Fra luksus til tugthus: Her er Bill Cosbys nye hjem

Der er kun 30 kilometer fra Bill Cosbys luksusvilla til det spritnye fængslet, hvor han skal tilbringe de næste år

Fotoet af den sexdømte komiker blev taget, da han blev indregistreret som fange nummer NN7687 i SCI Phoenix. Her bliver han ført ud af retten efter strafudmålingen. Foto: AP
Følg Underholdning
Følg INTL. Kendte

Bill Cosby tilbragte sin første nat bag tremmer i en enecelle tæt på fængselshospitalet, da han tog hul på sin straf på op til ti års fængsel for sexovergreb. Det skriver Associated Press.

Fængselsmyndighederne oplyser, at den engang folkekære komiker skal afsone sin straf i et topmoderne fængsel, der har plads til 3830 indsatte. Cosby er uden tvivl den mest berømte.

Statsfængslet SCI Phoenix ligger bare 30 kilometer fra Bill Cosbys luksusvilla i Cheltenham, Pennsylvania, hvor han bedøvede og forgreb sig på Andrea Constand i 2004.

Toilet af stål
I fængslet får Cosby adgang til telefon og besøg og har mulighed for at lave motion. Men hans celle er på 12 kvadratmeter, toilettet er lavet af stål og sengen metal.

Bill Cosby opholder sig i en celle som denne. Foto: AP
Bill Cosby opholder sig i en celle som denne. Foto: AP

Fængslet SCI Phoenix stod klart for to måneder siden og har plads til knap 4000 indsatte. Foto: AP
Fængslet SCI Phoenix stod klart for to måneder siden og har plads til knap 4000 indsatte. Foto: AP

Bill Cosby idømt flerårig fængselsstraf

Fængslet har en kirke, undervisningslokaler, et bibliotek og en frisør. Cosby kan også modtage behandling for de seksuelle tilbøjeligheder, der resulterede i fængselsstraffen.

Hans advokater havde ønsket at 81-årige Cosby, der er næsten blind, kunne afsone sin straf i husarrest, da man frygter for hans sikkerhed. Den frygt er dog ubegrundet, vurderer myndighederne.

- Vi har taget alle skridt for at sikre hr. Cosbys sikkerhed i vores institution, siger fængselsdirektør John Wetzel.

Cosby skal afsone mindst tre års fængsel, inden han kan ansøge om prøveløsladelse. Hans forsvarere siger, at de vil appellere dommen til en højere retsinstans.

Fængslet ligger uden for Philadelphia, hvor Bill Cosby boede med sin kone. Foto: AP
Fængslet ligger uden for Philadelphia, hvor Bill Cosby boede med sin kone. Foto: AP

Fængslet har både en kirke, undervisningslokaler og et bibliotek. Foto: AP
Fængslet har både en kirke, undervisningslokaler og et bibliotek. Foto: AP
 

Den verdensberømte komiker blev i april den første i MeToo-æraen til at blive dømt for et seksuelt overgreb. Det vækker glæde hos amerikanske kvindegrupper.

- Bill Cosby i fængsel sender et stærkt signal til sexforbrydere: uanset hvem du er – fra Hollywood til Wall Street til højesteret – så er du ikke længere beskyttet på bekostning af dine ofre, siger aktivist Sonia Ossorio til Associated Press.

I alt har omkring 60 kvinder anklaget Cosby for seksuelle overgreb, der angiveligt har stået på siden 1960'erne.

Amerikas far
Mange af anklagerne kan dog ikke prøves ved en domstol, da de er juridisk forældede. Det er derfor kun Andrea Constands beskyldninger, der er endt i retten.

Bill Cosbys rolle som familiefaren Heathcliff Huxtable i 1980'er-serien 'The Cosby Show' gjorde ham kendt og elsket som 'Amerikas far'.

Overblik: De mange anklager mod Bill Cosby

* Bill Cosby er født 12. juli 1937.

* Han er skuespiller og komiker og især kendt for rollen som Cliff Huxtable i tv-serien "The Cosby Show".

* Omkring 60 kvinder har anklaget Bill Cosby for seksuelle overgreb, der skulle have fundet sted siden 1960'erne.

* Blandt dem er den tidligere supermodel Janice Dickinson, skuespilleren Louisa Moritz og Carla Ferrigno, der i 1980 blev gift med Hulk-skuespilleren Lou Ferrigno.

* I 2005 meldte Andrea Constand Bill Cosby til politiet for et overgreb i 2004. Men efterforskningen førte ikke til en sigtelse, og året efter indgik de to et forlig i en civil retssag.

* Som følge af de mange beskyldninger mod Bill Cosby valgte tv-stationen NBC at tage en planlagt tv-serie med komikeren af programmet.

* Streamingtjenesten Netflix droppede også en planlagt lancering af en standup-optræden, der blev filmet på Cosbys 77 års fødselsdag.

* I 2017 begyndte sagen om Andrea Constand. Hun anklagede Cosby for at have bedøvet hende med piller forud for seksuelle forulempelser.

* Andrea Constand-sagen er den eneste, der er endt i retten, da de andre anklager er juridisk forældede.

* Bill Cosby har under hele sagen erklæret sig uskyldig i alle anklager mod ham.

* Bill Cosby indrømmede i 2005 at have købt receptpligtige piller med det formål at give medicinen til "mindst en kvinde og andre personer" i forbindelse med sex - dog uden tvang. Det fremgik af retsdokumenter, der blev offentliggjort i 2015.

* Efter fire dages votering måtte 12 nævninge, som alle skal være enige, før der kan falde dom, i juni 2017 opgive at komme frem til en afgørelse i sagen om Andrea Constand. Dommeren erklærede sagen for ugyldig.

* Anklagemyndigheden besluttede herefter at få sagen for retten igen. Cirka ti måneder senere - i april i år - blev Cosby så kendt skyldig i tre tilfælde af seksuelt overgreb.

* Tirsdag finder strafudmålingen sted ved en domstol i Pennsylvania. Cosby risikerer op til ti års fængsel.

Kilde: Los Angeles Times, CNN, AFP, Entertainment Tonight, dpa og Reuters.

Mere fra Ekstra Bladet+

Hun undskyldte kun oprigtigt, da hun hostede

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind