Annonce:
Annonce:

Slut med sprut - ellers dør jeg

Jesper Klein: Den 60-årige skuespiller segnede om i en blodig pøl af opkast

- Nu tager Jesper morgenturene med Sølle. Jeg er ked af, at jeg ikke kan klare dem mere, konstaterer Lykke (Foto: Jesper Stormly Hansen)
- Nu tager Jesper morgenturene med Sølle. Jeg er ked af, at jeg ikke kan klare dem mere, konstaterer Lykke (Foto: Jesper Stormly Hansen)
Annonce:
Følg Underholdning
Følg INTL. Kendte
Jesper Klein, 60 år, bukkede under i juni. Han segnede i en blodig pøl af opkast. I første omgang hed det åreknuder på spiserøret, men senere har det vist sig at være en livsfarlig bughulebetændelse og et kæmpe mavesår suppleret med gulsot. Den var helt gal.

Hvis han vågner op igen, sagde lægerne til Lykke, da hun selv afleverede ham på hospitalet om natten for ikke at spilde tid med at vente på ambulance. Det så sort ud. Nu har han rejst sig igen til et nyt liv med et dagligt pilleforbrug på 20, inklusive hjertemedicin og vitaminer.

Oveni har han fået et totalforbud mod så meget som en dråbe spiritus mere i sit liv. En negligering er vejen til den visse død.

Spøgelserne skjuler sig ikke længere i skabene, men tramper anmassende rundt i Lykke og Jespers liv.

Et umage par, der ikke blev spået mange chancer. Ikke desto mindre har de været mager i 36 år og lovformeligt gift i 35 af dem - på fredag.

Hver morgen står de op og priser sig og hinanden lykkelige for at være i live. Det er ikke længere den selvfølge, det har været.

Lykke Nielsen ved knap, om hun når de 60 til næste år, så hun skyndte sig at fejre de 59 med gode veninder i juni. Det er halvandet år siden, hun blev ramt af bryst- og lymfekræft.

Udsigterne var i første omgang rimelige, men så dukkede den triste melding op: Det har bredt sig til knoglerne. Der er ikke længere nogen vej tilbage. Nu er det et spørgsmål om, hvor lang tid hun kan få forærende med kemo.

Et mirakel
Ikke desto mindre emmer hjemmet på Amager af optimisme.

Husets frue ligner sig selv, råber på husherren, taler samtidig i to-tre telefoner - det kører. Hun venter på besked om resultaterne af de seneste undersøgelser. Vennen, dramatikeren Arne Forchhammer, 71, har netop fået sine og ringer sin glæde og opmuntring videre til Lykke, der lyser op og lægger parykken for at få lidt luft, inden fotografen dukker op.

Det har altid været Lykke, der har haft galocherne på i den familie. Pludselig blev der vendt op og ned på det. Det kom som et chok for Jesper.

- I begyndelsen tænkte vi: Nå ja, så kan jeg passe fruen og hendes sygdom. Pludselig skulle jeg så selv på hospitalet. Jeg var ved at dø, men medicineren på Amager Hospital tog sig så pænt af mig, at jeg er på benene igen, selv om de ikke har sluppet mig helt endnu. Der er lidt træt- og svimmelhed tilbage. Men snart kan jeg begynde at passe fruen igen.

- Nej, ingen spiritus. Det er der så ikke noget at gøre ved. Fremtiden kommer an på, hvor syge og dårlige vi bliver. Jeg var pludselig ved at overhale fruen indenom.

Lykke: - Ja, du er et mirakel. Den aften det skete, var jeg basket lidt hen, men lå med lys, fordi jeg var i gang med en spændende bog, jeg ikke kunne slippe. Pludselig hørte jeg Jesper kaste voldsomt op. Var jeg ikke vågnet, havde han været død. Godt, vi nåede det.

Jesper: - Tal for dig selv

Hormon-skurken
Lykke: - Jeg har hele tiden sagt, at det er hormonpiller, der har givet mig brystkræften. Nu har min tandlæge peget på en mulig årsag mere: a-katastrofen i Tjernobyl, hvis omfang eksperter mente ville vise sig i løbet af 15-20 år. Det er 19 år siden. Da jeg blev opereret for halvandet år siden, var det hver fjerde dansker, der blev ramt af cancer. Nu er det hver tredje - og folk får de mærkeligste kræftformer, f.eks. mandelcancer.

- Men hormonerne er nok hovedskurken. Min tvillingesøster, Helle, ville normalt være blevet ramt af det samme som jeg, men fejler intet. Hun har ikke brugt hormonpiller. Til gengæld ser hun lidt ældre ud end jeg, men hun er rask!

Lykkes helvede startede for ni år siden, da hun blev ramt af en Lariam-overdosis (malariamedicin) på Marselis Hospital ved Århus.

