En eftermiddag med Guigals Rhone vine

Test af de nyeste årgange af Marcel Guigals Rhone vine.

November kan godt være en noget mørk og trist måned, men udsigten til at skulle mødes med Philippe Guigal og smage de nyeste årgange af hans vine, kan gøre selv i mørk november dag til en fest dag.

Domaine Guigal blev grundlagt af Etienne Guigal i 1946 og drives i dag af Marcel Guigal sammen med sin søn Philippe. Marcel har som ingen andre revolutioneret Côte-Rôtie og løftet appellationen ind i verdenseliten ved sin kompromisløse måde at lave topkvalitet på. Dette er sket dels ved opkøb af andre domainer, men også gennem et benhårdt arbejde i marken og i kældrene. Og netop i kældrene har fadlagringen været en af nøglerne til den succes huset har opnået over hele verden. Guigals bedste vine fadlagres op til 4 år på splinternye fade, hvilket er helt uhørt og kældrene er usædvanligt kølige. Dette er nødvendigt for at topvinene kan "overleve" den ekstremt lange fadlagring. Vinene laves i byen Ampuis ved foden af de stejle Côte-Rôtie skråninger.

15 vine lød programmet på. Alle vine netop frigivet og dermed i de nyeste årgange 2009 og 2008. 2009 er generelt et fantastisk år i Rhone og især i det nordlige Rhone hvor Philippe uden tøven udråber årgangen til at være de bedste nogensinde. 2008 var derimod et svært år især i det nordlige Rhone med kulde og nedbør, hvilket betød at modningen af druerne havde svære betingelser . Af de 15 vine der blev testet var alle vine bestemt ikke beregnet til at drikke nu og flere af vinene var derfor en hård omgang for gummerne. Der blev lagt ud med hvidvinene som overraskende udgør omkring 25% af hele produktionen hos Guigal.Cotes du Rhone Blanc 2011. 80 kr. 5 stjerner.

Selvom Guigal opererer i det nordlige laver de en række vine med druer fra den sydlige del af Rhonedalen. Denne er et eksempel og en vin på 60% Viognier samt resten på primært Marsanne og Rousanne. Flot fedme. Citrus i duften, melon, abrikos og en let syre der pakker vinen flot ind. Lavet udelukkende på ståltanke. 88Condrieu 2011. 250 kr. 5 stjerner.

Vin på Viognier druen hvor omkring 1/3 har været lagret på nye fade. En let parfumeret duft, ferskner, lime, citrus, mineralitet og en meget elegant klassisk Condrieu. 92Condrieu La Doriane 2011. 500 kr. 5 stjerner.

I denne vin har 100% været på nye fade hvilket også smages på vinen og som er en del kraftigere og definitivt bør have nogle år inden den nydes. En duft og smag af overmodne ferskner, nødder, vanilje, men på den anden side også en vis mineralitet og en flot syre. En koncentreret og cremet vin som lige nu domineres meget af fadet men om 3-4 år vil stå elegant og flot. 93Cuvee Philipson Cotes du Rhone 2007. 75 kr. 5 stjerner.

En af de absolut bestsellere for Philipson Wine i Danmark. En rigtig lækker krydret vin hvor smagen af mørke bær dominerende. Den er klart drikkemoden nu og bør ikke gemmes meget længere. Til prisen et rigtig godt køb. 87Cuvee Philipson Cotes du Rhone 2009. 80 kr. 5 stjerner.

Nyeste årgang og i denne udgør Syrah 60%. Stadig lidt lukket i duften men man fornemmer en flot vin med koncentration, meget nord Rhone agtig i sit udtryk på trods af druerne er fra det sydlige. Stramme tanniner, masser af peber og røde bær. En rigtig flot vin som bør dekanteres nu og sagtens kan gemmes 4-5 år. Fem af de store stjerner. 89Crozes Hermitage 2009. 130 kr. 4 stjerner.

