Charlie Chaplins baggrund et mysterium

Hverken FBI eller den engelske efterretningstjeneste kunne spore komikerens baggrund

Charlie Chaplin døde i Schweiz i 1977. Hans lig blev stjålet for at få løsepenge fra familien, men ligrøverne blev fanget 11 uger senere, og Chaplins lig blev begravet igen. (Foto: AP)
Charlie Chaplin døde i Schweiz i 1977. Hans lig blev stjålet for at få løsepenge fra familien, men ligrøverne blev fanget 11 uger senere, og Chaplins lig blev begravet igen. (Foto: AP)

Hvad var Charlie Chaplins rigtige navn, og hvor blev han født? Både amerikanske og britiske spioner forsøgte at finde svarene på de umiddelbart enkle spørgsmål, men missionen blev en fiasko.

Sympatiserede med kommunister
I 1952 fik den britiske efterretningstjeneste MI5 en anmodning fra USA's føderale politi, FBI, om at efterforske komikeren. Amerikanerne havde mistanke om, at filmstjernen sympatiserede med kommunisterne, og brugte et falsk navn.

FBI mente, at Charlie Chaplin i virkeligheden hed Israel Thornstein. Det fremgår af efterretningsdokumenter, som fredag er offentliggjort. MI5 gik i gang med opgaven, men det bidrog bare til at indhylle sagen i en endnu tykkere tåge.

Forblev mysterium
Den officielle historie er, at Chaplin kom til verden den 16. april 1889 og voksede op hos sin mor i det sydlige London. Men det kunne spionerne ikke få bekræftet. .

- Det er meget underligt, især efter en efterforskning fra MI5's side, at fødselsdato- og sted for så kendt en person forbliver et mysterium, siger Christopher Andrew, der er historiker hos den britiske efterretningstjeneste.

Sigøjnerbarn
Dokumenter fra spiontjenestens arkiver viser, at ingen ved navn Charlie eller Israel blev født den 16. april 1889. Rygter om, at han i virkeligheden var født i Frankrig, blev også undersøgt. Men heller ikke det spor bar frugt.

I fjor dukkede der ifølge Andrews interessante oplysninger op i form af et brev i en låst skuffe. Brevet var sendt til Chaplin nogle år før hans død i 1977 af en mand ved navn Jack Hill.

I brevet står der, at Chaplin blev født i en husvogn tilhørende en kvinde, som folk i området kaldte 'sigøjnerdronningen'.

Kvinden skal ifølge brevet have været Chaplins tante, og komikerens mor skulle have tilhørt den samme omrejsende gruppe af sigøjnere.

Nægtet indrejse til USA
Da Chaplin i 1953 rejste ud af USA, blev han nægtet tilladelse til at vende tilbage. Derefter bosatte han sig i Schweiz. MI5 konkluderede i sin tid, at Charlie Chaplin ikke udgjorde nogen fare.