Mesteren som snakker med sine vine

Den passionerede vinmager François Mitjavile fra St. Emilion var i landet sidste uge

François Mitjavile er ikke som de fleste. Hans passion er hans jorde og den vin han producerer fra Chateau Tertre Roteboeuf i St. Emilion, Chateau Roc de Cambes og Domaine de Cambes i Cotes du Bourg. I virkeligheden er Francois en udadtil reserveret person og rejsen til København i sidste uge var kun hans anden i år udenfor Frankrig. For som han siger, har hans jorde brug for ham og han brug for dem. Og kommer man en aften til slottet kan man være sikker på at møde Francois i markerne, hvor han snakker med sine vinstokke og sikrer sig at alt er som det skal være. For Francois lever i et med sine jorde og vinstokke.

I bund og grund er François en stille og rolig person og selvom han er blevet skamrost af kritikere for sine vine er det bestemt ikke vokset ham over hovedet. Han har fødderne solidt plantet på jorden og når han først får talt sig varm, er det passionen for terroir og dermed primært jordbunden som driver hans kærlighed til vinen.

Château Tertre Rotebeouf er kun seks hektar i størrelse og ligger i kommunen St. Laurent-des-Combes, kun få km fra byen Saint Emilion. François Mitjavile overtog Tertre Roteboeuf i 1978 fra sin svigerfar og denne årgang var dermed også hans første. Omkring 85% af vinene er Merlot og resten Cabernet Franc fra stokke omkring 45-50 år gamle. Jordbunden består af fire forskellige slags ler samt limsten. Ofte betegnes jorden som "kold" hvilket referer til, at det tager lang for leret af blive opvarmet i løbet af dagen. Det betyder, at modningen af druerne sker langsommere, hvilket især er en fordel for Merlot som dermed får en større kompleksitet. Og Francois venter endvidere med høsten til senere end alle andre i området. Druerne bliver derfor nærmest rosinagtige, hvilket er en af hemmelighederne bag hans vine. Dette er dog med stor risiko, da han risikerer at druerne rammes af forrådnelse.

'Det er jordbunden og klimaet som skaber mine vine', fortalte Francois stålfast.' Vinificeringen er klassisk og det er ikke her nøglen til succesen ligger', fortsætter han. Blandt andet var hans 1988 en yderst elegant vin mens 1989 var en frugt bombe. Det blev han udfordret på og svaret var prompte, at det jo ikke var hans ansvar men vejrliget.

På trods af succesen er Tertre Rotebeouf ikke engang en grand cru classé, men en af de absolutte kultvine fra Saint-Émilion. I 1994 fjernede han Chateau fra etiketten for det lød for prætentiøst, mente han.

I 1987 købte han slottet Roc de Cambes i Cotes Du Bourg ca. 30 km sydvest for St. Emilion. Efter sigende fik han et tip om at det var til salg og tog derud i øsende regnvejr. Gik direkte ud på vinmarken og tog en håndfuld jord i hånden, kiggede op mod himlen og besluttede sig at købe ejendommen. Han moderniserede den og de 12 ha som består af 75% Merlot, 20% Cabernet Sauvignon og resten Malbec. I øvrigt en jordbund med en del kalk og tæt på floden, hvilket giver sit helt eget mikroklima.Smagning af Tertre Roteboeuf og Roc de Cambes

Tertre Roteboeuf

Vinene er yderst koncentrerede med mørke brombær, mocca, mørk chokolade og yderst delikate krydderier. 2012 (91 point) er overraskende fyldig og med silkebøde tanniner på trods af sin unge alder. 2011 (91 point) har en friskhed og intensitet man sjældent har set i netop 2011 vinene. 2006 (92 point) er nok den mest klassiske og klar nu med flotte tanniner og især en lang eftersmag. 2003 (91 point) var et meget varmt år og det gav en yderst krydret fyldig vin, men hvor syren er overraskende god. 2000 (96 point) har alt hvad man kan forvente og er en bragende flot vin.

Priserne for de årgange som pt. sælges er omkring 1400 kr.Roc de Cambes

Cotes de Bourg vinene har måske ikke den største stjerne blandt Bordeaux fan, men her er en mulighed for at blive omvendt, for vinene fra Roc de Cambes overrasker i den grad. Vinene er koncentrerede, krydrede og nærmest på kanten til oversøiske i stilen på den gode facon. 2012 (90 point) er en frugtbombe med bløde tanniner. 2011 (90 point) er brombær og kaffe med en kompleksitet som overrasker. 2007 (87 point) er nok den svageste vi smagte. Syren savnes og vinen fremstår lidt flad. 2005 (93 point) er et brag af en vin og vil kunne slå mange højere klassificerede St. Emilion vine. Elegant, fyldig og med en pokkers flot balance.

Priserne for de årgange som pt. sælges er omkring 490 kr.

Vinene forhandles i Danmark af Theis Vine.

0 kommentarer
Vis kommentarer

Thomas Rydberg er Ekstra Bladets vinanmelder og skribent. Ejer og redaktør af magasinet DinVinGuide samt magasinet Whisky & Rom. Han driver endvidere AltomSpanskVin.dk, de100bedstevine.dk samt holder en række foredrag og underviser i vin.

Thomas har en diplomuddannelse (WSET) i vin og spiritus fra London samt er pt. på anden del af Master of Wine. Udover skrivegerningen dømmer han ved en række af de største internationale vin & spiritus konkurrencer. Se mere information på thomasrydberg.dk.