David Koch er død

Milliardæren, der sammen med sin bror ejede Koch Industries, er død. Han blev 79

Trods Kochs højreorienterede synspunkter, kommer han og Trump ikke godt ud af det med hinanden. Redigering: Signe Skov.

Flere store, internationale medier - blandt andre NBC og CNN - skriver, at en af verdens rigeste mænd - den kontroversielle milliardær og højrefløjs-profil David Koch - er død. Han lod sig af heldbredsmæssige årsager pensionere sidste år.

Sammen med sin bror Charles Koch var han ejer af en af verdens største benzin- og kemikalievirksomheder - Koch Industries.

Amerikaneren var ifølge Forbes' liste over de rigeste personer den 11. rigeste i verden.

David Koch som æresgæst ved møde i The Economic Club of New York. Foto: AP
David Koch som æresgæst ved møde i The Economic Club of New York. Foto: AP
 

Ud over erhvervsarbejdet var både David og Charles Koch dybt engagerede i politisk at fremme den amerikanske højrefløj.

Brødrene har blandt andet opbygget et stort netværk af konservative donorer, der har arbejdet for at påvirke politikere i retning mod en mindre stat og mere frihandel.

Ifølge magasinet Politico har brødrene og deres netværk postet ikke mindre end 400 millioner dollars i politisk arbejde i 2017 og 2018.

USA's vicepræsident, den ultrakonservative Mike Pence, er en af de personer, der har modtaget støtte fra brødrene. Han står blandt andet bag en indsamling af løfter fra andre kongresmedlemmer om, at der ikke skal indføres klimaskatter i USA.

David Koch fotograferet i 2012. Foto: Ritzau Scanpix
David Koch fotograferet i 2012. Foto: Ritzau Scanpix
 

Derudover har de to brødre - der er to af USA's rigeste mænd - arbejdet hårdt for, at klimaforskning, fagforeningsaktiviteter og statsstyring med tilhørende beskatning bliver holdt på et minimum.

- Det er med tungt hjerte, at jeg meddeler, at min bror David er gået bort. Enhver, der har arbejdet sammen med David har helt sikkert oplevet hans gigantiske personlighed og livsglæde, skriver storebror Charles Koch i en meddelelse ifølge CNN.

David Koch - Blå bog:

Den amerikanske milliardær David Koch er død, 79 år gammel. Han var især kendt som en af de rigeste personer i verden og som stordonor til det republikanske parti.

* Navn: David Hamilton Koch.

* Alder: 79 år.

* Fødested: Wichita, Kansas, USA.

* Søn af: Mary og Fred Koch.

* Nationalitet: Amerikansk.

* Uddannelse: Kandidatgrad i kemiteknik ved MIT i 1963.

* Erhvervskarriere: Blev i 1970 en del af familievirksomheden Koch Industries, som han senere blev medejer og øverste leder af.

* Politisk karriere: Stillede i 1980 op som præsidentkandidat for det libertarianske parti, The Libertarian Party.

* Civilstand: Gift med Julia Flesher, han havde børnene David Jr., Mary Julia og John Mark sammen med.

* Bopæl: Manhattan, New York City, USA.

* Formue: Omkring 285 milliarder kroner og dermed verdens 11. rigeste person.

* Politisk indflydelse: Var med til at stifte et stort netværk af konservative donorer, der har arbejdet for at påvirke amerikansk politik.

* Sygdom: Blev i 1992 diagnosticeret med prostatakræft.

Kilder: BBC, ABC News, New York Times, Bloomberg og Forbes.

Præsidentkandidat
I 1980 stillede David Koch selv op som præsidentkandidat for det libertarianske parti, The Libertarian Party, og fik med sin medkandidat en procent af stemmerne.

Han og hans bror Charles har trods deres konservative tilhørsforhold ikke haft et synderligt godt forhold til USA's præsident Donald Trump. De tog blandt andet afstand til præsidenten, fordi hans opgør med andre lande har ført til højere toldsatser.

Koch-brødrene var ikke begejstrede for Donald Trump. Foto: Ritzau Scanpix
Koch-brødrene var ikke begejstrede for Donald Trump. Foto: Ritzau Scanpix
 

- Globalisterne Koch-brødrene, der er blevet en total vittighed i rigtige republikanske kredse, er imod en styrket grænse og stærk handel. Jeg har aldrig søgt deres støtte, for jeg har ikke brug for deres penge eller dårlige idéer, skrev Trump sidste sommer på Twitter som reaktion på brødrenes afstandstagen.

David Koch brugte en del af sin formue på at støtte kunst og kultur, blandt andet med en donation på 100 millioner dollar til New York City Ballet, der i dag har til huse i David H. Koch Theater.