Verdensstjerne i opråb mod Danmark

En danskers historie har vakt opmærksomhed på den verdenskendte model Bella Hadids sociale medier

Bella Hadid er i øjeblikket en af verdens mest kendte modeller. Foto: Charles Platiau/Ritzau Scanpix
Bella Hadid er i øjeblikket en af verdens mest kendte modeller. Foto: Charles Platiau/Ritzau Scanpix
Følg Internationale kendte

I begyndelsen af ugen lagde supermodellen Bella Hadid et billede ud på sin Instagram-story af sin fars pas. På passet står der faderens fødested, som er Palæstina.

Ifølge amerikanske Bella Hadid blev hendes story slettet af Instagram med begrundelsen: 'Det var krænkende indhold, som ikke egnede sig til vores retningslinjer'.

Og det har fået den amerikanske model med hollandske- og palæstinensiske rødder til at se rødt. Hun har de seneste dage opfordret alle med Palæstina som fødested til at dele det på de sociale medier, og det er her Danmark kommer ind i billedet.

Nedslående nyt

Ødelæggende og frastødende
En dansk kvinde med palæstinensiske rødder har netop sendt et billede af sin mors pas til Bella Hadid, hvor fødestedet ligeledes er Palæstina, og det har den 23-årige supermodel valgt at dele på sin Instagram-profil, hvor hun samtidig skriver 'Det er en ommer, Danmark'.

Til billedet, som Hadid har delt, skriver den danske kvinde ved navn Stella Nisreen Kanaan:

'I Danmark må folk, som er født i Palæstina ikke længere benytte sig af 'Palæstina' som ens fødested. Begge mine forældre var født i Palæstina i 1943 og 1945. Da min mor og jeg protesterede og spurgte ind til det, kunne ingen eller ville ingen besvare vores spørgsmål!'.

'Hun fik valget mellem to alternative fødesteder til hendes pas. Hun kunne vælge mellem 'Mellemøsten' eller 'Israel'. Denne oplevelse har været ødelæggende, frastødende og imod alle menneskerettigheder', skriver hun i opslaget.

Artiklen fortsætter under billedet:

Foto: Privatefotos
Foto: Privatefotos
 

Ekstra Bladet har været i kontakt med Stella Nisreen Kanaan, som har fået delt sit opslag af verdensstjernen Bella Hadid.

- Min mor skulle forny sit pas i år, og derfor tog vi ned til Borgerservice. Her skulle hun udfylde de normale papirer, herunder sit fødested. Hun fik at vide, at hun ikke måtte skrive, at hun er født i Palæstina, som der stod i hendes gamle pas, i stedet kunne vælge imellem at få skrevet 'Israel' eller 'Mellemøsten', siger hun til Ekstra Bladet og fortsætter:

- Vi bliver begge meget chokerede og helt uforstående. Siden min mor blev dansk statsborger og har haft dansk pas - det har hun haft i 23 år - har der altid stået i hendes pas, at hun er født i Palæstina. Men nu findes den 'landekode' åbenbart ikke i politiets register.

Som at benægte ens eksistens
Ifølge kvinden blev hendes mor ked af det, fordi hun ikke kunne identificere sig med nogle af de valgmuligheder, hun havde til rådighed.

- At skrive Mellemøsten som fødested er for hende, som hvis en dansker skulle skrive 'Europa' som fødested i sit pas. Det er et kæmpestort område, og ikke noget min mor identificerer sig med. Det er som at benægte hendes eksistens og sandheden i hendes historie og benægte alt det, hun har måtte gå igennem i sit liv, siger hun om sin mor, der som barn måtte flygte til Syrien som barn, da den israelske stat blev oprettet.

Rapper dræbt: Fem personer anholdt

Stella Nisreen Kanaan fortæller, at hendes mor i sidste ende var nødt til at vælge, så hun kunne komme ud at rejse i fremtiden. Hun valgte derfor at angive 'Mellemøsten' som sit fødested i sit pas.

Det er fantastisk
Stella Nisreen Kanaan er glad for, at der nu kommer fokus på sagen ved, at en verdenskendt model har delt opslaget.

- Det er jo selvfølgelig helt vildt fantastisk, når jeg oplever, at verden ser på og aktivt prøver at gøre en forskel. Og det, at Bella Hadid har repostet min post, er skønt.

Tidligere har Information skrevet om lignende sager, hvor danskere, der er født i Palæstina, har været nødsaget til at vælge mellem 'Israel' og 'Mellemøsten' i deres pas.

I 2019 skulle Søren Pape Poulsen (K) i Folketinget tage stilling til, hvorvidt det skulle være muligt at angive Palæstina som sit fødested i pas og kørekort for personer med palæstinensisk oprindelse. Grundet regeringsskifte er spørgsmålet i skrivende stund stadigvæk ikke blevet afgjort i Folketinget, og reglerne på området er derfor fortsat uklare.

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.

Hvis krigen og katastroferne kommer, hvad skal vi mennesker så gøre?