Musiker holder jul i Afghanistan

Hæren fylder stadig meget for tidligere officer James Blunt, der holder jul med kammeraterne i Afghanistan

James Blunt mener, at det hele godt kan gå lidt op i underholdning, og at folk glemmer den virkelige verden. (Foto: AP)
James Blunt mener, at det hele godt kan gå lidt op i underholdning, og at folk glemmer den virkelige verden. (Foto: AP)

Han har lagt verden ned med albummet 'Back To Bedlam' og er aktuel med det nye, energiske album "Some Kind Of Trouble.

Men når James Blunt ikke spiller musik, er det noget andet og langt mere seriøst, der fylder i hverdagen. Den 36-årige sanger, der har en fortid i den britiske hær, har nemlig stadig fokus skarpt rettet mod de krige, der foregår rundt i verden.

- Jeg synes, det er vigtigt at være opmærksom på, hvad der foregår ude i den virkelige verden. Set fra mit perspektiv kan tingene godt gå for meget op i tv- og radioshows, tøj og stylister, siger James Blunt.

LÆS OGSÅ: James Blunt træt af sin ynke-musik

De civile lider mest
- Krigen drukner lidt i politik og magtkampe, og jeg synes da også, det er værd at debattere, om vi er det rigtige sted på det rigtige tidspunkt. Men det er også vigtigt at holde fokus på det simple faktum, at soldater risikerer deres liv for at skabe fred og sikkerhed i et land, der ikke er deres.

Selv fik James Blunt sin universitetsuddannelse betalt af hæren og var blandt andet udstationeret i Kosovo i 1999. Siden har han besøgt flere krigsramte områder med sin guitar og har på nærmeste hold set, hvordan krigen sætter sit præg på især de civile.

- De civile er dem, der lider mest. I Afghanistan har de lidt i årtier, og jeg synes, det er vigtigt at huske på, at mens vi sidder derhjemme med familien, så er der stadig folk, der dør i krigen, siger den 36-årige brite.

LÆS OGSÅ: James Blunt: Jeg stoppede 3. Verdenskrig

Giver verdensfred i julegave
James Blunt tager da også til netop Afghanistan for at besøge og synge for sine gamle kammerater i julen.

- Mange af mine venner er stadig i hæren, og jeg har ofte kontakt med dem. Og så vil jeg synge Taliban til overgivelse. Jeg giver jer verdensfred i julegave, siger den 36-årige sanger med et smil.

James Blunt forlod hæren i 2002 for at fokusere på sin musik. På det tidspunkt havde han tjent den britiske hær i seks år. Hans musikalske gennembrud kom tre år senere med singlen 'You're Beautiful' fra albummet 'Back To Bedlam', der solgte 11 millioner kopier.