Østkriminelle malker Danmark for millioner

Antallet af østeuropæiske kriminelle, som svindler med skat og moms, er eksploderet de senere år. Det koster staten hundredvis af millioner

Se Kim Willsborg fra Task Force Indbrud forklare, hvordan kædesvindel foregår. Foto: EBTV
Følg Snapdocs

Bedrageri, skattefusk og avanceret økonomisk kriminalitet bliver stadigt oftere udført af en Vladimir eller en Popescu. Kyniske kriminelle bagmænd fra Østeuropa svindler i stigende grad den danske stat for millioner af kroner hvert år. Nye tal fra Justitsministeriet viser, at antallet af sigtelser om økonomisk kriminalitet mod rumænske statsborgere i Danmark er steget fra 119 sigtelser i 2011 til 3.112 sigtelser i Danmark i 2014.

Østeuropæernes nye appetit på økonomisk kriminalitet mærker man også hos kreditvurderingsselskabet Experian, der holder øje med 38.000 selskaber i Danmark.

– Vi ser en klar stigning i antallet af østeuropæere, der laver økonomisk kriminalitet i Danmark for eksempel kædesvig og hvidvask af penge. Stigningen er eskaleret de seneste tre år, siger direktør Frank Papsø.

Se hvordan de østkriminelle begår kædesvindel i Danmark øverst i artiklen

Artiklen fortsætter under videoen 

Ekstra Bladet og TV3 tog til Rumæinen for at konfrontere rumænere med deres kriminalitet i Danmark.

Ikke småpenge
Det er blandt andet i sager om såkaldt kædesvindel, at myndighederne stadigt oftere støder på østeuropæere. Bagmændene indsætter eksempelvis en rumænsk stråmand som fiktiv direktør til at hænge på det juridiske og økonomiske ansvar. På den måde slipper de for at stå til ansvar for svindlen, når kæden af selskaber går konkurs med en kæmpe gæld til staten.

Sælger hjemløse-avis, men har hus og bil i Rumænien

Fuskerierne koster hvert år svimlende beløb for Danmark. Siden 2009 har Skat konstateret fusk med skat og moms i kædesvindel-sager for to milliarder kroner. Hertil skal lægges store advokatudgifter, som afholdes af staten, når konkursrytternes boer skal gøres op. Yderligere kommer der de sager, som Skat ikke opdager.

– Vi havde omkring 300 sager om kædesvig i 2014, og i en del af dem ser vi direktører med udenlandske navne, herunder især østeuropæisk klingende navne. Hvor meget der reelt snydes for, ved vi selvfølgelig ikke. Men det er super nemt at begå kædesvig i Danmark. Det kræver ikke noget kapital eller noget som helst. En kost, en spand og en bankkonto, så er man klar, forklarer chefkonsulent hos Skat Klaus Bo Pedersen.

Se hvad politiet gør for at stoppe de østkriminelle i Danmark

Se overvågningsbillederne: 51-årige tæsket af østkriminelle i eget hjem

Se overvågning: Sagesløs brutalt overfaldet i eget hjem

Drab, svindel og vold: Velkommen til hotellet fra helvede

Det nye parti er et personligt projekt for Inger Støjberg

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind