Klar fransk sejr i vinlandskamp

Nederlaget var til at føle på, da Ribera del Duero tabte til det sydlige Rhone

Følg Vin

Den sveg! I et tilfælde af kådhed kom jeg til at udfordre min gode kollega fra Jyllands Posten Niels Lillelund, om at Ribera del Duero da sagtens kan slå det sydlige Rhone. Niels, som snart kommer med en ny udgave af sin bog om Rhone, var ikke overraskende af en anden mening og tog kampen op. Det var på en tur i foråret til netop Ribera del Duero hvor dette battle blev aftalt. En tur hvor Niels bestemt ikke var imponeret af niveauet.

Selve dysten skulle finde sted i syv priskategorier og vi skulle begge medbringe to medsmagere. Selvfølgelig fuldstændig upartiske. Alle vine blev naturligvis serveret blindt overfor hinanden.

Rødvin under 50 kr.

Altos de Tamaron Roble 2012. Pris. 99 kr. for 2 styk. på tilbud i Føtex.

En noget tør og desværre ikke spændende Ribera vin. Generelt har man det svært i den billigere ende og dette var da også den eneste jeg kunne finde i dette prisleje.

Op imod: Vidal-Fleury, Ventoux 2010, 50 kr. Philipson. En vin som jeg tidligere har anmeldt til 5 stjerner og der var ingen tvivl om, at dette var den bedste.Rødvin 51-75 kr.

Fuentenarro 2010. Pris. 120 kr. for 2 styk. hos d-wine.dk.

Mindre bodega fra La Horra området. En rimelig koncentreret vin med masser af frugt men stadig en anelse lukket. God vin til prisen. 88

Op imod: Domaine du Seminaire, Côtes du Rhône 2011, 75 kr. H.J. Hansen. En pæn vin, men personligt synes jeg den spanske var en anelse mere saftig. Blev uafgjort i denne dyst.Rødvin 76-99 kr.

Austum 2012. Pris. 97 kr. ved køb af 12 styk hos Laudrup Vin.

En rigtig flot vin med en god frugt af især brombær, kærnemælk, tobak og vanilje. Men den var meget ung og lige ankommet til landet, hvilket gjorde den virkede lidt transport syg og tanninerne var barske. Nok for satset at spille denne på banen allerede nu. Og oppe imod Philipsons eget flagskib i den perfekte årgang 2010 var det svært og den franske vandt fortjent.

Op imod: Guigal, Cuvée Philipson, Côtes-du-Rhône 2010, 80 kr. (v 12 stk. hos Philipson)Rødvin 100 – 150 kr.

Pesquira 2009. Pris. 130 kr. ved køb af 12 styk hos philipsonwine.dk. 5 stjerner.

Masser af brombær men også en helt del vanilje og krydderier. Man fornemmer den har fået en del fad og den har godt af at stå et par timer før servering. Flot balance og lang eftersmag. Klassisk Ribera. 90

Op imod: Oratoire St. Martin, Reserve des Seigneurs, Cairanne 2010, 125 kr. fra Bichel. En del uenighed men en spinkel sejr til den franske. Mit indtryk at det kraftige fad gjorde udfaldet.Rødvin 151-200 kr.

Resalte Crianza 2005. Pris. 200 kr. ved køb af 6 styk hos Haller vine.

Resalte er et nyere hus fra 2000, men som allerede er ved at nærme sig toppen. En flæsket og traditionel vin fra området med en god koncentration, masser af blommer og en god syre. Vin fra et super år og det fornemmes. 93

Op imod: Domaine Santa Duc, Gigondas Tradition 2010, 190 kr. Bichel

Et af mine stærke kort, men Niels satte trumf på og servede en af mine personlige favoritter, nemlig Santa Duc. Og selv jeg måtte overgive mig.Rødvin 150-300 kr.

Dominio Atauta 2009. Pris. 300 kr. hos Erik Sørensen Vin.

Atauta er en af de bedste huse og driver biodynamisk vinproduktion. Meget spændende og anderledes vin med en del ung frugt især brombær, en god afstemt syre og balanceret flot med fadet. 91

Op imod: Domaine Pierre Andrè, Chateauneuf du Pape 2009, 280 kr. fra Bichel. Igen en tæt afgørelse og en kneben fransk sejr. Men Atauta klarede sig flot og burde i min optik have trukket stikket.Rødvin over 300 kr.

Astrales Christina 2010. Pris. 499 kr. hos Theis Vine.

Vin fra enkeltmark og en meget koncentreret og flot vin med smag af brombær, cedertræ, vanilje, tobak og masser af krydderier. En meget kompleks og flot vin fra et super år hvilket fornemmes. 95

Op imod: Domaine le Clos du Caillou, Châteauneuf-du-Pape Reserve 2005, 905 kr. H.J. Hansen

Den modne eksklusive Chateauneuf fik kamp til stregen og da den trods alt næsten er dobbelt så dyr var det en generel vurdering blandt smagerne, at den spanske bestemt var god til prisen. Men modenhed og elegancen trak det længste strå.Og med et svidende 6 ½ - ½ nederlag må selv jeg erkende, at der stadig er vej for det spanske område. Og nederlaget kan ikke bortforklares, men størrelsen er måske en smule misvisende.

Tak for kampen Niels.

Thomas Rydberg er Ekstra Bladets vinanmelder og skribent. Ejer og redaktør af magasinet DinVinGuide samt magasinet Whisky & Rom. Han driver endvidere AltomSpanskVin.dk, de100bedstevine.dk samt holder en række foredrag og underviser i vin.

Thomas har en diplomuddannelse (WSET) i vin og spiritus fra London samt er pt. på anden del af Master of Wine. Udover skrivegerningen dømmer han ved en række af de største internationale vin & spiritus konkurrencer. Se mere information på thomasrydberg.dk.