Ole Henriksen om 'The Danish Girl': Den er banebrydende

Den danske cremekonge i Hollywood, Ole Henriksen, var i København til premieren på 'The Danish Girl'. Han har set filmen kommer med sin mening her

Ole Henriksen om 'The Danish Girl': Den er banebrydende

Ole Henriksen var en af de få på den røde løber, der havde set filmen før. Hør hans mening om den her (Video: Ritzau)

Det varr særdeles prominente fødder der betrådte den røde løber i København til gallavisning på storfilmen "The Danish Girl".

For gæsterne har både Oscar-nomineringer og - statuetter på CV'et.

Til premieren i Imperial Biografen var filmens instruktør, Tom Hooper, og filmens stjerneskuespillere, Eddie Redmayne og Alicia Vikander.

Også danske stjerner var på den røde løber, deriblandt også Ole Henriksen.

- Jeg har set den og den er banebrydende, fortalte den danske cremekonge til Ritzau.

Se interviewet med Ole Henriksen over artiklen

Stjernerne fra 'The Danish Girl' havde desuden gæstet Arken Museum for Moderne Kunst i Ishøj tidligere på dagen. Arken har lige nu en Gerda Wegener-udstilling - så det var et passende museumsbesøg, da en af filmens centrale personer spiller Wegener.

'Den Danske Pige' til Venedig

Delvist filmet i Danmark
Flere af scenerne i "The Danish Girl" er optaget i løbet af et par intense dage i København i løbet af sommeren 2015. Derfor vil nogle af scenerne virke bekendte for de fleste opmærksomme danskere, der i biografen kan nyde synet af området omkring Børsen, Christiansborg og Nyhavn med et ægte Hollywood skær over sig.

Også Københavns Rådhus og små Købehavnske gader har fungeret som henholdsvis et hospital i Dresden og parisiske gader.

Mand skulle spille dansk pige: Er jeg smuk nok?

Ole Henriksen om 'The Danish Girl': Den er banebrydende

Kom med bag scenerne, der er filmet i Danmark her (Video: Working Title)

Turist-magnet
Det er særligt fonden Copenhagen Film Fund der har gjort det muligt for Danmark og i særdeleshed København at få en plads i spotlyset.

De investerede i sin tid seks milioner kroner i projektet og håber, at beløbet er godt givet ud, når filmen skal trække turister til Danmark.

Af samme grund har VisitDanmark oprettet et helt særligt tilbud til de udenlanske besøgende. Her kan de filminteresserede turister komme tættere på historien om Einar og Lili i form af en tur rundt i København med stop på de forskellige locations fra filmen og hovedpersonernes liv.

Einar blev til Lili
Udover at have en central rolle i filmen, udgør København også scenen for en helt særlig historie om verdens allerførste kønskifte.

Filmens hovedperson Einar Mogens Andreas Wegener, der spilles af Eddie Redmayne, blev født i Vejle i 1882, men identificerede sig i løbet af sit liv mest som kvinde. Han besluttede sig sidenhen for at leve som kvinden Lili Elbe. Dette skift var usædvanligt for sin tid, ikke mindst fordi Einar var gift med Gerda Wegener, der dog støttede sin mand i livstilen.

Parret flyttede i 1912 til Paris, hvor der på det tidspunkt var en større forståelse for transkønnede og kønskifteoperationer.

I 1930 tog Einar det første fysiologiske skridt hen mod livet som Lili, da han fik foretaget sin første af to kønskifteoperationer i Berlin.

Han fik fjernet sine mandlige kønsorganer, og efterfølgende var det planen, at der skulle indopereres æggestokke, så Lili siden ville have muligheden for at få et barn.

Hør den danske cremekonges mening om 'The Danish Girl' over artiklen

Ole Henriksen om 'The Danish Girl': Den er banebrydende

Se traileren til storfilmen her 

Oscar-stjerner besøger Danmark

Einar Wegener blev til Lili Elbe, da det lykkedes hende officielt at skifte køn og navn. I kølvandet på kønsskiftet blev det dansk registrerede ægteskab med Gerda annulleret.

Desværre opstod der problemer undervejs i den anden komplicerede operation, og de infektioner som den medførte, var angiveligt det, der kom til at betyde Lili Elbes død på en kvindeklinik i Dresden i 1931.

Dansk historie nomineret til prestigepriser

Fire nomineringer
Den officielle danske premiere er torsdag, men filmen, der har trukket hele fire Oscar-nomineringer hjem, har været vist i USA siden november.

Hovedrolleindehaver Eddie Redmayne er nomineret i kategorien bedste mandlige hovedrolle. Han har tidligere modtaget en statuette for sin præstation i 'The Theory of Everything', hvor han spillede fysikeren Stephen Hawking.

Gerda Wegener spilles af Alicia Vikander, som mange danskere måske husker som den danske dronning Caroline Mathilde i En Kongelig Affære fra 2012.

Filmens instruktør, Tom Hooper, står bag tidligere biografsucceser som Les Misérables fra 2012 og The Kings Speech fra 2010. Sidstnævnte indbragte ham en Oscar for bedste instruktion i sin tid.