Annonce:
Annonce:

Blev verdenskendt for oscarstunt: Nu er hun død

Sacheen Littlefeather, der gik på scenen ved oscaruddelingen i 1973 og afviste at tage imod en Oscar på vegne af skuespiller Marlon Brando, er død

Sacheen Littlefeather har tidligere fortalt, at hun blev boykottet af Hollywood efter sin tale ved oscaruddelingen i 1973. Foto: Frazer Harrison/Ritzau Scanpix
Sacheen Littlefeather har tidligere fortalt, at hun blev boykottet af Hollywood efter sin tale ved oscaruddelingen i 1973. Foto: Frazer Harrison/Ritzau Scanpix
Annonce:
Følg Underholdning
Følg INTL. Kendte

Den amerikanske skuespiller og politiske aktivist Sacheen Littlefeather er død. Hun blev 75 år.

Det oplyser Oscar-akademiet i et opslag på det sociale medie Twitter.

Sacheen Littlefeather, der er oprindelig indfødt amerikaner, blev verdenskendt, da hun under den første tv-transmitterede oscaruddeling i 1973 gik på scenen på vegne af skuespiller Marlon Brando og afviste at tage imod en Oscar.

Marlon Brando, der vandt for sin præstation i 'The Godfather', havde boykottet prisuddelingen som et politisk opråb mod USA's behandling af den indfødte amerikanske befolkning samt den gængse fremstilling i hollywoodfilm af forholdet mellem de europæiske indvandrere og den oprindelige befolkning.

I stedet sendte han Sacheen Littlefeather, der på hans vegne takkede nej til statuetten.

Annonce:

- Han kan beklageligvis ikke acceptere denne meget gavmilde anerkendelse. Og det skyldes behandlingen af amerikanske indianere af filmindustrien i dag og på tv, hvor de genudsender film, og desuden de seneste begivenheder ved Wounded Knee, lød det fra Sacheen Littlefeather på scenen i 1973.

Sådan så det ud, da Sacheen Littlefeather stod på scenen til Oscar-uddelingen i 1973. Foto: Ritzau Scanpix
Sådan så det ud, da Sacheen Littlefeather stod på scenen til Oscar-uddelingen i 1973. Foto: Ritzau Scanpix
 

Boykottet
Sacheen Littlefeather, der selv var skuespiller, fortalte tidligere i 2022 i dokumentaren 'Sacheen: Breaking the Silence' sin version af begivenhederne dengang.

- Det var første gang, der var nogen, der brugte oscaruddelingen til at komme med et politisk budskab. Det var den første oscaruddeling, der blev vist på tv over hele verden, og det var derfor, Marlon valgte at gøre, som han gjorde, fortalte hun i dokumentaren.

Her gav hun desuden udtryk for, at hun efterfølgende følte, at hun var blevet boykottet af Hollywood.

I august i år modtog Sacheen Littlefeather en officiel undskyldning fra Oscar-akademiet, som hun tog i mod - dog ikke uden at slå igen.

Annonce:

- I forhold til akademiets undskyldning til mig er vi indianere jo et meget tålmodigt folkefærd - der er kun gået 50 år! Vi må sørge for at holde fast i vores humoristiske sans. Det er vores måde at overleve på, sagde hun i den forbindelse.

Sacheen Littlefeather medvirkede i løbet af sin karriere som skuespiller i film som 'Winterhawk' fra 1975 og 'Counselor at Crime' fra 1973.

--------- SPLIT ELEMENT --------

Kollaps foran en natklub, druknedøden i et badekar og skuddræbt af en bande. Nogle af Hollywoods stjerner har mistet livet på tragisk vis. Læs mere her.

--------- SPLIT ELEMENT ---------

Leif fra 'Landmand søger kærlighed' håber, at han har fundet sin soulmate igennem programmet. Hør interviewet med ham i 'Der er brev' herunder eller i din podcast-app.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Elpris LIGE NU
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*

Populært i Ekstra Bladet+

Annonce:

Mest læste lige nu

Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Mere om krop og velvære med Ekstra Bladet+

Mere om krim med Ekstra Bladet+

Vi har et samfund, hvor systemet er blevet vigtigere end borgeren

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Bagholdet

Annonce:
Annonce: