Nyqvist troede ikke han ville dø: Derfor holdt han kræften hemmelig

Kun ganske få havde kendskab til, at den svenske skuespiller i et år havde kæmpet mod den lungekræft, som han døde af i tirsdags

Følg Internationale kendte

- Jeg har jo aldrig bestemt over mit udseende.

Sådan afværgede den skuespilleren Michael Nyqvist overfor avisen Expressens udsendte ved de svenske Guldbagge-uddelinger (Sveriges udgave af Bodil-priserne) i januar måned sin noget forandrede fremtræden, hvor der tydeligvis var faldet nogle kilo af, siden han sidst var blevet set.

Men der var også en mere reel forklaring på det forandrede udseende, og i tirsdags blev den åbenbaret.

Michael Nyqvist havde lidt af lungekræft, og efter et års kamp mod sygdommen måtte han give fortabt.

Den 56-årige nationale og internationale stjerne døde omgivet af sin familie og efterlod et tomrum - såvel privat hos hustruen, scenografen Catharina Ehrnroot, og parrets to børn, Ellen og Arthur, som i det svenske teater- og film-miljø.

 

Kun ganske få kendte til hans drøje kamp, som han ikke udbredte sig om til alle og enhver.

Fortumlet, ikke i chok
En af dem, der var klar over sagens alvorlige sammenhæng, var dokumentaristen Susanne Cederberg, der siden 2015 arbejdede på en film om Michael Nyqvist.

Derved kunne hun ikke undgå at få kendskab til sygdommen, som hun dog hurtigt fik indtryk af, at han ikke ville tale om.

Det havde at gøre med behovet for at have en privat-sfære, siger hun til Expressen.

- Blev sygdommen kendt i offentligheden, ville han hele tiden blive spurgt til den, og det ønskede han ikke.

- Han var længe ved godt mod, og var overbevist om, at det ville gå godt. Michael var jo enormt veltrænet og passede på sig selv. Sygdommen aftog også på et tidspunkt, men så kom den tilbage.

- Det er frygteligt, hvad der er sket. Det er jo bare et år siden, han blev syg. Jeg talte med ham dagen før midsommeraften, men jeg troede ikke, slutningen var så tæt på.

 

Også vennen Rafael Edholm kendte til sygdommen.

- Jeg er fortumlet. Ikke i chok. Jeg ved, han har været syg, sagde han efter dødsfaldet.

Rafael Edholm fortæller, at han talte med Michael Nyqvist for nylig, og denne havde sagt, at han skulle til nogle undersøgelser, som han ’håbede ville gå godt’.

- Men det gjorde det øjensynligt ikke. Det er enormt trist. Han var en fyr efter mit hoved.

Fuld af godt humør
Også vennen Jan Göransson var bekendt med tilstanden.

- Vi vidste, at det ikke stod godt til med hans helbred, og vi blev naturligvis meget urolige, siger han til Expressen.

Skuespilleren kendte Nyqvist i 20 år, og spillede senest sammen i filmen ’Den Alvarsamma Leken’. Han var også tæt på, da afdøde for første gang fik kræft-diagnosen.

- I begyndelsen var han bange, som alle andre ville være over at få sådan en besked. Men han tog det fint og forsøgte at lægge det til side.

Michael Nyqvist i Danmark i april måned til premieren på 'Du Forsvinder'. Foto: Jonas Olufson
Michael Nyqvist i Danmark i april måned til premieren på 'Du Forsvinder'. Foto: Jonas Olufson
 

I Danmark var Michael Nyqvist også en velkendt skikkelse - ikke mindst i kraft af hans roller i ’Beck’-filmene og i ’Millennium’-trilogien. I april var han til premieren på filmen ’Du Forsvinder’, hvor han spillede sammen med bl.a. Nikolaj Lie Kaas og Trine Dyrholm.

Filmens instruktør, Peter Schønau, fortalte Ekstra Bladet, at han intet vidste om Nyqvists sygdom.

- Jeg blev meget chokeret over det, da jeg hørte det. Jeg tror heller ikke, at der var andre, der registrerede noget til premieren på vores film. Han var fuld af godt humør og stod på Den Røde Løber og lavede gas med Nikolaj. I mine øjne var Michael fuldstændig, som jeg kendte ham.

