Annonce:
Annonce:

Børnebøger bliver censureret: Ordet 'tyk' helt fjernet

Forlæggeren Puffin har hyret 'følsomhedslæsere' til at gennemlæse børnebøgerne skrevet af den kendte forfatter Roald Dahl og ændre 'stødende' sprog.

Netflix købte i 2021 rettighederne til alle værker af Roald Dahl. Der er nok derfor et par film/tv-serier i vente. Foto: AP Photo/Ritzau Scanpix
Netflix købte i 2021 rettighederne til alle værker af Roald Dahl. Der er nok derfor et par film/tv-serier i vente. Foto: AP Photo/Ritzau Scanpix
Annonce:
Følg Underholdning
Følg Livstil

'Charlie og Chokoladefabrikken', 'Matilda og den store venlige kæmpe'. Alle sammen værker af den legendariske børnebogsforfatter Roald Dahl. Værker, som nu bliver ændret.

Forlaget Puffin, der har rettighederne til Roald Dahls bøger, har nemlig foretaget hundredvis af ændringer i den nyeste engelske udgivelse af bøgerne ifølge den britiske avis The Telegraph.

Ændringerne indebærer for eksempel at de små orange 'oompa loompa'er fra Charlie og Chokoladefabrikken nu er 'små personer' i stedet for 'små mænd', og at ordet 'tyk' helt er blevet fjernet fra bøgerne. Det er dog bare to af de mange hundrede ændringer.

Forlaget forklarer, at ændringer bliver foretaget for at sikre, at bøgerne 'fortsat kan nydes af alle'.

Annonce:

Roald Dahl døde selv i 1990 og har derfor selvsagt ikke haft nogen indflydelse på beslutningen. I stedet blev afgørelsen truffet af forlæggeren Puffin og The Roald Dahl Story Company, som på tidspunktet for afgørelsen i 2020 var drevet af Roald Dahls familie.

Tidligere kontroverser
Roald Dahl er tidligere blevet kritiseret for antisemitistiske kommentarer, og i 2020 vakte filmatiseringen af 'The Witches' forargelse blandt handikapaktivister, da filmens skurk var portrætteret med tre fingre.

Warner Bros. undskyldte efterfølgende skildringen i en udtalelse til Deadline:

'Vi er meget kede af at høre, at vores skildring af de fiktive karakterer i The Witches har ærgret personer med handikap'.

Sussi følte allerede, at hun havde sagt farvel til Leo. Hør klip fra et interview med de to, der blev optaget i forrige uge, i 'Der er brev' herunder eller i din podcast-app.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:
Stadig en stank af magtmisbrug i minksagen
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Bagholdet

Annonce:
Annonce: