Pippis papegøje flygter fra dødstrusler

Den 49-årige fugl må ikke længere bo i sit bur i Malmø for myndighederne, der har truet med aflivning. Nu er der fundet et nyt hjem til tv-gøjen

Pippi Langstrømpe og de to pirater, der nappede hendes far. (Foto: Cinetext Bildarchiv)
Pippi Langstrømpe og de to pirater, der nappede hendes far. (Foto: Cinetext Bildarchiv)

Papegøjen Douglas blev berømt i langt ud over Sveriges grænser, da den i 1970 spillede den snakkende fugl Rosalinda i filmen 'Pippi Langstrømpe på De Syv Have'.

I filmen om verdens stærkeste pige og hendes sørøverfar, holdt papegøjen Erfraim Langstrømpe med selskab, mens han på dramatiske vis blev holdt fanget et de to pirater, Jocke med Kniven og Blod-Svente.

Nu er der i den grad nyt drama i Douglas' liv. Det svenske Jordbruksverket truer nemlig papegøjen med aflivning. Buret, som det 49-årige film-dyr bor i, lever nemlig ikke op til de krav, der er.

De seneste ti år har den fjerede filmstjerne boet Malmø Reptilcenter i Folkets Park i et bur på 3,3 kvadratmeter. Det skal erstattes af et på mindst 30 kvadratmeter, hvis han skal blive boende. Og det er ikke muligt.

Kan ikke flyve
Ifølge Frank Madsen fra Malmø Reptilcenter er det krav fuldstændigt skørt.

- De kræver, at han får et bur at flyve i, men han kan slet ikke flyve. Om han så får hundrede kvadratmeter med en pind i midten, så ville han ikke forlade pinden, siger Frank Madsen til Aftonbladet.

Der er heldigvis mange, der har henvendt sig til Frank Madsen for at tilbyde papegøjen en passende bolig, og nu har han endelig fundet et sted, hvor Douglas kan nyde sit otium.

- Når han fylder 50 år næste år, vil han fejre dagen i Karlsruhe zoo, siger han.

Reddet af Pippi
Også i 2003 truede Jordbruksverket ifølge Aftonposten med at aflive Douglas. Den gang var det EU-regler, der nær havde kostet papegøjen livet. Nye regler krævede, at der skulle kunne fremvises dokumentation for, at papegøjen var kommet landet på lovlig vis. Douglas kom til Sverige tilbage i 1967 de pågældende papirer fra den gang, kunne ikke støves op.

 Den gang blev papegøjens liv reddet af en underskriftindsamling. Pippi-skuespilleren Inger Nilsson og knap 50.000 andre skrev under på at Douglas skulle leve – og det fik han så lov til.

Doulgas er så gammel og har så få fjer til bage på sin fulgekrop, at den ikke længere kan flyve. (Foto: Malmø Reptilcenter)
Doulgas er så gammel og har så få fjer til bage på sin fulgekrop, at den ikke længere kan flyve. (Foto: Malmø Reptilcenter)
 

15 kommentarer
Vis kommentarer