan være meget psykisk belastende, for det minder en om, at den anden har behandlet en, som om man ikke var noget værd, siger hun og fortsætter:

- Man kan blive i tvivl om, hvorvidt man er berettiget til at have det skidt, når nu det måske ikke har haft konsekvenser for den anden.

Derudover peger Katrine Bindesbøl på, at det kan have en negativ effekt på en person, der har været udsat for seksualiseret vold, at blive mødt med meninger og holdninger fra andre personer i den samme sociale kontekst, for eksempel på en skole.

- For dem, jeg har talt med i mit projekt, var der ofte en eller anden form for stillingtagen blandt de andre, der indgik i det sociale fællesskab. Nogle af dem, der havde været udsat for et seksuelt overgreb, oplevede at møde andres vurderinger af, hvorvidt det var okay eller ikke okay det, der var foregået, og hvorvidt de syntes, man var berettiget til at være ked af det eller have det skidt. Det betyder ret meget for ens mulighed for at bearbejde det, der er sket, siger hun.

- Hvor vigtigt er det for ofre for denne her form for forbrydelse, at gerningsmanden bliver mødt af sanktioner fra omverdenen?

- Ud fra den forskning, der er lavet, kan man se, at det er ret vigtigt for ofre at få anerkendelse. I anerkendelsen ligger der også en forståelse af, hvad det har gjort ved en, og det er rigtig vigtigt for bearbejdningen af det, der er sket. Anerkendelsen kan for eksempel komme ved, at omgivelserne tager afstand fra det, der er blevet gjort, og det kan for eksempel gøres ved sanktioner, siger Katrine Bindesbøl og understreger:

- Det handler om at løfte følelsen af ansvar og skyld fra den, der har været udsat for et seksualiseret overgreb. Ofre for overgreb kan ofte føle selvbebrejdelse og skam over det, der er sket, og at nogen har behandlet dem på denne her nedværdigende måde.

Afviser interview
Ekstra Bladet har forsøgt at få en kommentar til håndteringen af voldtægtssagen fra forhenværende bestyrelsesformand Torben von Lowzow, der var i spidsen for bestyrelsen på daværende tidspunkt, men han er ikke vendt tilbage på vores henvendelser.

Annonce:

Ekstra Bladet ville ligeledes gerne have talt med den tidligere rektor Mikkel Kjellberg om sagen, som fandt sted, mens han stadig var rektor på skolen, men da vi fanger ham over telefonen, er han ikke ligefrem snakkesalig, da det går op for ham, at det er Ekstra Bladet, der ringer.

- Nå, dig har jeg ikke lyst til at tale med. Ingen kommentarer, siger han, inden han smider røret på.

Det ville vi gerne have haft svar på

Ekstra Bladet har sendt følgende spørgsmål til både tidligere rektor Mikkel Kjellberg og forhenværende bestyrelsesformand Torben von Lowzow.

De er dog ikke vendt retur på henvendelserne.

- Hvilke tanker gjorde I jer om, at eleven fortsat kunne gå på skolen, og offeret kunne blive konfronteret med at skulle se gerningsmanden hver dag?

- Hvorfor blev vedkommende ikke bortvist, da det stod klart, at han var dømt? Han fik jo fortsat lov til at følge undervisningen?

- Når I læser, at STUK kalder det ’pædagogisk uhensigtsmæssigt’, giver det så anledning til overvejelser om, at I skulle have grebet situationen anderledes an?

- Blev eleven tilgodeset pga. sine forbindelser (eksempelvis forældre, status, etc.)?

Den nuværende konstituerede rektor på Herlufsholm, Martin Arvedlund, har heller ikke ønsket at stille op til interview med Ekstra Bladet om sagen. Igennem Herlufsholms presseafdeling har han dog sendt et kort, skriftligt svar:

'Vi er ved at analysere sagen. Hvis denne analyse danner grundlag til kritik, vil vi naturligvis handle på det og tage det med i vores gennemgang af interne retningslinjer. STUKs høringsskrivelse er blot et udkast og ikke udtryk for en endelig afgørelse', lyder det.

Mikkel Kjellberg blev fyret på Herlufsholm som konsekvens af skandalesagerne. Foto: Tobias Kobborg/Ritzau Scanpix
Mikkel Kjellberg blev fyret på Herlufsholm som konsekvens af skandalesagerne. Foto: Tobias Kobborg/Ritzau Scanpix
 

Tidligere har forhenværende rektor Mikkel Kjellberg udtalt sig om voldtægtssagen til Ekstra Bladet.

Annonce:

- Der er jo ikke nogen manual for, hvordan man kommer sådan noget her til livs, fordi alle sager er jo forskellige og opstår på forskellig vis i samspil mellem unge mennesker. Det, vi gør, er, at vi har mentorordninger. Vi har præventive oplæg, og vi har digital dannelse. Alle de her ting støtter op omkring at give eleverne respekt for hinandens grænser, sagde han blandt andet i det tidligere interview med Ekstra Bladet.

Psykolog: Skolen har et ansvar

Per Frederiksen, der er psykolog hos Red Barnet, ønsker ikke at udtale sig om den konkrete sag. Han ser dog flere problemer i, at et offer og en potentiel gerningsmand ikke bliver adskilt - eksempelvis ved at de fortsat kan gå på samme skole.

Han fortæller, at det er skolens ansvar at sikre, at den utryghed ikke opstår.

- Skolen har et ansvar for at sikre et trygt læringsmiljø, og en skole, hvor man bor, har en helt særlig forpligtelse i den forbindelse. Det er jo også sådan, at man eksempelvis på en kostskole kan vælge at sige, at en elev ikke skal være der, og det er skolens vigtigste ansvar at skabe et trygt læringsmiljø. Det er generelt meget tungtvejende, for ingen må gå og føle sig utrygge og være bange. Og når vi taler om voldtægt, er der tale om en meget alvorlig forbrydelse, som selvfølgelig også skal tages meget alvorligt.

Ifølge Per Frederiksen kan man som skole ikke reagere ud fra en formel i sager, der eksempelvis handler om voldtægt, men det er dog vigtigt at tage affære af hensyn til forurettede.

- Der er ingen formel for, hvordan man skal håndtere sådan nogle sager, og hvornår man skal bortvise en elev. Men jeg kan ikke se, hvad det er det vindende argument for at beholde en elev, der er dømt for at voldtage en anden elev på skolen. I sådan nogle sager handler det om alvorsgraden, og at man som skole skal vurdere konsekvensen for elevernes tryghed. Hvis det er ødelæggende for det gode læringsmiljø at have en elev der, så skal der naturligvis laves tiltag, som er med til at sikre tryghed, siger han.

Det er især vigtigt, når det handler om meget unge mennesker, understreger han.

- Når vi har med unge mennesker at gøre, og især når det handler om unge mennesker, der er tilknyttet et døgntilbud, som en kostskole jo er, så er tryghed både i og udenfor skoletiden særligt vigtigt, siger han og tilføjer:

- Derfor kan en situation, hvor man har gerningsperson og forurettet på samme sted være pædagogisk uhensigtsmæssig. For en uddannelsesinstitution skal det altid komme i første række at sikre læring og trivsel for alle elever.

Ekstra Bladet har siden lørdag, hvor Herlufsholms bestyrelse trak sig i kølvandet på STUK's partshøringsudkast, forsøgt at få et interview med skolens ledelse, men de har ikke ønsket at stille op til interview med Ekstra Bladet.

--------- SPLIT ELEMENT ---------

I weekenden førte partshøringsudkastet til, at kronprinsparret har valgt, at prins Christian ikke længere skal gå på Herlufsholm, og at prinsesse Isabella ikke skal starte der efter sommerferien.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
LIGE NU

Mere fra Ekstra Bladet+

Annonce:
Det er en dårlig og bedaget idé, at særligt udvalgte fødes med specielle privilegier
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:
LIGE NU

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Annonce:
Annonce: