Eksklusiv trailer: 7000 jøder flygtede til Sverige

Filminstruktøren Nicolo Donatos bedstefar var en af de danske fiskere, der var med til at redde de danske jøder i sikkerhed i Sverige under Den Anden Verdenskrig

'Fuglene over sundet' er titlen på filminstruktøren Nicolo Donatos kommende film, der sætter fokus på den største enkelte redningsaktion mod nazisternes jødeudrykkelse under Den Anden Verdenskrig, hvor 7000 danske jøder blev fragtet over Øresund og bragt i sikkerhed i Sverige. Næsten alle danske jøder blev i øvrigt under aktionen reddet. Og det er en vigtig historisk begivenhed, der har haft stor betydning for Danmark og Danmarks omdømme.

Ekstra Bladet kan nu eksklusivt bringe traileren, der er en meget personlig historie for filminstruktøren Nicolo Donato. Han er nemlig barnebarn til skuespilleren Jacob Cedergrens karakter, fiskeren N. B. Lund Ferdinansen, der var med til at redde de danske jøder til Sverige.

Jødisk musiker på flugt
Filmen tager udgangspunkt i den jødiske musiker Arne Itkin(David Dencik), en berømt jødisk jazzmusiker, der i 1943 bor  i København sammen med sin kone Miriam (Danica Curcic) og deres 6-årige søn Jacob. Der begynder at gå rygter om, at tyskerne vil deportere alle danske jøder, og da det bliver en realitet, må familien flygte fra deres hjem. De får at vide, at de kan blive sejlet til Sverige fra Gilleleje af lokale fiskere, men lokale kollaboratører og Gestapo kommer hurtigt på sporet af dem. Nu handler det om overlevelse for den lille familie, som håber, at de mennesker, der kan hjælpe, er til at stole på.

Den nye trailer slutter med dette billede, hvor den lille jødiske dreng kigger med skræmte øjne op på en tysk soldat, der netop har afsløret hans gemmested. (Foto: Christian Geisnæs)
Den nye trailer slutter med dette billede, hvor den lille jødiske dreng kigger med skræmte øjne op på en tysk soldat, der netop har afsløret hans gemmested. (Foto: Christian Geisnæs)
 

Medmenneskelighed og mod
Filminstruktøren Nicolo Donato siger selv følgende om sin film:

- Under de dramatiske dage udviste danskerne en medmenneskelighed og et mod, som kom bag på mange - ikke mindst dem selv. Folk, der aldrig før havde gjort noget ulovligt, satte pludselig livet på spil for en udsat gruppe af medborgere. Stort set alle jøder blev reddet fra nazismen. Det er en af de mest bemærkelsesværdige begivenheder fra besættelsestiden, og dette er filmen, om de mennesker, der satsede alt for at redde andre.

Mindesten i Jerusalem
Israels og verdens jøder vil i øvrigt aldrig nogen sinde glemme den dramatiske redningsaktion i 1943. Det fremkommer tydeligt af en mindesten, som er placeret på 'Danmarks Plads' i Jerusalem. Mindestenen bærer følgende tekst:

- I oktober 1943 trodsede det danske folk og modstandsbevægelsen nazisternes besættelse af deres land ved at redde deres jødiske landsmænd. I løbet af ti nætter blev næsten alle danske jøder – over syv tusinde mennesker – sendt i sikkerhed over Øresund til Sverige i fiskerbåde og andre småskibe. Den danske modighed og den svenske gæstfrihed gav et uudsletteligt bevis på menneskelige værdier i en barbarisk tid. Israel og verdens jøder vil aldrig glemme.

'Fuglene over sundet' får biografpremiere torsdag den 27. oktober. Oktober er naturligvis helt oplagt, da det netop var her den danske jødeaktion fandt sted for nu 73 år siden.

Den jødiske famile gemmer sig før transporten over Øresund. (Foto: Christian Geisnæs)
Den jødiske famile gemmer sig før transporten over Øresund. (Foto: Christian Geisnæs)
 

1 af 3 Den nye trailer slutter med dette billede, hvor den lille jødiske dreng kigger med skræmte øjne op på en tysk soldat, der netop har afsløret hans gemmested. (Foto: Christian Geisnæs)
2 af 3 Den jødiske famile gemmer sig før transporten over Øresund. (Foto: Christian Geisnæs)
3 af 3 David Dencik og Danica Curcic i rollerne som det jødiske par, der må flygte til Sverige sammen med deres lille søn. (Foto: Christian Geisnæs)
11 kommentarer
Vis kommentarer