Farlig håndtering: Udskældt café i bøderegn

Fødevarestyrelsen knalder Café Vivaldi for at opbevare fersk fisk, råt kød og creme fraiche ved alarmerende høje temperaturer

Filialen på Bremerholm fik hug for at servere dårlig mad til for høje priser, mens koncernen år efter år tjener millioner af kroner. Foto: Christian Lindgren/Ritzau Scanpix
Filialen på Bremerholm fik hug for at servere dårlig mad til for høje priser, mens koncernen år efter år tjener millioner af kroner. Foto: Christian Lindgren/Ritzau Scanpix

Den landsdækkende Café Vivaldi fik på puklen, da Berlingskes madanmelder tidligere på ugen tog caféen under kærlig behandling i avisens spalter.

’Et rædselskabinet af gastronomiske forbrydelser’, skrev Søren Jacobsen Damm i den harske anmeldelse, hvor caféen fik en enkelt stjerne.

Blandt de utallige kritikpunkter var laksen, som ifølge anmelderen var ’mere grå end laksefarvet’.

Måske ikke et tilfælde, at laksen blev nævnt.

- Årets bundskraber: Cafékæde slagtet

Ved et kontrolbesøg på caféen i Fredericia i februar sidste år fik Café Vivaldi en bøde på 10.000 kroner for at opbevare fersk laks ved en faretruende høj temperatur.

For at undgå at fersk fisk går i fordærv, skal den opbevares ved maksimalt to grader og gerne under is.

På Café Vivaldi målte fisken en temperatur, der var tre gange højere end det tilladte.

Fødevarestyrelsen målte 6,2 grader imellem to stykker laks, og caféens egenkontrol afslørede, at de ansatte ikke havde den fjerneste anelse om korrekt håndtering af laksen.

Temperaturkravet til det kølerum, hvor laksen blev opbevaret, var sat til maksimalt 5 grader.

Den for varme laks er desværre ikke et enkeltstående problem med håndteringen af fødevarer på Café Vivaldi.

Gennem det seneste halvandet år har Café Vivaldi sammenlagt fået 35.000 kroner i tre bøder af Fødevarestyrelsen.

I sommer fik caféen i Hillerød påtale for at opbevare rå strimler af oksekød ved 12 grader, en dag gammel tunsalat ved 14 grader og kartoffelmos ved alarmerende 16 grader.

Letfordærvelige fødevarer som råt kød skal opbevares i køleskab ved højst 5 grader for at undgå fordærv, oplyser Fødevarestyrelsen.

Café-ejer forgyldt: Driver 'kynisk frokostmaskine'

Myndigheden kvitterede med en bøde på 10.000 kroner.

I Roskilde sidste år var den atter gal.

I et nyinstalleret såkaldt køleskuffebord opbevarede man blandt andet et kilo tilberedt paneret kylling, en pose brunchpølser og tre liter creme fraiche ved 15 grader.

Over for Fødevarestyrelsen undskyldte de ansatte forseelsen med, at kølebordet var nyt.

Det ændrede ikke ved, at styrelsens udsendte fandt bødeblokken frem og takserede 15.000 kroner.

Café Vivaldi: Vi har hyret en konsulent

Ifølge direktør i Café Vivaldi, Kenn Righolt, har koncernen på baggrund af Ekstra Bladets oplysninger fra Fødevarestyrelsen hyret en ekstern konsulent, der skal gennemgå kædens processer og procedurer - herunder egenkontrol.

- Hvorfor har I ikke styr på hygiejnen ved de her tre kontrolbesøg?

- Ja, set i bakspejlet skyldes det, at procedurerne ikke er gode nok, og det er derfor, at vi har entreret med en ekstern konsulent, der hjælper os med at gennemgå procedurerne.

- Hvilke procedurer har fejlet?

- Det er menneskelige procedurerm, at der ikke er fulgt godt nok op på nogle hygiejnemæssige egenkontroller, og det skal selvfølgelig kontrolleres.

- Hvad gør det ved jeres selvopfattelse, at I som en stor koncern ikke har styr på korrekt håndtering af fødevarer?

- Det gør det ved vores selvopfattelse, at vi gerne vil gøre det bedre. Det er ikke godt nok, og derfor indfører vi de her tiltag, siger Kenn Righolt.