Afsløring: 184 udviste kriminelle kan ikke sendes hjem

Strander i Danmark: Tre gange flere udviste kriminelle end hidtil antaget kan ikke sendes hjem

Se mere i aften på TV3 kl 20.00: 'Jagten på de udviste kriminelle'

Voldsmænd, narkohandlere, pædofile og mordere. Næsten tre gange så mange udviste kriminelle kan ikke sendes ud af landet, end det hidtil har været fremme.

64 udviste forbrydere lever i landet på såkaldt ’tålt ophold’, men nu kan Ekstra Bladet og TV3 afsløre, at yderligere 120 udviste kriminelle ikke kan sendes hjem og lever under de stort set samme forhold som de udviste på ’tålt ophold’. Nationalt Udlændingecenter under Rigspolitiet oplyser, at de 120 udviste kriminelle lever på en status kaldet kriminel meldepligt.

Mens de 64 personer på ’tålt ophold’ som udgangspunkt er udviste, der må tåles i landet, fordi de risikerer dødsstraf eller tortur i hjemlandet, så er de udviste på kriminel meldepligt udlændinge, som af forskellige grunde ikke kan sendes til deres hjemlande.

En del nægter at underskrive deres udsendelsespapirer, og når de ikke samtykker til udsendelsen, så vil en række lande ikke tage imod deres egne statsborgere, der så strander i Danmark på ubestemt tid.

Irak, Somalia, Iran og en række nordafrikanske lande er blandt de stater, der kun modtager deres egne udviste statsborgere, hvis de selv siger ja tak til udsendelsen.

– I sidste ende er det politik, det handler om. Hvis man vil have de her lande til at tage deres egne kriminelle statsborgere tilbage, så er der pisk og gulerod. Pisken kan jo for eksempel bestå i, at man skærer i deres u-landsbistand. Guleroden kan være, at man giver dem noget mere, siger adjunkt Henning Bang Fuglsang Madsen Sørensen fra på juridisk fakultet på SDU.

Retsfølelse krænket
Både de 120 udviste på kriminel meldepligt og de 64 udviste på ’tålt ophold’ skal melde sig i Sandholmlejren og leve for omkring 30 kroner om dagen. Men det gør de langtfra, kan man se i aften i programmet 'Jagten' på TV3, og det bliver bekræftet af en ansat fra Sandholmlejren.

– Min retsfølelse bliver krænket, når jeg ser dem komme i store biler og dyrt tøj. For pengene kan jo kun være tjent på sort arbejde eller kriminalitet. Reglerne betyder heller ikke noget for mange af dem. De siger selv, at de ikke gider melde sig, for de får kun en bøde, som de ikke kan betale, for de har ingen ’hvid’ indkomst, siger medarbejderen, der ønsker at være anonym, fordi han arbejder i Sandholm.

For alles skyld
Den ansatte er klar over, at man ikke kan hjemsende mange af de udviste, men bliver frustreret over at se de kriminelle på meldepligt, som for de flestes vedkommende bare har nægtet at lade sig udsende.

– Kriminelle på meldepligt kan være her i årevis. Ingen ved, hvordan problemet løses. Men der bør jo gøres noget. For alles skyld, siger medarbejderen.

Du kan se mere om de udviste kriminelle i Danmark på eb.dk i løbet af dagen og i 'Jagten' på TV3 klokken 20.00.