Tv-vært afslører for åben skærm: Jeg har hiv

Hver måned bliver der opdaget omkring 1000 nye hiv-tilfælde i Rusland, viser officielle tal

Pavel Lobkov har som den første offentligt kendte russer fortalt, at han har hiv. (Foto: AP)
Pavel Lobkov har som den første offentligt kendte russer fortalt, at han har hiv. (Foto: AP)

En kendt russisk tv-vært afslørede i en direkte tv-udsendelse, at han er hiv-positiv. Den overraskende meddelelse er sensationel i et land, hvor hiv og aids er forblevet et tabu, selv om flere og flere bliver smittet.

Pavel Lobkov, der er studievært på den uafhængige tv-station Dosjd og tidligere ankermand på nyhedsudsendelsen på det statslige tv, fremsatte sin erklæring tirsdag aften - på Den Internationale Aids-dag.

HIV er en international sygdom, der er spredt i hele verden. Her er det kinesiske skoleelever, der i anledning af Den Internationale Aids-dag i 2006 har lavet de berømte røde HIV-sløjfer.(Foto: AP) Intl. kendte Derfor er HIV ikke så farligt i dag

Han er den første offentligt kendte russer, der åbent erklærer, at han er hiv-positiv.

Rusland er blandt de hårdest ramte lande, når det gælder hiv og aids. Hver måned bliver der opdaget omkring 1000 nye tilfælde, og det vides, at op mod en million er smittet. Det reelle tal er formentligt langt højere.

Den 48-årige Lobkov siger, at det er over 10 år siden, at han fik at vide, at han var smittet. Det skete i 2003, hvor han blev testet på en privat klinik.

Charlie Sheen havde regnet med at få hjælp af sine nærmeste venner, men blev i stedet presset til at betale dem masser af dollars, siger han. (Foto: AP) Intl. kendte Syg Sheen blev afpresset af sine venner

Han beskrev på en brutal måde, hvordan han blev informeret om sin situation: Han så ordene 'hiv+' skrevet med rødt i sin journal, og lægen sagde til ham med det samme, at han ikke længere kunne modtage behandling på klinikken. 'Du er hiv-positiv', hed det blot.

Tv-værten antydede, at han på stedet overvejede at begå selvmord ved at springe ud af vinduet.

Lobkov er kendt for at have markante meninger, og han blev i 2002 afskediget fra den statslige tv-kanal NTV, fordi han angiveligt havde deltaget i demonstrationer vendt mod præsident Vladimir Putin.

Mange russere har hilst det velkomment, at Lobkov har brudt et tabu.

Far og søn. Martin Sheen poserer her med sin søn Charlie Sheen tilbage i 2006 til Emmy Awards. (Foto: Abaca Press) Intl. kendte Charlie Sheens far er stolt af sin søn

- Et sådant skridt har enorm betydning for alle, der har diagnosen, siger menneskerettighedsadvokaten Pavel Tjikov på Twitter.

Men der er også en del, som har reageret ved at sende skældsord til tv-studieværten.

Selv retter han onsdag på Facebook en tak til alle, som hjalp ham i kampen mod 'middelalderlige holdninger' og 'de altomfattende hverdagsløgne.'

Charlie Sheen bliver dagens hovedperson i USA, hvor han i et tv-program vil komme med en meget personlig afsløring.(Foto: AP) Intl. kendte Charlie Sheen kan risikere fængselsstraf

- Jeg begyndte perestrojka med mig selv, som Mikhail Gorbatjov sagde, vi skulle, tilføjer han med henvisning til reformerne i den sidste del af sovjetæraen.

Verdenssundhedsorganisationen WHO sagde i sidste måned, at 60 procent af alle hiv-diagnoser i Europa i 2014 blev stillet i Rusland, hvor smitte blandt heteroseksuelle er mest almindelig.

De russiske myndigheder lægger mere vægt på at fremme troskab end brug af kondomer i kampagnerne mod hiv og aids.

I anledningen af international AIDS.dag, blev der tændt lys i Aarhus. (Foto: Polfoto) Samfund Hiv-smittede sygeplejersker gør danskerne usikre

6 kommentarer
Vis kommentarer