Viggo vil bo på Samsø

Viggo Mortensen udstiller sine fotografier i Roskilde - men hvis han skulle bo i Danmark skulle det være på Samsø

Iført en knaldrød gammel fodboldtrøje, som fodboldlandsholdet brugte under De Olypiske Lege i Rom i 1960, fortæller Viggo Mortensen om sin store kærlighed til Danmark og om sin nye fotoudstilling i Roskilde. (Foto: Jakob Jørgensen)
Iført en knaldrød gammel fodboldtrøje, som fodboldlandsholdet brugte under De Olypiske Lege i Rom i 1960, fortæller Viggo Mortensen om sin store kærlighed til Danmark og om sin nye fotoudstilling i Roskilde. (Foto: Jakob Jørgensen)
Følg Internationale kendte

Der er ingen tvivl om, at den dansk/amerikanske verdensstjerne Viggo Mortensens hjerte banker for Danmark. Det beviste han endnu engang, da han i eftermiddags præsenterede sine fotografier ved en udstilling på Palæfløjen i Roskilde iført en knaldrød gammel fodboldtrøje, som det danske fodboldlandshold benyttede i 1960, da fodboldlandsholdet vandt sølv under De Olympiske Lege i Rom.

I de mere end 190 billeder fra hele verden som Viggo udstiller, er der også mange danske motiver blandt andet fra Odense Banegård og fra det midtsjællandske landskab omkring Jystrup, hvor både hans faster Tulle og farbror Henry bor. Der er blandt andet et billede af en fugl i flugt over en skovsø, som Viggo kort og godt kalder for ’Midtsjælland’.

Og for os danskere er det i sig selv en ære, at Viggo vælger at være i Danmark i dagene, før han på mandag fylder 50 år.

–Jeg skal fejre fødselsdag med min familie, mens jeg er her i Danmark, men på selve fødselsdagen vil jeg rejse et fjernt sted hen, hvor jeg vil være helt alene og meditere lidt over mit liv. Det synes jeg selv er en fødselsdagsgave, som jeg fortjener, siger Viggo Mortensen.

I fred og ro på Samsø
Det er jo ingen hemmelighed, at du er vild med Danmark. Kunne du også finde på at slå dig ned her i Danmark for at bo og leve her?

–Ja, det kunne jeg måske godt. Men så skulle det være på Samsø. Der kan man stadig få lov til at gå lidt rundt i fred, især om vinteren. Hvis de da ikke bygger den forfærdelige bro til Samsø, som der måske er tale om at bygge. Jeg er meget imod den bro, siger Viggo Mortensen.

Hvad er det, der fascinerer dig ved Danmark?

–Det er et land, hvor jeg føler mig hjemme. Jeg har masser af familie her, og jeg føler mig tryg her på Midtsjælland. Men jeg har også besøgt Danmark uden at besøge min familie, hvor jeg har nydt at være i København, Jylland eller på Samsø, siger Viggo Mortensen.

En lykkelig 50-årig
Hvordan er det for dig, at du snart runder et skarpt hjørne og fylder 50 år?

–Al ting går lidt langsommere end da jeg var ung. Jeg trænger til at sove mere. Jeg kan ikke løbe så stærkt længere, og jeg bliver overrasket, når jeg bliver syg, siger Viggo og tilføjer:

–Men jeg er ekstremt glad for livet. Jeg har mange venner, og jeg har en stor familie, som jeg elsker, også her i Danmark. Jeg har via mit arbejde fået mulighed for at rejse rundt i hele verden, hvor jeg så f.eks. kan tage nogle gode billeder. Jeg elsker at rejse, siger Viggo og understreger, at han gennem sine rejser har lært at føle sig hjemme mange steder i verden.

Viggo mener også, at man gennem rejser naturligt bliver modstander af krig, fordi man får et mere nuanceret billede af hele verden og dens kulturer.

Stop Danmarks krigsdeltagelse
–Jeg vil her benytte lejligheden til at sige, at jeg synes, at det er kæmpe fejltagelse, at Anders Fogh Rasmussen og regeringen har været med til at føre Danmark i krig i Irak og Afghanistan. Det er fuldstændig dumt og idiotisk. Og jeg er sikker på, at 90 procent af danskerne mener det samme, siger Viggo Mortensen.

I Viggo Mortensens fotoudstilling i Roskilde er der landskabs- og naturbilleder fra blandt andet New Zealand, Argentina, Marokko, Island, USA og Danmark. Og samtlige billeder er forbundet ved en såkaldt linje, der binder billeder sammen.

–Der er billeder af skove, bjerge og dyr. Alt hænger sammen. Vi er tilknyttede dyrene, og vi er også på en måde selv dyr. Når jeg ser mine egne billeder, er det som at se en film. Det er f.eks. et enkelt øjeblik i en filmscene, som man husker. Sådan er det også med mine billeder. Jeg husker de steder, jeg har været og kan igen rejse der hen via billederne, siger Viggo.

Fodbold fanatikeren
Men for Viggo er livet også andet end kunst. Han er dybt fascineret af fodbold og afslører overfor Ekstra Bladet, at han måske vil rejse til Argentina i november for at se en kamp med sit yndlingshold San Lorenzo.

–Og jeg kunne også rigtig godt tænke mig at komme til Danmark igen til foråret og se det danske fodboldlandsholds kamp mod Albanien.

Seneste nyt

Selv #metoo-entusiastiske kvinder må medgive

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.