Royal dansk nazi-afsløring: Prinsesse kaldte Hitler 'charmerende'

En dokumentarfilm, der bliver vist på britisk tv, viser at, prinsesse Sophie af Grækenland og Danmark i sin tid beskrev Adolf Hitler som charmerende og beskeden

Prinsesse Sophie af Grækenland og Danmark har sympati for Hitler, viser ny dokumentar. (Foto: PA Photos)
Prinsesse Sophie af Grækenland og Danmark har sympati for Hitler, viser ny dokumentar. (Foto: PA Photos)

I weekenden rystede en mere end 83 år gammel video hele det britiske kongerige.

Den blot syvårige, senere Dronning Elizabeth, lærte i videoen at heile af sin onkel den senere konge af England, Edward.

Nu viser en ny dokumentarfilm, der bliver vist på britisk tv, at de royale nazisympatier også har et dansk spor.

England i oprør over nazi-forside England i oprør over nazi-forside Video viser britisk dronning lave nazihilsen som seksårig

England i oprør over nazi-forside

Ifølge engelske The Independent viser dokumentarfilmen, at prinsesse Sophie af Grækenland og Danmark i sin dagbog før 2. Verdenskrig beskrev nazi-lederen Adolf Hitler som 'charmerende' og 'tilsyneladende beskeden'.

Billede med Hitler
Hendes søn Prins Rainer von Hesse læser i dokumentaren passager op fra sin moders ikke tidligere publicerede dagbog, hvor hun beskriver Hitler efter hun har mødt ham til et bryllup.

- Jeg bliver nødt til at sige, at selvom Chri (Prinsesse Sophies første mand Prins Cristoph, red.) ændrede vores politiske synspunkter radikalt nogle år senere, var vi meget imponerede af den charmerende og tilsyneladende beskedne mand og af hans planer om at ændre og forbedre situationen i Tyskland, skriver Prinsesse Sophie i sin dagbog ifølge The Independent.

Kongehuset starter efterforskning efter royal nazi-hilsen

Dagbogen beskriver, at prinsessen mødte Hitler personligt efter Hermann Goering, chef for det tyske luftvåben, havde opfordret hende til dette. 

Et billede viser derefter, hvordan Prinsesse Sophie og hendes mand sad til bords med Hitler og Goering til et bryllup i 1935, og hvordan Hitler var blevet meget imponeret af hendes evne til at konversere. 

Ledende nazister
Dokumentaren viser også, hvordan hendes storebror Prins Phillip, der senere blev gift med Dronning Elisabeth II, deltager i sin søsters, Ceciles begravelse i Tyskland i 1937, efter hun var død i et flystyrt, hvor han er omringet af nazi-tilhængere.

Dokumentaren bidrager dog ikke med oplysninger, om at prinsen skulle have haft nazisympatier af nogen art. Han kæmpede dog også heroisk mod nazisterne under 2. Verdenskrig.

Til gengæld var hans tre søstre, Margarita, Cecile og Sophie, alle gift med tyske adelsmænd, der havde ledende stillinger i det tyske nazi-styre. 

Adgang forbudt: Britisk nazi-hilsen skjult i 82 år

Prinsesse Sophie af Grækenland og Danmark var tip-oldebarn af den danske Kong Christian d. 9., hvilket betød, at hun fik titlen 'Prinsesse af Danmark'. Hun døde i München i 2001 som 87-årig.

Det engelske kongehus har ikke ønsket at kommentere indholdet i dokumentaren.

Billedet af en 'heilende' Dronning Elizabeth på forsiden af The Sun har sat Storbritannien på den anden ende. (Foto: The Sun)
Billedet af en 'heilende' Dronning Elizabeth på forsiden af The Sun har sat Storbritannien på den anden ende. (Foto: The Sun)