Annonce:
Annonce:

Coop i farlig brøler: Vi beklager fejlen

Coop beklager nu, at de gav forældede råd om strandtrehage og løgkarse

Sådan ser mailen til medlemmerne ud.
Sådan ser mailen til medlemmerne ud.
Annonce:
Følg Underholdning
Følg Livstil

Forleden gik det tilsyneladende lidt for stærkt for Coop, da de i en mail til deres medlemmer opfordrede til og gav råd om samling og spisning af planterne strandtrehage og løgkarse.

Fødevarestyrelsen fraråder nemlig, at man overhovedet spiser de to planter, fordi de potentielt kan være meget giftige og dermed sundhedsskadelige.

Det har nu fået Coop til at komme med en berigtigelse, og i en mail til deres medlemmer beklager de, at de ved en fejl har givet 'forældede råd' om indtagelsen af de to planter.

Coop har sendt en mail til deres medlemmer, hvor de beklager fejlen.
Coop har sendt en mail til deres medlemmer, hvor de beklager fejlen.

Beklager fejlen
De advarer samtidig deres kunder om ikke at indtage planterne.

'Vær opmærksom på, at der i mailen fra Coops medlemsprogram, som du modtog den 2. juni 2021 desværre indgik forældede råd om sankning og spisning af planterne strandtrehage og løgkarse. Fødevarestyrelsen fraråder nu, at man spiser de to planter', lyder det i mailen.

Her fortæller Coop samtidig, at de nu har rettet de misvisende oplysninger fra diverse hjemmesider.

'Det drejer sig om artiklerne 'Syv grønne sommeraktiviteter' og 'Plantequiz'. Indholdet er udgivet på Samvirke.dk og bragt på Coops grønneveje.dk. Det er nu fjernet fra begge sider, og vi er ved at gennemgå alt indhold, der handler om at spise planter og andet, man kan samle i naturen. Vi beklager fejlen', lyder det videre.

Det siger Fødevarestyrelsen om planterne

Strandtrehage

Strandtrehage tilhører trehagefamilien. Planten findes ved danske strandenge.

Strandtrehage indeholder blåsyreholdige glykosider, der kan frigive giftigt cyanid. I et 'worst case scenario', hvor planten indeholder det højest rapporterede indhold af blåsyreholdige glykosider, kan et indtag på mere end to gram frisk plante for en voksen person på 70 kg føre til forgiftning.

Symptomer på forgiftning er en følelse af, at halsen snører sig sammen, kvalme, opkastning, svimmelhed, hovedpine, hjertebanken, ændringer i vejrtrækningen, langsom hjerterytme, bevidstløshed, voldsomme krampeanfald og dødsfald

Spiser en voksen person på 70 kg mellem 47-336 gram frisk strandtrehage kommer man op på en dødelig dosis af cyanid.

På baggrund af plantens indholdsstoffer og potentialet for forgiftning, bør man ikke spise af planten (inkl. dens blade).    

Løgkarse

Løgkarse tilhører korsblomstfamilien og bruges som krydderurt. Løgkarse blomstrer maj-juni, mens bladene er tilgængelige hele året. Bladene indeholder erukasyre og glukosinolater, mens indholdsstofferne i blomsten ikke er kendte.

Den type glukosinolater, der er i løgkarse, kan nedbrydes til bl.a. blåsyre, der er giftigt. Den akutte referencedosis for blåsyre for en voksen kan blive overskredet ved et indtag på mere end 13 gram friske blade eller godt to gram for et lille barn. Løgkarse bør derfor kun bruges i mindre mængder, som fx som krydderurt i maden, særligt hvis maden serveres for børn.

Kilde: Fødevarestyrelsen

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Mere fra Ekstra Bladet+

Nej tak, Søren Pape - du skal ikke være statsminister
Annonce:

Udforsk Ekstra Bladet+

Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:
Annonce:
Annonce: