Derfor er HIV ikke så farligt i dag

Charlie Sheen har i dag meldt ud, at han er HIV-positiv - i dag kan en HIV-smittet person stort set ikke smitte andre, hvis man er i behandling

Charlie Sheen lige oinden Today Show. (Video: Splash)

Der gik et rama-skrig gennem hele USA, da den 50-årige Charlie Sheen i dag på direkte tv i NBC-programmet 'The Today Show' bekræftede, at han var HIV-positiv, noget som flere amerikanske medier allerede i en hel uge har skrevet stolper op og stolper ned om.

I de amerikanske medier kan man også ane en slags hysteri, som om HIV-sygdommen er en dødbringende håndgranat, der efterlader sig en strøm af ofre efter sig. Og hvis man som HIV-positiv dyrker sex med en partner uden at fortælle, at man er HIV-positiv, kan det koste helt op til seks måneders fængsel.

Charlie Sheen bekræfter at være HIV-positiv

Men hvor farlig er HIV-sygdommen egentlig i dag, og hvor langt er man faktisk kommet i behandlingen af sygdommen. Det har Ekstra Bladet spurgt den presseansvarlige Andy Grysbæk fra Aids-fondet om:

- For det første kan jeg sige, at der ikke eksisterer en lov i Danmark, hvor man kan blive fængslet i op til seks måneder, hvis man som HIV-positiv dyrker sex med en partner uden at fortælle, at man er HIV-positiv.

- Og det skyldes blandt andet, at tingene har forvandlet sig til det bedre for de HIV-smittede. Langt de fleste HIV-smittede i Danmark er i en medicinsk behandling, og hvis behandlingen er effektiv, og det er den for de fleste, så er man som regel ikke smitsom, fortæller Andy Grysbæk.

Charlie Sheens vilde liv

HIV-smittefaren er tæt på O
I interviewet i dag i 'The Today Show' fortalte Charlie Sheen uden at gå i detaljer, at selv om han har haft ubeskyttet sex, er det efter hans overbevisning umuligt, at han har smittet nogle af sine sexpartnere.

Og det kan Charlie Sheen meget vel have ret i. Ifølge Andy Grysbæk er smittefaren faktisk helt nede på omkring nul, hvis man er i en effektiv medicinske behandling.

- Lægeligt vil man ikke med 100 procents sikkerhed kunne sige, at det ikke ville kunne ske, men det er næsten usandsynligt. I de mange store forsøg, der er lavet på området, er det endnu ikke sket. Der er altså kun en mikroskopisk lille risiko for at smitte andre, hvis du er HIV-positiv i effektiv medicinsk behandling. Hvis den overhovedet er der, forklarer Andy Grysbæk.

Syg Sheen blev afpresset af sine venner

Forebyggende HIV-pille
Indenfor HIV-medicin har man også udviklet en forebyggende medicin, som f.eks. kan bruges, hvis mennesker regner med at dyrke sex i et miljø, hvor der er en stor spredning af HIV.

- Der er tale om et af de medikamenter, der allerede er en del af den såkaldte kombinationsbehandlig for HIV-smittede. Medicinen er allerede godkendt i USA, mens vi i Danmark stadig arbejder på,  at den skal blive godkendt, siger Andy Grysbæk og tilføjer, at den forebyggende HIV-medicin skal tages ca. tre dage før, man kaster sig ud i risiko-fyldt  sex samt i de dage, hvor man gør det.

HIV-fortrydelsespille
Der eksisterer også en såkaldt 'fortrydelsespille', hvis man f.eks. har været sammen med en med sikkerhed HIV-smittet partner og kondomet f.eks. er sprunget.

- Den skal dog tages senest 24 timer efter samlejet. Dermed er man nemlig sikker på, at HIV-viruset ikke kan nå at etablere sig i kroppen. Og så skal man forsætte med at tage pillen i tre måneder.

Hvordan er levealderen for HIV-smittede i dag?

-  Hvis du får HIV og kommer i behandling med det samme, kan du leve lige så længe som alle mulige andre. Og der er ingen øget risiko for, at du skulle få alvorlige sygdomme.

- I forhold til f.eks. sukkersyge er der imidlertid stadig fordomme omkring HIV, der gør det svært at leve med HIV. Mange folk er stadig væk nervøse for, om Hiv kan smitte eller ej. Og det gør, at folk kan tage afstand fra de HIV-smittede, siger Andy Grysbæk og understreger:

- Det er derfor stadig meget vigtigt at få kommunikeret ud, at det ikke er farligt at være sammen med en HIV-smittet, hvis han er i en velfungerende behandling. Og du kan selvfølgelig sagtens arbejde sammen med en HIV-smittet person eller spise på en restaurant, hvor kokken er HIV-smittet og så videre. Og det er vi altså nødt til at minde danskerne om engang imellem.

Vigtigt med mere kendskab til HIV
Hvad kommer det til at betyde for Aids-fondet, at en af verdens mest kendte tv-skuespillere Charlie Sheen springer ud som HIV-smittet i dag?

- Det er da klart, at når en verdenskendt skuespiller er åben omkring sin HIV-status, så har det enorm betydning for identifikation i forhold til sygdommen. Vi kan f.eks. her i Danmark se, hvor meget det betyder, at musikeren Thomas Buttenschøn har været åben omkring sin HIV-sygdom. Det har stor betydning. Der er mange, der kender ham, der er mange, der følger ham, og der er mange, der lytter til, hvad han siger. Og det skaber meget mere kendskab til selve sygdommen.

HIV er en international sygdom, der er spredt i hele verden. Her er det kinesiske skoleelever, der i anledning af Den Internationale Aids-dag i 2006 har lavet de berømte røde HIV-sløjfer.(Foto: AP)
HIV er en international sygdom, der er spredt i hele verden. Her er det kinesiske skoleelever, der i anledning af Den Internationale Aids-dag i 2006 har lavet de berømte røde HIV-sløjfer.(Foto: AP)