Et møde med vinene fra Antinori

Vinene fra Antinori er noget af det mest klassiske man støder på i Italien. Men hvordan klarer vinene sig idag, hvor konkurrencen er benhård

Marchese Antinori er Italiens ældste vinproducent og oprindelig medstifter af Firenzes vinmager laug tilbage i 1385. Huset er siden vokset eksplosivt og ejer i dag 10 ejendomme i Toscana og ejes idag af 26. generation Marchese Piero Antinori.

Det egentlige gennembrud kom i 1971 hvor huset lancerede vinen Tignanello. En vin med en del fadlagring og brug af Cabernet Sauvignon og Cabetnet Franc, hvilket bestemt ikke var tilladt i Chianti Classico på den tid. Og værre blev det i 1975 hvor man skrottede brugen af hvidvinsdruerne i blendet. Tignanello er ikke den første supertoscana vin, det er Sassiscaia. Men det var uden tvivl Tignanello som var den banebrydende vin for den kolossale ændring der siden er sket i området, både i forhold til produktionen af top vine (nu under IGT klassificeringen) samt ændringer af de nuværende klassificeringer indenfor Chianti Classico.

I forrige uge var husets eksportchef Elena Capobianco så i Danmark og præsentere de seneste årgange af husets vine. Eller i hvert fald et udsnit af de mange vine som Antinori i dag producerer.

Generelt snakker vi om ærkeklassiske vine fra Toscana. Tørheden fra Sangiovese går igen i mange af vinene som generelt er til den elegante side. På den hvide side var Conte della Vipera klart den mest komplekse og spændende vin. Især når vi er i et prisleje over de 100 kr. Her havde Vermentino og Pietrabianca det sværere, selvom det var behagelige vine.

Men det skal ikke være nogen hemmelighed, at det er de røde vine som huset nok er mest kendt for. Husets basisvin Villa Antinori overraskede mig ved at have mere fylde og kompleksitet end jeg husker den. Af de to Chianti Classico var Marchese Antinori markant bedst og til 20 kr. mere, bør valget falde på den. To af husets topvine Guado al Tasso og Tignanello var begge forrygende gode vine med førstnævnte som vinder med en større koncentration. Men vi er også oppe i et prisleje der gør at det skal være godt.Mine smagenoter og bedømmelser

De hvide vine:

Vermentino 2012, Bolgheri. Pris 139 kr. 4 stjerner.

En frisk citrus i næsen, melon, citrus, lime, grønne æbler. Vermentino er ikke så kendt men har sin egen spændende stil. En meget syrlig vin med en sprødhed. Ganske frisk og behagelig. 87Pietrabianca 2011, Castel del Monte IGT. Pris 169 kr. 3 stjerner.

Vin på Chardonnay fra Puglien. Lidt smør og abrikos i duften. En del fedme fra fadet fornemmes med melon, fersken, krydderi og vanilje. Lidt tung og kluntet. 87Conte della Vipera 2011, Umbrien IGT. Pris 189 kr. 5 stjerner.

Sauvignon Blanc og Chardonnay. Lidt speciel duft af mandler og tørret frugt. I smagen en frisk, citrusagtig smag med melon, abrikos, røde æbler og krydderier. En flot og kompleks vin med en lang eftersmag. 90De røde vine:

Peppoli Chianti Classico 2010. Pris 159 kr. 4 stjerner.

90% Sangiovese og 10% Merlot. Duft af skovbær og i smagen brombær, skovbær og krydderier. En del tannin, men flot fylde og rimelig kompleks vin. En del tørhed i eftersmagen. 87Villa Antinori Rosso 2010, IGT. Pris 139 kr. 4 stjerner.

Den nok mest kendte vin fra huset produceret første gang i 1924. 60% Sangiovese og resten er Cabernet Sauvignon, Merlot og Syrah. Duft af modne røde bær, smag af brombær, svampe og krydderier. Afrundede bløde tanniner. Let bitterhed i eftersmagen. Mere koncentreret end tidligere årgange. 88La Braccesca Vino Nobile 2010. Pris 159 kr. 4 stjerner.

Lidt neutral i næsen. Rustik i stilen men Sangiovese druen fornægtes ikke i smagen. Smag af modne kirsebær og krydderier. En meget tilgængelig vin. 88Morgicchio 2011, IGT Salento. Pris 149 kr. 4 stjerner.

Lavet på Negroamaro fra det sydlige Italien. Smag af blommer, peber, urter og vanilje. Man fornemmer varmen fra det sydlige Italien og det er en fyldig vin meget krydret og ligefrem. Rimelig høj alkohol men en god syre til at stå imod den høje alkohol. 89Marchese Antinori Chianti Classico Riserva 2009. Pris 179 kr. 5 stjerner.

90% Sangiovese og 10% Cabernet Sauvignon. En fyldig varm og krydret vin i stilen. Masser af krydderier, brombær, vanilje, kaffe og mørk chokolade. En flot velbalanceret vin med en lang eftersmag. 91Botrosecco 2010, Maremma. Pris 159 kr. 4 stjerner.

60% Cabernet Sauvignon og 40% Cabernet Franc. En fyldig vin med en anelse grønne toner i næsen. Sort vin med smag af blomme, urter, solbær og strejf vanilje. Let bitterhed og meget urtet vin i stilen. 87Il Bruciato 2011, Bolgheri. Pris 189 kr. 5 stjerner.

65% Cabernet Sauvignon, 20% Merlot, 15% Syrah. Duft af søde frugter og urter. Brombær, krydderurter, peber, chokolade i smagen. Meget fyldig vin stadig med en del tannin men velintegreret. 90Guado al Tasso 2009, Bolgheri. Pris 630 kr. 5 stjerner.

60% Cabernet Sauvignon, 25% Merlot, 12% Cabernet Franc, 3% Petit Verdot. Duft af ristet kaffe og mørk chokolade. Smag af blomme, mørk chokolade, lakrids, krydderier og mocca. En flot meget fyldig vin med mange lag og en yderst flot eftersmag. 94Tignanello 2010, IGT. Pris 650 kr. 5 stjerner.

80% Sangiovese, 15% Cabernet Sauvignon, 5% Cabernet Franc. Duft og smag af brombær, kaffe, urter, krydderier. En del tannin så bør dekanteres eller bedre gemmes nogle år. Men en flot elegant vin med en stor kompleksitet. 93Vinene føres i Danmark af Chris Wine.

Thomas Rydberg er Ekstra Bladets vinanmelder og skribent. Ejer og redaktør af magasinet DinVinGuide samt magasinet Whisky & Rom. Han driver endvidere AltomSpanskVin.dk, de100bedstevine.dk samt holder en række foredrag og underviser i vin.

Thomas har en diplomuddannelse (WSET) i vin og spiritus fra London samt er pt. på anden del af Master of Wine. Udover skrivegerningen dømmer han ved en række af de største internationale vin & spiritus konkurrencer. Se mere information på thomasrydberg.dk.