Spock fra Star Trek er død

Skuespiller Leonard Nimoy er afgået ved døden i sit hjem i Los Angeles. Han var kendt for sin rolle som Spock

Følg Internationale kendte

- Live long and prosper.

Hilsnen, der er en af de mest ikoniske i amerikansk kultur, følges som regel op med et - for nogen - underligt håndtegn, hvor fire fingre minus tommeltotten danner et slags V.

Skuespiller og instruktør Leonard Nimoy levede om nogen op til det slagord, som han selv udbredte i 1960'erne og som hurtigt spredte sig til teenageværelser rundt om i USA og senere resten af verden.

Leonard Nimoy var frisk og frejdig, da han i 2013 var til premieren på 'Star Trek Into Darkness'. (Foto: AP)
Leonard Nimoy var frisk og frejdig, da han i 2013 var til premieren på 'Star Trek Into Darkness'. (Foto: AP)
 

Fredag aften kom det frem, at skuespilleren, der er mest kendt for sin rolle som Spock i 'Star Trek', er død i en alder af 83 år. Det skriver The New York Times.

Nimoy led af en kronisk lungesygdom, og hans kone Susan Bay Nimoy bekræfter, at han afgik ved døden i sit hjem i Los Angeles.

Han blev født i Boston 26. marts 1931, men forlod fødebyen i en alder af 18 år for at opsøge drømmen om det hvide lærred.

I starten fik han flere småroller i tv-serier i 1950'erne, hvor han portrætterede cowboys eller politi, før han fandt sig til rette i den rolle, der endte med at overstråle alle andre roller i hans skuespillerkarriere.

I 1966 blev han valgt til sin største rolle som den altid logisk tænkende Spock i den populære tv-serie 'Star Trek'.

Nimoy's karakter Spock fungerede som kølig modpol over for den hidsige kaptajn James T. Kirk, der blev spillet af William Shatner.

Om bord på rumskibet USS Enterprise afsøgte de universets kringelkroge med skibets doktor Leonard 'Bones' McCoy, der blev spillet af DeForest Kelley.

Deres mission var 'to boldly go where no man has gone before', som det hedder sig med Kaptajn Kirks ord i indledningen af tv-serien, der gik fra 1966 til 1969.

Karakteren Spock optrådte dog mange gange siden i adskillige film og popkultur, ligesom Spocks håndtegn blev udbredt i stor grad og blev kult i 1970'erne og 1980'erne.

Senere har Nimoy udtalt, at han baserede håndtegnet på en jødisk velsignelse.

Så sent som i 2009 blev kultserien igen genoplivet i form af filmen "Star Trek", hvor Leonard Nimoy genoptog en mindre rolle som Spock. Filmen blev taget godt imod og har genstartet den populære franchise.

Nimoy optrådte også i andre film som "Invasion of the Body Snatchers" med Donald Sutherland og Jeff Goldblum fra 1978 og i filmen "A Woman Called Golda" med Ingrid Bergman fra 1982.

Som instruktør opnåede Leonard Nimoy også succes, og hans mest kendte film er vel nok "Tre mænd og en baby" fra 1987, hvor Tom Selleck, Steve Guttenberg og Ted Danson optræder.

Fire gange blev han nomineret til en Emmy-pris, og i sine senere år var Nimoy fortsat aktiv, da han udgav fotobøger og skrev poesi.

Vi hører her ouverturen til en mulig katastrofe

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.