Kims glemte far

Lige stolte og stædige. Kim Larsen var fem, da faderen skred - de forsøgte aldrig at finde hinanden

Kim Larsen med sin mor Eva Flyvholm og sin kone Lise-Lotte Klovborg. Fra den dag i 1950, faderen gik, var Eva enlig mor og kæmpede for børnene i en toværelses i Københavns Nordvestkvarter. Det gør ikke indtryk på hende i dag, at eksmanden er død. (Foto: PFF)
Kim Larsen med sin mor Eva Flyvholm og sin kone Lise-Lotte Klovborg. Fra den dag i 1950, faderen gik, var Eva enlig mor og kæmpede for børnene i en toværelses i Københavns Nordvestkvarter. Det gør ikke indtryk på hende i dag, at eksmanden er død. (Foto: PFF)
- Mor smed ham ud. Jeg har ikke set ham siden -og har heller ikke haft lyst. Sådan er det. Jeg var fem, da han skred.

Det er Kim Larsens korte stående statement om sin far, skolelærer Alfred M. Larsen, der nu er fundet død, 89 år gammel, i Marstal på Ærø. Det var ham, der fandt på at give Kim mellemnavnet Melius - 'den bedre'.

Hård hund og sej vinterbader
Det var en far, der hurtigt gik i glemmebogen. I hvert fald har Kim aldrig villet fortælle om ham, heller ikke til venner og bekendte. Om tankerne har været lige så få som Larsens ord om ham, ved kun Kim selv.

Det siges, at de ligner hinanden som de berømte dråber, når det handler om stolt- og stædighed. Kims far betegnes som en hård hund, en sej vinterbader og en krævende gymnastiklærer.

Til gengæld fylder Kims mor, Eva Flyvholm, 84, så meget mere i Kims liv. Hun er utvivlsomt den, der fylder allermest - og de to har mindst lige så mange fælles træk i deres kantede, markante personligheder, begge er også uddannet skolelærere.

Ægteskabet en fejltagelse
- Gør det noget indtryk, at Alfred er død?

- Nej, lyder det kort og præcist fra Eva Flyvholm. Og så er den sag uddebatteret. Hun har ikke lagt skjul på, at ægteskabet var en fejltagelse.

- Jeg bad Alfred gå. Det var et dumt kapitel i mit liv, fortalte hun summarisk i Peder Bundgaards bog om Kim Larsen.

Hvordan Alfred Larsen mon har haft det med at se sin søn vokse sig stor og berømt uden at være i kontakt med ham, er en hemmelighed, han tager med sig i graven.

Morfar overtog fars plads
Den glemte fars plads blev et langt stykke af vejen overtaget af Kims morfar, degnen Peter Rasmus Olsen, der fortalte Kim alle historierne, som den dag i dag sidder som et væsentligt led i skjaldens rygrad, og som han taler om med varm veneration.

Skønt Kim flyttede til Odense, midt mellem sin mor i Kerteminde og sin far i Marstal, blev det brud, der skete i 1950, aldrig overvundet. Lige så lidt som Kim forsøgte at 'finde' sin far, lige så lidt eller mindre forsøgte Alfred at 'finde' sin søn.

Nøglebørn
Fra den dag faderen gik, vendte han aldrig senere tilbage. Det gjorde Kim og hans bror, Tore, til nøglebørn, mens mor Eva kæmpede for dem alle tre som enlig mor i en toværelses i det københavnske nordvestkvarter.

Måske var den manglende far og de barske omstændigheder med til at give Kim den følelsesmæssige brynje og robusthed, han kæmpet sig igennem med - med poesien piblende ud af alle sprækker.

Selv om Kim har lært at holde sin galde flydende af Pontoppidan, er der næppe tvivl om, at det er fantasien og drømmene, der har båret ham op, hvor han er i dag. Som han sang i 'Hvis din far gi'r dig lov': - Det er mig, der har drømmene med til dig...

Den 23. oktober runder Kim de 60. Når han i aften går på scenen med Kjukken ved premieren på sin nye sommerturne i Portalen i Greve, vil han givetvis gøre det uden et ord om sin far. Men også uden en tanke? Vi ved det ikke.

- Det var da godt, at vi blev født, før aborten den blev fri...

Et eller andet sted skal Alfred Larsen have tak for sit bidrag til 'det dårlige selskab'. Men om han får det af sin søn Kim er tvivlsomt. Som romantikeren synger: - Om lidt er vi borte - vi ses måske igen.

Og det kan vel så også gælde hans far.