Harry Potter-stjerne: Sex-symbol som 14-årig

Emma Watsons tale i FN om ligestilling er gået verden rundt

Emma Watson skriver autografer forud for premieren på Noah-filmen. (Foto: Splash-video)
Følg Underholdning
Følg INTL. Kendte

Hvis Emma Watson kunne trylle lige så godt i virkeligheden som hun kunne som Hermione i 'Harry Potter'-filmene, ville hun formentligt svinge sin stav og indføre ligestilling mellem kønnene med det samme.

Den 24-årige britiske skuespiller blev tidligere i år udnævnt til FN-ambassadør for kvinder, og i lørdags søsatte hun kampagnen HeForShe med en kraftfuld tale i FN-hovedkvarteret i New York i lørdags.

Her fortalte hun blandt andet, at hun havde besluttet sig for at blive feminist på grund af flere episoder op gennem sin barn- og ungdom.

Harry Potter-stjerne får nyt bijob

Som otte-årig blev hun eksempelvis stemplet som 'bossy', som 14-årig blev hun gjort til et sex-objekt i verdenspressen, som 15-årig begyndte hendes veninder at droppe at dyrke sport i fritiden, fordi de ikke ville have fremstå for muskuløse, og som 18-årig oplevede hun, hvordan hendes mandlige venner ikke længere talte om deres følelser.

- Jeg besluttede mig for at være feminist, og det var ikke noget kompliceret for mig. Men min erfaring har vist mig, at feminisme er blevet et upopulært ord. Åbenbart er jeg blandt kvinder, hvis holdninger bliver set som værende for stærke, aggressive, isolerende, anti-mandlige og uattraktive, sagde hun i talen.

Potter-stjerne dimitterer fra universitetet


Du kan se Emma Watsons tale cirka 31 minutter inde i videoen herover. (Video: UN Web TV)

Desuden sagde hun, at lighedstegnet mellem feminisme og mande-had blev nødt til at blive fjernet. Ellers ville ligestilling aldrig ske.

- Jeg er fra Storbritannien og mener, at det er retfærdigt, at jeg som kvinde bliver betalt lige så meget som mine mandlige kollegaer. Jeg mener, at det er retfærdigt, at jeg selv kan tage beslutninger angående min krop. Jeg mener, at det er retfærdigt, at kvinder bliver involveret på mine vegne i politik og i beslutningsprocessen i mit land. Jeg mener, at det er retfærdigt, at jeg socialt set får den samme respekt som mænd. Men sørgeligt nok må jeg sige, at der ikke er et eneste land i verden, hvor alle kvinder kan forvente at have disse rettigheder.

Barnestjerne: Jeg kæmper for at passe ind

Nøglen til ligestilling mellem mænd og kvinder ligger ifølge skuespiller-stjernen i, at mænd også begynder at kæmpe for ligestilling.

- Jeg vil gerne have at mænd tager stafetten op, så deres døtre, søstre og mødre kan være fri for fordomme, men også så deres sønner kan tillade sig at være sårbare og menneskelige, lød det fra Emma Watson.

Du kan læse hele hendes tale her.

Harry Potter-babe er blevet single

Emma Watson i den sidste af de otte 'Harry Potter'-film. (Foto: AP)
Emma Watson i den sidste af de otte 'Harry Potter'-film. (Foto: AP)

Mere fra Ekstra Bladet+

Hvis Herlufsholm var en muslimsk friskole ...

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind