Den glemte vin

Sherry har haft en hård tid, men Equipo Navazos viser vejen frem for den trængte vin

Sherry er en hedvin der er blevet produceret gennem mange hundrede år i regionen Andalusien i området mellem de 3 byer; Jerez de la Frontera, Sanlúcar de Barrameda og El Puerto de Santa María i det sydvestligeste Spanien samt i Montilla nord for Sevilla. Dette er fortællingen om et projekt drevet af en flot sherry entusiaster som i deres fritid ønskede at udvikle og modernisere sherryen og om mit møde med Jesus Barquin i Montilla.

Sherry entusiasterne bag Equipo Navazos består af en række af kokke og sommeliers fra Spaniens bedste restauranter, nationale og internationale vinhandlere samt Sherryfans fra Spanien. Projektet er helt og holdent på amatørbasis og drivkraften er derfor udelukkende kærligheden til Sherry. I 2005 gik de derfor i gang med at afsøge de mange gamle bodegaer for henstående fade (Botas). Det de fandt (og stadig finder) er gemte spændende og for nogle vines vedkommende glemte vine som nu ser dagens lys.

De første fade, hvor det første var en Amontillado blev udelukkende distribueret til de fem ejere samt venner og bekendte. Men hurtigt voksede interessen og fra og med bota nummer 6 blev flasker frigivet til almindelig salg.

De enkelte Botas aftappes hver for sig af de forskellige Sherrytyper (Fino, Amotillado, Palo Cortado, PX, etc) og i uhyre begrænset antal (ned til 200 halvflasker). Hver aftapning (Bota) nummereres med 1 – XX (pt. 46), og efter introduktion er den udsolgt for altid!

Sherrytyperne er de samme som de traditionelle men vinene er mere vinøse i stilen og virker derfor mere friske end tunge i stilen. Og så er de komplekse. mange har ligget på fade i mere end 50 år hvilket giver dem en dybde man skal lede langt efter i vinverdenen.

Jeg spurgte Jesus om projektet har ændret sig med den store succes som vinene har fået. Hertil svarede han, at det stadig er et amatørprojekt og at mængden af vine der frigives per år, hvilket typisk ikke er mere end 4-6 bota holdes der fast i. Personligt er han i øjeblikket meget begejstrede for de unge Palomino vine med kort lagring. Det er specielt her kræfterne sættes ind og projektet med Nieport samt Bota no. 44 Flowpower er eksempler på den retning man forsøger sig med. Og så er der planer om en brandy fra en række meget gamle fade inden for nærmeste fremtid.

Og projektet har da også fået medvind. Vinene er svære at opdrive dels fordi produktionen er meget lille men også fordi vinene har fået topkarakterer. Bl.a. har flere af vinene opnået 20/20 point i det engelske anerkendte vintidsskrift Decanter hvilket kun sker yderst sjældent. Og den spanske vinguru Jose Peñin har givet flere af vinene 99 point hvilket er højere end topvine som Vega Sicilia og Pingus.

Men sherry deler vandene, det har jeg måtte sande når jeg har dømt til konkurrencer i udlandet. Netop denne kategori har skabt den største splid og uenighed. Men med Equipo Navazos har man fået sat en ny standard for sherry og uenigheden synes at være forsvundet. Omend der stadig er mange der ikke bryder sig om sherry og kan man forstå det?

Læs mere om sherry herMine egne smagenoter og vurderinger:

Navazos Nieport 2012 (hvidvin) 185 kr.

Tydeligt sherry præg i denne hvidvin men Palomino druen har det svært som bordvin og selvom man forsøger at ”redde” den ved at tilføre sherry aspekter så fremstår den lidt flad. Er dog blevet bedre end tidligere årgange. Vinen fungerer bedst til mad med anelse af nødder og oliven i smagen. Men prisen er for høj og vinen sætter sig mellem 2 stole. 87 point.

Bota No 44 (Florpower) 175 kr.

Hvidvin på 100% Palomino og lagret under flor men ikke tilsat spiritus, hvilket gør at det er ikke en sherry men nærmere end hvidvin. Men grundet floren er den en smule oxideret hvilkes fornemmes i smagen som også har nødder og tydelige sherry noter. En spændende vin med en god syre. 91 point.

Bota No 35 (Fino) 360 kr.

Fadet stammer fra Valdespino, et anerkendt og godt sherryhus. En klar og forholdsvis mørk fino meget rund med smag af mandler, salt, oliven. I følge Jesus en vin som vil blive bedre de næste 8-10 år. Fantastisk balance og kompleksitet. 96 point.

Bota No 42 (Manzanilla) 245 kr.

En flot farve, meget mørk af en Manzanilla at være, duft af flint, oliven og ren i smagen med en markant smag af mandler, salt og hav. En tør og stringent vin dog mere vinøs end traditionel sherry. 95 point.

Bota No 37 (Fino Amontillado) 360 kr.

En flot farve, meget mørk og meget ren i duften med især cognac. I smagen masser af mandler, karamel, salt og oliven. En tør og stringent vin dog mere vinøs end traditionel Amontillado. 96 point

Bota No 46 (Oloroso) 440 kr.

Fadprøve på den mørke Oloroso type og en vin som først frigives her i november. En vin fra Pérez Barquero i Montilla. Mørke toner, mahogny, læder, karamel, salt, sorte oliven i smagen. En sherry som efter sigende har ligget mere end 50 år på fade. 94 point.

Bota No 41 (Palo Cortado) 695 kr. (3/8 l)

60-80 år gammel sherry fra Gaspar Florido. En type som starter som en fino og så mister flor og udvikler sig mod en oloroso. Meget koncentreret og yderst kompleks vin med røg, karamel, mandler, tobak, balsamico og man kunne blive ved. 95 point.

PX Casa del Inca 2011 240 kr.

Brunlig, fed med markant smag af blommer, tobak, læder og ikke mindst tørrede frugter. En utrolig lækker vin med en meget lang eftersmag. 90 point

Vinene føres af Vinova www.vinova.dk.Læs andre blog indlæg om vin her på Drueposten.dk, som udkommer hver torsdag.

0 kommentarer
Vis kommentarer

Thomas Rydberg er Ekstra Bladets vinanmelder og skribent. Ejer og redaktør af magasinet DinVinGuide samt magasinet Whisky & Rom. Han driver endvidere AltomSpanskVin.dk, de100bedstevine.dk samt holder en række foredrag og underviser i vin.

Thomas har en diplomuddannelse (WSET) i vin og spiritus fra London samt er pt. på anden del af Master of Wine. Udover skrivegerningen dømmer han ved en række af de største internationale vin & spiritus konkurrencer. Se mere information på thomasrydberg.dk.