De elegante vinbomber

Jean-Paul Daumen var et smut i København og præsentere sine spændende "neuf" vine

Når man siger Chateauneuf du Pape vil de fleste også nikke anerkendende til Domaine de la Vielle Julienne. Domainet blev i 1905 overtaget af den nuværende ejer familien Daumen og siden 1990 er det Jean-Paul Daumen, der står i spidsen for huset. Jean-Paul var fra starten overbevist om at økologiske og biodynamiske dyrkningsmetoder ville højne kvaliteten og disse praktiseres i dag, uden at man dog ønsker at skilte med det . For som han siger skal vinene tale for sig selv.

Alle domainets vine anses for at være i toppen af deres appellation. Vieille Julienne ejer også vinmarker med meget gamle vinstokke i Côtes-du-Rhône (80-100 år gamle Grenachevinstokke), faktisk lige uden for Châteauneuf-du-Pape appellationens grænse. Alle druer til vinene håndsorteres, der bruges naturgær, små, brugte fade og store foudres og hele produktionen foregår efter økologisk og biodynamiske principper.

De fleste af markerne ligger forholdsvis højt og det betyder en friskhed i vinene på trods af, at syren ofte ikke er høj og alkoholen voldsom. Men det fornemmes ikke, hvilket er en stort cadeau til Jean-Paul. Generelt er mit indtryk af vinene, at de har en yderst flot balance, er meget frugtdrevne og så alligevel så bløde og elegante på trods af at alkoholen oftest er over 15 % og ind imellem nærmere de 16%.

Læs også: Topvingård må skrotte ½ mio. flasker

Cotes du Rhone Jean-Paul Daumen 2010. 90 kr. 4 stjerner.

Duft af sorte bær, urter. I smagen en del krydderier, brombær, peber, lakrids, tobak. Stadig en del tannin med velintegreret i vinen. Kan med fordel dekanteres. 88Cotes du Rhone Lieu-Dit Clavin 2010. 130 kr. 5 stjerner.

Parfumeret i duften og især Grenache mærkes. I smagen brombær, mineraler, peber, krydderurter. Lang eftersmag og en rimelig kompleks vin med flere lag. Stadig en del tannin med velintegreret i vinen. Kan med fordel dekanteres. 90Domaine de la Vieille Julienne Chateauneuf-du-Pape 2009. 350 kr. 5 stjerner.

Krydret let parfumeret duft. Masser af frugt, brombær, blomme, peber, tobak, urter og mynte. Yderst balanceret og meget tilgængelig med stor kompleksitet. Ganske lang frugtig eftersmag og bløde tanniner selvom de stadig fornemmes. 92Domaine de la Vieille Julienne Chateauneuf-du-Pape 2007. Udsolgt

Parfumeret moden frugt i duften. Krydderier, moden kirsebær, brombær, lakrids, mynte, timian og lavendel. Bløde velintegrerede tanniner. Let urtet eftersmag og en spændende yderst kompleks vin. 93Chateauneuf-du-Pape Les Trois Sources 2010. 400 kr. 5 stjerner.

Duft af bær og våde sten. En urtet og mineralsk vin med smag af peber, brombær og mineraler. En tør stringent vin med flot koncentration og stadig en del tannin. 93Chateauneuf-du-Pape Les Hauts-Lieux 2010. 500 kr. 5 stjerner.

Søde modne bær, peber i duften. Sorte kirsebær, peber, lakrids, tobak. Tørre lidt kraftigere tanniner. Bør gemmes nogle år da den er lukket nu men stort potentiale. 93Domaine de la Vieille Julienne Chateauneuf-du-Pape Réservé 2010. 1800 kr. v. 6 styk. 5 stjerner.

Mørke bær især sorte kirsebær i duften. En fyldig yderst kompleks vin med brombær, tobak, mineraler, estragon, timian, peber og lakrids. Bløde men tanninerne er der bestemt. Kan med fordel gemmes nogle år endnu. Men yderst flot baalnceret. 95Domaine de la Vieille Julienne Chateauneuf-du-Pape Réservé 2009. 2000 kr. v 6 styk. 6 stjerner.

Urter, kirsebær i duften. Bløde velintegrerede tanniner. I smagen blommer, brombær, krydderurter, tobak og mynte. En blød og meget klar vin yderst balanceret. 97Domaine de la Vieille Julienne Chateauneuf-du-Pape Réservé 2005. Udsolgt 16,5%

Meget mørk, næsten sort. Blommer, peber i duften. En maskulin vin med lakrids, peber, urter, modne blommer og kirsebær. Stadig let tørre tanniner i eftersmagen. 97Domaine de la Vieille Julienne Chateauneuf-du-Pape Réservé 2003. Udsolgt. 16,5%

Urtet og medicinsk i udtrykket. En meget varm årgang og det fornemmes i vinen som domineres af høj alkohol men har en friskhed der gør at den ikke falder sammen. Nærmest som en portvin. Måske på sine sidste dage. 92Importeres i Danmark af Philipson Wine. Alle priser er enkeltstykspriser ved køb af 12 styk, hvis ikke andet er noteret.

0 kommentarer
Vis kommentarer

Thomas Rydberg er Ekstra Bladets vinanmelder og skribent. Ejer og redaktør af magasinet DinVinGuide samt magasinet Whisky & Rom. Han driver endvidere AltomSpanskVin.dk, de100bedstevine.dk samt holder en række foredrag og underviser i vin.

Thomas har en diplomuddannelse (WSET) i vin og spiritus fra London samt er pt. på anden del af Master of Wine. Udover skrivegerningen dømmer han ved en række af de største internationale vin & spiritus konkurrencer. Se mere information på thomasrydberg.dk.