Crozes-Hermitage er den største appellation i det nordlige Rhône, men ofte er kvaliteten man møder meget varierende. Markant duft af røde frugter. Tydelige Syrah noter af især brombær og peber. Man fornemmer den er ung, noget animalsk. 87Saint Joseph 2009. 150 kr. 5 stjerner.

Guigal har overtaget det kendte domæne Grippat i Saint-Joseph og resultatet er flot. Let pebret udtryk, sorte frugter især kirsebær, ristet eg, peber og vanilje. En saftig og lækker vin med en flot lang eftersmag. 90Saint Joseph Vignes de L'Hospice 2009. 400 kr. 6 stjerner.

Vanilje er det første der møder en i næsten. Sorte kirsebær, peber og en vin der i stil minder meget om en Hermitage. Flot elegant og på samme side imødekommende frugtig. Findes der en bedre Saint Joseph vine end denne? 94Gigondas 2009. 130 kr. 4 stjerner.

Lavet på druer fra 40-årige vinstokke og fadlagret i hele to år. Stadig noget lukket men man fornemmer røde bær og en meget krydret vin. Noget rustik i udtrykket. Hårde barske tanniner så bør gemmes eller dekanteres. Flot velintegreret alkohol men noget kort eftersmag. 87Chateauneuf-du-pape 2007. 250 kr. 6 stjerner.

En af de bedste Chateauneuf fra Guigals hånd i mange år lavet på 85% Grenache og resten Syrah og Mouvedre. Let krydret næse, brombær, sorte kirsebær, blyant, lakrids, lavendel og vanilje. Flotte velintegrerede tanniner og en lang krydret eftersmag. Stort applaus. 93Cote-Rotie Brune et Blonde 2009. 300 kr. 5 stjerner.

Côte Brune et Blonde hentyder til at vinen er dyrket på to forskellige skråninger i Côte-Rôtie: Côte Brune kendetegnes ved en mørk jordbund som fremhæver kraftfuldheden og intensiteten i den Syrah som dyrkes der. Côte Blonde er kendetegnet ved en lysere, kalkholdig jordbund. Nærmest marcipan i næsen, røde frugter især kirsebær, kaffe, peber og vanilje. En vin med et godt potentiale (10-12 år) og meget velbalanceret. Et godt bud på en Cote Rotie som stadig er til at betale. 92Cote-Rotie Chateau d'Ampuis 2009. 600 kr. 6 stjerner.

Barnemord! Hårde tanniner og ikke klar til at drikke endnu, men bagved ligger en yderst elegant flot vin med sorte kirsebær, kamfer, lakrids, blyant og brombær. Uden tvivl noget af de bedste man finder herfra. 94Cote-Rotie La Mouline 2008. 1300 kr. 5 stjerner.

Midt på Cote Blond skråningen ligger denne enkeltmark på kun 1 ha. Det bemærkelsesværdige ved denne vin er at 11% er Viognier som giver vinen mere fylde. Masser af brombær i duften, smagen domineres af kirsebær, peber, blyant. Nærmest burgundisk i udtrykket. Elegant flot vin som er overraskende klar nu. Måske ikke så stort gemmepotentiale som i andre årgange. 93Cote-Rotie La Turque 2008. 1300 kr. 5 stjerner.

Kun 4800 flasker laves af denne enkeltmark vin. Umiddelbar brombær, kirsebær i smagen. Noter af urter, granit, mineralitet. En flot og elegant vin som dog ikke har samme potentiale som bedre årgange men som står flot og er overraskende klar nu. 94Cote-Rotie La Landonne 2008. 1300 kr. 5 stjerner.

Enkeltmark på 23 ha hvor man har lavet denne vin siden 1975. En noget urtet duft som følges op af brombær, røde kirsebær og mineraler. Man får nærmest indtryk af medicinskab i duften. En spændende vin som klart adskiller sig fra de to andre. Flot koncentration og klar nu omend den vil være endnu bedre om 8-10 år. 94Vinene føres af Philipson Wine og alle priser er pr. stk. ved køb af 12 stk.

kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste
Seneste i vintest
Mest læste i vin
Hent flere
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Nanna C. Pedersen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen