'Harry Potter'-stjerner i opråb

Flere skuespillere fra 'Harry Potter'-filmene siger nu fra over for forfatter J.K. Rowlings omdiskuterede tweet

Emma Watson, der spillede rollen som Hermione Granger i 'Harry Potter'-filmene, er én af dem, der har reageret. Foto: Evan Agostini / Ritzau Scanpix
Emma Watson, der spillede rollen som Hermione Granger i 'Harry Potter'-filmene, er én af dem, der har reageret. Foto: Evan Agostini / Ritzau Scanpix

'Harry Potters' mor, forfatteren J.K. Rowling, har de seneste dage været i massiv modvind efter en udtalelse på Twitter, der af mange anses for at være transfobisk.

Nu reagerer flere af stjernerne fra filmatiseringen af den populære bogserie med kritik af udtalelsen.

Én af dem er den 30-årige skuespiller Emma Watson, som spillede Hermione Granger i alle otte 'Harry Potter'-film.

'Transpersoner er dem, de siger, de er, og de fortjener at leve deres liv uden konstant at blive udsat for spørgsmål eller fortalt, at de ikke er dem, de siger, de er', skriver hun på Twitter.

Det hele begyndte, da J.K. Rowling på Twitter delte en artikel, hvor titlen refererede til 'mennesker der menstruerer'. Forfatterens kommentar lød:

'Jeg er sikker på, at der plejede at være et ord for disse personer. Hjælp mig, en eller anden', samtidig med at hun fiskede efter ordet 'kvinder'.

Også Daniel Radcliffe, der spillede rollen som Harry Potter, har taget bladet fra munden over for karakterens skaber.

'Jeg er så ked af den smerte, kommentarerne har efterladt. Jeg håber virkelig ikke, at I mister det, der var værdifuldt i historierne for dig', skriver han i et blogindlæg for LGBTQ-organisationen 'The Trevor Project'.

J.K. Rowling har selv reageret på den massive kritik, hendes opslag har medført, ved at afsløre, at hun har været udsat for seksuelt misbrug.

'Jeg nævner dette nu, ikke i et forsøg på at få sympati, men ud af solidaritet med det store antal kvinder, som har samme historie som mig, og som er blevet kaldt intolerante, fordi de har bekymringer om rum forbeholdt et køn', skriver hun ifølge The Guardian.

Ekstra Bladet har samlet Harry Potter-stjernernes reaktioner herunder:

Her er deres reaktioner

Eddie Redmayne

'Respekt for transkønnede personer er og bliver et kulturelt imperativ, og over årene har jeg forsøgt konstant at uddanne mig selv', siger stjernen fra 'Fantastic Beasts' ifølge US Weekly.

'Det er en fortløbende proces. Som en, der har arbejdet med både J.K. Rowling og folk fra transmiljøet, vil jeg gerne gøre det fuldstændig klart, hvor jeg står. Jeg er uenig med Jo's kommentarer. Transkvinder er kvinder, transmænd er mænd, og nonbinære identiteter er valide. Jeg forsøger ikke at tale på vegne af miljøet, men jeg ved, at mine kære transkønnede venner og kolleger er trætte af de konstante spørgsmål til deres identiteter, som alt for ofte resulterer i vold og misbrug. De vil bare gerne leve deres liv i fred, og det er tid til at lade dem gøre det', siger den 38-årige skuespiller.

Foto: Mario Anzuoni / Ritzau Scanpix

Emma Watson

'Transpersoner er dem, de siger, de er, og de fortjener at leve deres liv uden konstant at blive udsat for spørgsmål eller fortalt, at de ikke er dem, de siger, de er'.

'Mine transkønnede følgere skal vide, at jeg og mange andre mennesker verden over ser jer, respekterer jer og elsker jer for dem, I er. Jeg donerer til @Mermaids_Gender og @mamacash. Hvis I kan, vil I måske have lyst til at gøre det samme. Glædelig #PRIDE2020. Kærlig hilsen', skriver hun på Twitter.

Foto: Evan Agostini / Ritzau Scanpix

 

Evanna Lynch og Bonnie Wright

Skuespilleren Evanna Lynch, der spillede Luna Lovegood i 'Harry Potter'-filmene, har skrevet på Twitter, at hun er 'så ked af at se, hvordan transpersoner føler sig ladt i stikken af HP-miljøet'.

Den 28-årige skuespiller fortsætter:

'Jeg synes, det er ansvarsløst at diskutere sådan et emne over Twitter gennem brudstikker af tanker, og jeg ville ønske, at Jo ville lade være. Når det er sagt, kan jeg som ven og beundrer af Jo ikke glemme, hvilken generøs og kærlig person hun er'.

Også Bonnie Wright, der spillede Ginny Weasley, har bakket op om kritikken.

'Hvis Harry Potter gav dig følelsen af kærlighed og af at høre til, så er den kærlighed uendelig, og du kan tage den uden fordømmelse og spørgsmål. Transkvinder er kvinder. Jeg ser og elsker jer', skriver den 29-årige skuespiller på Twitter.

Foto: Mogens Flindt

Daniel Radcliffe

'Selvom Jo uden tvivl er ansvarlig for den retning, mit liv har taget, er jeg som en, der har arbejder med og har bidraget til The Trevor Project gennem det seneste årti, og bare som et menneske, nødt til at sige noget nu. Transkvinder er kvinder. Alle, der påstår det modsatte, fjerner transkønnede personers identitet og værdighed og går imod alle råd givet af professionelle sundhedsorganisationer, som ved langt mere om området end både Jo og mig', har Harry Potter-skuespilleren udtalt i et blogindlæg for LGBTQ-organisationen The Trevor Project.

Foto: Getty Images