- Det var ren mishandling. Jeg måtte kæmpe syv år for at få ret. Fejlbehandlingen udløste en erstatning på 90.000 kr., som knap dækkede advokathonorarerne. Den ansvarlige læge, Gitte Olesen, gik fri. Jeg fik ødelagt mine arme og kunne ikke skrive en bog i fem år.

Lykke: - Det var den 14. februar sidste år, at mit bryst pludselig så anderledes ud. Jeg styrtede til lægevagten, der sagde: Den skal væk! Det var i vinterferien. Bliv aldrig syg i den. Der var ingen læger til at operere så hurtigt - inden for 14 dage - så jeg måtte tage til Privathospitalet Mølholm i Vejle. Det var gået i lymferne.

- Senere glemte nogen at finde ud af, om jeg var kommet i overgangsalderen eller ej, så de sagde: Vi fjerner knuden, giver dig stråler og piller. Ingen tænkte på, at jeg måske allerede på det tidspunkt skulle have haft kemo. Hvis man ikke er kommet i overgangsalderen - og jeg blødte fint og flot - så skal man have kemo med det samme. Det fik jeg ikke.

- Den 14. december opdagede de, at lortet havde spredt sig til mine knogler. Havde jeg fået kemo først, derefter stråler og piller, kunne jeg måske være blevet rask. Nu kan jeg kun livsforlænges, så længe kemoen virker.

Nærmest narkoman
Jesper: - Vi er blevet mere hårdføre. Det er selvfølgelig værst for fruen. Der er nogle kedelige dage indimellem, men jeg går rundt og er optimist - en eller anden skal jo være det! Selvfølgelig er det krævende at skulle rende så ofte på hospitalet og fyldes med alt det gift. For mig er det gået nemmere.

- Du ryger! Er det ikke ren hasard?

- Nej, jeg har jo ikke lungecancer. Lægerne siger: Ryg endelig, hvis du har glæde af det.

Lykke: - Jeg frygter mest, at jeg slet ikke kan lave noget i huset, for det skal helst være på min måde. Det kan Jesper slet ikke.

Jesper: - Ergo er du nødt til at hænge ved!

Lykke: - Ja, men du er nu blevet flink til tømme opvaskemaskinen.

Jesper: - Det har jeg da altid gjort.

Lykke: - Du er begyndt at sætte tingene de rigtige steder, så jo: Servicen er absolut blevet bedre - og så tager Jesper morgenturene med Sølle. Jeg er ked af, at jeg ikke kan klare dem mere. Nu tager det mig halvanden time at stå op og få knoglerne med.

- Jeg har smerter, ondt i kraveben og hals, og får et stærkt morfinpræparat, der siden april er steget fra 60 milligram til 120-30 milligram, så jeg er nærmest narkoman.

- Venner og familie er fantastiske - og ud af 200-300 breve og utallige e-mails har der kun været en grim henvendelse.

Ikke religiøse
Lykke: - Vi er ikke blevet religiøse, selv om jeg har fået mange opfordringer. Der er sågar lavet en hel bedegruppe for mig. Præsten Flemming Pless har også været der: 'Du kan nå det endnu, Lykke'.

Jesper: - Jeg er den eneste, der har været medlem af folkekirken, men har meldt mig ud.

Lykke: - Jeg har min egen lille, specielle tro, der måske er mere overtro. Banalt sagt handler det om ikke at træde på de sorte streger mellem fliserne. Selvfølgelig tror man på et eller andet. Når der har været noget, kan jeg godt finde på at skælde ud - eller fedte lidt: - Kære fru Herre, vær nu sød!

- Det værste er, at jeg ikke kan følge vores to børnebørn, Sylvester på tre et halvt og Christoffer på ni måneder. At det kan ske når som helst, skræmmer mig egentlig ikke. Inden dødsdommen havde jeg den på fornemmelsen og indstillede mig på den.

- Jeg har levet et godt, langt liv og været meget privilegeret. Skæbnen vil så, at jeg går lidt før jer andre. Det tænker jeg på, når jeg snakker med mig selv. Jeg har vænnet mig til tanken. Det eneste, jeg vil hade, er at vide præcis, hvornår jeg skal af sted.

- Hvad der skal ske, når jeg dør, er jeg egoistisk nok til overlade til familien. Jeg kan ikke holde ud at tænke på melodier og planlægge min egen begravelse. Det er da ulækkert at bestille blå liljer til sig selv! Det må andre tage sig af.

Jesper: - Fås de overhovedet i blå?
Annonce:
Annonce:
Annonce:

Mere fra Ekstra Bladet+

Annonce:
’Man behøver ikke have ondt af Joachim, men...’
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Annonce:
Annonce: