Olsen-bandens sidste salut

11 forbrydere stjal billedet, da Egon Olsen fik sin egen vej ved Vridsløselille Statsfængsel

11 forbrydere stjal billedet, da Egon Olsen fik sin egen vej ved Vridsløselille Statsfængsel (Foto: Jesper Stormly Hansen)
11 forbrydere stjal billedet, da Egon Olsen fik sin egen vej ved Vridsløselille Statsfængsel (Foto: Jesper Stormly Hansen)
Følg Internationale kendte
Vi slog kuskeslag i sneen, da Albertslund Musikskoles hornorkester iført bowlerhatte spillede Olsen Bandens kendingsmelodi.

Og vi klappede pænt, da først borgmester Finn Aaberg og siden fængselsinspektør Troels Bloch i varme hyldesttaler mindedes Ove Sprogøe som et ikon for hans udødelige rolle som bandens chef.

Men det var en flok langtidsindsatte i fængslets fangekor, der høstede det største bifald, da Fængselsvej ved Vridsløselille Statsfængsel i går skiftede navn til Egon Olsens Vej.

De 11 forbrydere stjal ganske enkelt billedet, og fik Olsens Bandens Benny - Morten Grunwald - til at pifte begejstret, mens Ove Sprogøes tre sønner lod sig bjergtage alle de fire gange, koret sang Den Sidste Salut.

Fangernes forslag
Den blev skrevet fredag aften i cellen af den røveridømte forsanger Claus Christensen og gik selvfølgelig på Olsen Bandens melodi - som en særlig gestus på en dag, hvor den folkekære skuespiller ville have rundet 85 år.

Men han døde 14. september, og dagen efter var det netop Claus Christensen, der i Ekstra Bladet - sammen med den morddømte Jørgen Rosenbæk Jørgensen - lagde navn til forslaget om det nye vejnavn.

- Den ære har Sprogøe fortjent, sagde de om deres helt, som de begge har tænkt på, når de har forladt fængslet gennem Egons grønne port.

Tilbage uden drengene
I går gik deres ønske i opfyldelse, selv om de indsatte ikke blev lukket ud til første del af ceremonien. De måtte pænt blive bag murene, mens borgmesteren afslørede det nye vejskilt for pressen og de indbudte honoratiores, som ud over Sprogøes efterladte og Morten Grunwald bl.a. talte kommunens planchef.

- Det er bevægende at være tilbage. Det er noget helt andet i snevejr og uden drengene, noterede Morten Grunwald, mens vi stod på det hjørne af Egon Olsens Vej, hvor han talrige gange har spjættet med et dannebrogsflag i hånden for at tage imod den løsladte Egon.

Adresse på julepost
I går var flaget erstattet af en stok, som støttede ham, da selskabet blev sluset ind i fængslets varme kirke til kaffe og korsang og en kort tale af Jørgen Rosenbæk Jørgensen:

- For første gang i mit liv har jeg været på forkant med begivenhederne. Jeg har skrevet Egon Olsens Vej som afsenderadresse på al min julepost, smilede livstidsfangen, før han tog plads hos brummerne i koret og lod Claus Christensen forklare, hvorfor de indsatte identificerer sig med Egon:

- Det handler om at mindes en stor skuespiller og en ukuelig figur, der nægtede at lade sig tryne af samfundet. Jeg har selv prøvet at blive løsladt med planer om at genetablere mig i samfundet. Men det er mere reglen end undtagelsen, at man hele livet må betale for et enkelt fejltrin.

One day more
- Eller som Yvonne sagde, da Kjeld røg i spjældet: 'Egon, det har altid været dig, der sad i fængsel, og det er der ingen grund til at lave om på', lød det fra Claus Christensen, som tidligst løslades i 2009 og er en af ankermændene bag fangekorets nye cd 'Forbryderalbummet'.

- Det var meget tankevækkende at iagttage de 11 personer. Nogle skønne typer, der sang af hjertens lyst, komplimenterede Morten Grunwald, som ikke undlod at anbefale koret en ganske særlig sang til deres repertoire:

- Slutnummeret fra Les Miserables passer perfekt til dem. Det hedder One Day More...

Seneste nyt

Hun mobber. Hun intimiderer. Hun håner.

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.