Verdensberømt berøring: - Vi var bare to trætte damer med ømme fødder

Michelle Obama afslører hvorfor hun lagde sin hånd på den britiske dronnings ryg i 2009 - historien gik dengang verden rundt 

USA's tidligere førstedame Michelle Obama afslører nu, hvorfor hun lagde sin arm beskyttende på den britiske dronning Elizabeths ryg under en reception på Buckingham Palace i forbindelse med et G20-topmøde i 2009. Michelle Obamas berøring blev i øvrigt gengældt af dronning Elizabeth, der også lagde sin arm på Michelle Obamas ryg.

Billederne af de to verdenskendte damers venlige berøringer af hinanden gik dengang verden rundt. Og der blev løftet masser af øjenbryn, fordi det normalt er fuldstændigt uden for protokol at berøre den engelske dronning.

I sin nye selvbiografi 'Becoming Mrs Obama' afslører Michelle Obama nu, at hun i forbindelse med berøringen af den engelske dronning havde en konversation omkring, at de begge havde smerter i fødderne efter en lang dag, hvor de havde stået op iført højhælede sko. Altså kort og godt. De var simpelthen bare to trætte damer med ømme fødder.

Det skriver flere medier heriblandt BBC og Daily Mail

Her ser man tydeligt, at den britiske dronning også gengældte Michelle Obamas berøring. (Foto: AP)
Her ser man tydeligt, at den britiske dronning også gengældte Michelle Obamas berøring. (Foto: AP)
 

I sin bog skriver Michelle Obama følgende:

'Dronningen så ned på det højhælede par 'Jimmy Choos', jeg havde på. Og så rystede hun på hovedet og sagde: Disse sko er ubehagelige at have på. Ikke sandt?, spurgte dronningen og kiggede frustreret ned på sine egne sorte sko.'

'Jeg indrømmede overfor dronningen, at min fødder var ømme. Hun indrømmede også, at hendes fødder var ømme. Vi så på hinanden med identiske udtryk - som om vi begge tænkte: Hvornår er vi færdige med at stå op sammen med verdens-ledere i dag? Og herefter brød dronningen ud i en charmerende latter.'

I bogen tilføjer Michelle Obama, at de to verdens-damer i det øjeblik blot var to trætte damer med ømme fødder. Og uden at tænke videre over det, tog hun sin arm rundt om dronningens ryg som et udtryk for fællesskab.

For mange var Michelle Obamas handling et udtryk for helligbrøde, et meget alvorligt brud på den royale protokol. Men Michelle Obama tror selv på, at dronning Elizabeth dengang havde det helt okay med hendes berøring.

Barack Obama og Michelle besøger dronning Elizabeth og Prins Philip i 2009. (Foto: AP)
Barack Obama og Michelle besøger dronning Elizabeth og Prins Philip i 2009. (Foto: AP)
 

I dagene efter den verdensberømte berøring gik historien verden rundt med overskrifter som f.eks. 'Et brud på den royale protokol: Michelle Obama vover at røre dronningen'.

I sin selvbiografi skriver Michelle Obama:

'Jeg gjorde det helt instinktivt. Det er noget, jeg gør, når jeg føler, at jeg er forbundet med et andet menneske. Jeg udtrykker mine følelser på en udadvendt måde. Jeg lagde en kærlig hånd på hendes ryg.'

'Jeg vidste ikke i selve øjeblikket, at det senere ville blive betragtet som en episk 'sådan gør man ikke'-ting'

'Hvis jeg ikke havde gjort den rigtige ting på Buckingham Palace, havde jeg i det mindste gjort den menneskelige ting. Jeg tillader mig at sige, at min handling var accepteret af dronningen. Da jeg berørte dronningen på ryggen, rykkede hun nemlig nærmere til mig, og hun lagde selv sin behandskede hånd let på min ryg'.

En kærlig berøring fra Michelle Obama på den britiske dronning Elizabeths ryg. Historien gik verden rundt, fordi det normalt er royal protokol, at man ikke berører de kongelige. (Foto: Ritzau/Scanpix)
En kærlig berøring fra Michelle Obama på den britiske dronning Elizabeths ryg. Historien gik verden rundt, fordi det normalt er royal protokol, at man ikke berører de kongelige. (Foto: Ritzau/Scanpix)
 

 

Her ses  Obama-parret med dronning Elizabeth i 2011. (Foto: AP)
Her ses Obama-parret med dronning Elizabeth i 2011. (Foto: AP)