Læs dig i løbeform

Bøger om danskernes foretrukne motionsform - løb - kan være komplicerede sager. Heldigvis behøver det slet ikke være så svært. Her er de bedste og mest motiverende bøger om løb, der vil få dig til at snøre løbeskoene, før du har nået sidste side …

'Hvad jeg taler om når jeg taler om at løbe'

Haruki Murakami

En af de største klassikere inden for litteratur, der omhandler løb, er skrevet af den prisvindende, japanske forfatter Haruki Murakami, hvis skønlitterære bøger er oversat til talrige sprog og også er ekstremt populære på danske breddegrader.

Bogen fra 2009 er en skønsom blanding af anekdoter fra Murakamis liv som forfatter og ivrig amatørløber.

Den indeholder tips og historier fra alle de forskellige verdensdele, som Murakami har oplevet i sit liv, hvor han blandt andet har prøvet kræfter med den oprindelige distance fra byen Marathon til Athen i Grækenland.

Hvis du drømmer om at finde ud af, hvordan løb kan integreres i en produktiv og kreativ dagligdag, er det her bogen for dig.

'Født til løb'

Christopher McDougall

McDougalls bog om en skjult stamme af ekstremt udholdende og dygtige løbere i Mexico og en flok skrupskøre og frygtløse ultraløbere fra USA har fået en lang undertitel, der fortæller ret præcist, hvad bogen handler om: ’Den skjulte stamme, ultraløberne og det mest fantastiske race verden har set.'

Det storslåede eventyr begynder med et simpelt spørgsmål: Hvorfor gør min fod ondt? I sin søgen efter et svar sætter forfatteren sig for at finde Mexicos Tarahumara-indianere, verdens bedste distanceløbere, som kan løbe flere hundrede kilometer uden pauser og tilmed nyde hvert et minut.

Bogen fra 2012 er blevet en klassiker for dem, der interesserer sig for den ekstreme disciplin ultraløb, det vil sige løb, der er væsentlig længere og mere ufremkommelige end almindelige maratonløb.

Derudover omhandler bogen også barfodsløb, men selv om du har tænkt dig at beholde løbeskoene på og ikke har planer om at løbe 160 kilometer i bjergene, så er bogen et særdeles velskrevet og rablende underholdende bekendtskab.

'Sidste tog til Boston - maratonløbets historie'

Tonny Vorm

Forfatter og journalist Tonny Vorm kommer vidt omkring i sin bog fra 2017, hvor han leverer en medrivende indføring i maratonløbets historie. Bogen henvender sig til både eliteløberen og motionisten samt alle med interesse for sport og samfund.

Bogen forklarer blandt meget andet, hvorfor kvinder først fik lov til at løbe maraton ved OL i 1984, hvordan det danske maratonløbs guldalder i 1980'erne blev skabt, hvor hurtigt afrikanerne egentlig kan løbe, og om vi også vil løbe maratonløb i fremtiden.

Tonny Worms jagt på svar i 'Sidste tog til Boston - maratonløbets historie' bringer os fra sir Arthur Conan Doyles London over koldkrigstidens Prag til New Yorks hårde asfalt i en personlig fortælling krydret med stemningsfulde reportager, underholdende anekdoter og interviews med løbestjerner, eksperter og historikere.

'Jeg løber'

Anders Legarth Schmidt

Bogens forfatter, Anders Legarth Schmidt, snørede løbeskoene, blot ti timer efter at hans seksårige datter Ellen døde på Rigshospitalet efter to års opslidende kræftsygdom. På det tidspunkt havde han været løber en stor del af sit liv, men opdagede midt i den bundløse sorg, at det fik en ny mening og funktion for ham at løbe.

Han fandt i løbet et rum, hvor han mærkede en snert af frihed fra de sorteste tanker. Og et afløb for den følelse af afmagt og kontroltab, der følger med sorgen. For i løbet findes kun det næste skridt, det næste åndedrag – og det næste hjerteslag.

I en serie dybt personlige og meget rørende tekster i krydsfeltet mellem liv, død, løb, sorg og savn deler forfatteren i denne bog sine følelser og tanker og refleksioner over, hvad løb handler om for ham.

'Jeg løber' blev oprindeligt udgivet som en blog i Politiken, og i 2017 blev den opsat som teaterstykke på Det Kongelige Teater.