Alsace Gewurztraminer Grand Cru’er

Senere på foråret tager jeg til Alsace hvilket jeg glæder mig eventyrligt til. Alsace laver nogle af de mest lækre hvidvine i sin helt egen stil som stort set kun findes her. I den forbindelse fik jeg mulighed for gennem Sopexa at smage en række Gewurztraminer Grand Cru vine.

Grand Cru betegnelsen gives til vine som opfylder en lang række kvalitetskriterier: Strengt opdelte markarealer, lavt høstudbytte, specielle regler for opbinding og pasning af vinstokkene, minimumsgrænser for naturligt sukkerindhold, kontrolsmagning. 51 Grand Cru marker findes der i Alsace og på meget forskellige størrelser. Den mindste omkring 3 ha og den største nærmer sig 80 ha.

I gennemsnit fremstilles der 45 000 hl Alsace Grands Cru om året og det er kun 4 % af Alsaceområdets vinproduktion.

Gewurztraminer er en speciel aromatisk selekteret sort, som stammer fra en gammel druesort, der altid har været kendt i Alsace, nemlig Traminer Rose. I gamle dage, da den var mindre kraftig, blev druen kaldt Traminer.



Maurice Schuller Goldert Gewurztraminer 2007. 88 point.

Masser af honning, feme og en markant sødme. Ok syre. En ligefrem og god vin.



Schlumberger Kessler Gewurztraminer 2005. 91 point.

Meget markant syre, friskhed, honning, abrikos. Flot vin med en god balance.



Lichtle Goldert Gewurztraminer 2008. 90 point.

Mørk og meget fyldig vin med tørrede abrikos, honning, blomster. Flot frugt, utrolig fedme. OK syre.



Joseph Gattin Hatscbourg Gewurztraminer 2010. 84 point.

En lidt hård vin i den tørrere stil, mangler noget komplaksitet.



Cave de Ribeauville Alterberg 2008. 85 point.

En noget let vin med en ok syre, fyldig, honning men mangler dybde.



Emile Beyer Pfersigberg Gewurztraminer 2008. 93 point.

Fed, blomstret og krydret. Tørrede ferskner, honning, violer. Utrolig flot balance og en lang eftersmag.



Marc Tempé Zellenberg Gewurztraminer 2009. 94 point.

Utrolig fedme, honning, blomster møder en. Fantastisk balance med en perfekt balanceret syre især.



Domaine Zind Humbrecht Clos Windsbuhl Gewurztraminer 2008. 94 point.

Flot syre er det første man møder. Smag af ferskerner, citrus, lime, honning. En fantastisk balance og en fed meget vellavet vin.

0 kommentarer
Vis kommentarer

Thomas Rydberg er Ekstra Bladets vinanmelder og skribent. Ejer og redaktør af magasinet DinVinGuide samt magasinet Whisky & Rom. Han driver endvidere AltomSpanskVin.dk, de100bedstevine.dk samt holder en række foredrag og underviser i vin.

Thomas har en diplomuddannelse (WSET) i vin og spiritus fra London samt er pt. på anden del af Master of Wine. Udover skrivegerningen dømmer han ved en række af de største internationale vin & spiritus konkurrencer. Se mere information på thomasrydberg.dk.