 

’Vila i frid, min ven’
Nikolaj Lie Kaas er ikke mindre berørt:

’Et fantastisk menneske. Michael Nyqvist er død. Det er så ulykkeligt. Jeg savner og elsker dig, min ven. Vila i frid’, skrev den danske skuespiller på sin Facebook-profil.

Også ude i de store verden har dødsfaldet gjort indtryk.

’Så stolt over at have kendt dig’, skriver den tidligere James Bond, Pierce Brosnan, på Facebook i en hyldest til Michael Nyqvist, som han spillede sammen med i thrilleren ’I.T.’

 

Man skal tvivle på sig selv

- Jeg synes tit, jeg er dårlig og pinagtig. Jeg ser bare detaljerne, som ikke er så gode. Jeg læser heller aldrig anmeldelser... selv om jeg ved, det kan være lærerigt at gøre det.

Sådan forklarede afdøde Michal Nyqvist i januar måned overfor det svenske magasin Hemmet sin tilgang til det fag, der hen ad vejen også gjorde ham til en af de mest respekterede svenske skuespillere.

En tilgang, der hele tiden var præget af usikkerhed og tvivl, som i nekrologer efter hans død havde sit udgangspunkt i at være blevet afsat til et børnehjem af sin svenske mor, efter at hans italienske far havde forladt dem begge.

Som et-årig blev han adopteret af familien Nyqvist på Lindingö, og han fik navnet Michael. Som seks-årig fik han på en ferie-rejse til Venedig at vide, at forældrene ikke var hans rigtige forældre, men han måtte ikke sig det til nogen. Det skulle forblive en familie-hemmelighed.

Afsløringen var et chok for lille Michael.

- Jeg troede længe, at Anita i børneprogrammet ’Anita i Televinken’ var min biologiske mor, sagde han i et senere interview.

 

Teatret det rette sted
Men dermed var de familiære prøvelser ikke forbi for Michael Nyqvist. Som 11-årig døde adoptiv-faderen i en ulykke. Det gjorde et massivt indtryk.

- Man siger jo, at når man adopterer nogen, så har man et stort ansvar. Man forlader aldrig det barn. Så jeg tog det som et utroligt svigt og forsøgte at få far tilbage hele livet. 

Den triste begivenhed gjorde drengen indesluttet, og han havde svært ved at føle tillid til andre.

Først mange år senere begyndte begivenhederne i hans liv at falde på plads, da han blev tilknyttet teatret i Malmö. Da følte han at være havnet på rette sted.

- Jeg har aldrig set det som et valg. Teatret er mit sprog, min måde at udtrykke mig på. Og man skal tvivle på sig selv. Det er i tvivlen, vi vokser, har han sagt til Expressen 2014.

 

 

Og han fejrede triumfer på scenen. Ikke mindst i flere Lars Norén stykker. På film debuterede han i 1987 i Hans Alfredssons ’Jim och Piraterna Blom’. Han spillede politimanden John Banck i seks ’Beck’-film, og det internationale gennembrud kom med rollen som Michael Blomkvist i filmatiseringen af Stieg Larssons ’Millennium’-trilogi. 

Den førte så tilbud fra Hollywood med sig, bl.a. fra Tom Cruise om at medvirke i den fjerde ud gave af ’Mission Impossible’-filmene.

 

 

Frustreret af uvidenhed
Men hele tiden lå de traumatiske familie-relationer som en tung skygge over ham.

- Følelsen af uvidenhed gør én frustreret, den er bedøvende. Det er som at gå med solbriller indendørs. Derfor besluttede jeg mig for at få så meget at vide, som jeg kunne. Jeg gik i terapi og forsøgte at finde de forældre, som faktisk havde lavet mig, fortalte han Expressen.

Han fandt ret hurtigt sin mor, og de mødtes på en cafe - én gang.

Det tog flere år at lokalisere faderen, Marcello Lo Ciccero, i Firenze, der nu nærmer sig de 80 år. Det lykkedes at etablere et gensidigt forhold, også til faderens to andre børn, Michael Nyqvists halv-søskende. 

Begge sider af familierne mødtes jævnligt til det sidste.

- Jeg vidste allerede forinden, at jeg ikke ville få nogle svar. Derimod blev jeg opmærksom på at tage mig selv og mit liv alvorligt. Det var den vigtigste rejse, sagde Michael Nyqvist.

Vi hører her ouverturen til en mulig katastrofe

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.