Michael Jackson-medicin skaber dansk splid

Bedøvelsesmidlet propofol, der slog Michal Jackson ihjel, deler vandene i Region Hovedstaden

Bedøvelsesmidlet, som Michael Jackson havde i sin krop ved sin død, skaber nu debat i Danmark. (Foto: AP/Collage/eb.dk)
Bedøvelsesmidlet, som Michael Jackson havde i sin krop ved sin død, skaber nu debat i Danmark. (Foto: AP/Collage/eb.dk)

Mens retssagen mod Michael Jacksons læge, Conrad Murray, kører på højtryk i USA, skaber det bedøvelsesmiddel, der slog stjernen ihjel, nu splid herhjemme.

Det skriver Dagens Medicin.

Sygeplejersker i Region Hovedstaden skal nemlig til at bedøve patienter med midlet propofol, og det bekymrer anæstesiologernes videnskabelige selskab, der frygter for patienternes sikkerhed.

- Det kan udsætte patienterne for en helt unødig risiko. Det skal være en kompetent fagperson til stede, som kan beherske patientens luftveje og sikre tilstrækkelig iltning og ventilation af patienten.

Bodyguard: Murray bad mig skjule medicinen

Det siger formanden for Dansk Selskab for Anæstesiologi og Intensiv Medicin (DASAIM), overlæge Ole Nørregaard, til Dagens Medicin.

Professor: Sikker metode
- Hvis ikke, kan patienten i værste fald dø eller få en hjerneskade, tilføjer han og udtrykker samtidig bekymring over, at der ikke findes en modgift til propofol, hvis stoffet ved en fejl gives i for store doser, som kan lamme vejtrækningen.

Det spiste Jackson inden sin død

Men ifølge professor Peter Vilmann, der har stået i spidsen for indførslen og udviklingen af metoden på Gentofte Hospital, så bunder modstanden i 'ren konservatisme'.

- Hvis sygeplejerskerne er uddannede i luftvejshåndtering og korrekt håndtering af propofol, er det en god og sikker metode, siger han.

Peter Vilmann har med en gruppe forskerkollegaer for nylig offentliggjort en forskningsartikel baseret på sygeplejerskers brug af propofol på næsten 1800 patienter.

Heri konkluderes det, at metoden er mindst lige så sikker en bedøvelsesmetode som de hidtil anvendte metoder.