Den pludrede bæks mund

På besøg hos whisky destilleriet Aberlour i det skotske

I det smukke Speyside i udkanten af byen Aberlour finder man Aberlour destilleriet. I det sene efterår besøgte jeg destilleriet, på et tidspunkt hvor bladene stort set var faldet af og hvor den første sne blev set på toppen af de skotske bjerge som kun ligger en snes km fra hjertet af whisky distriktet.

Aberlour er gælisk og betyder "Den pludrende bæks mund", og whiskyen har fået dette navn, da destilleriet er bygget ved siden af bækken Lour. Det blev opbygget i 1879 af James Flemming, hvis motto var "Let the deed show", og med det mente han, at produktet bør tale for sig selv, og ikke tages for hverken mere eller mindre end hvad det er. Motto'et står trykt på Aberlour's etiketter, som en forpligtelse for efterkommerne, hvilket produktet stadigvæk fuldt ud lever op til.

James Flemming brugte endvidere store dele af det han tjente på whiskyen til at bygge hospital, rådhuset og mere for byen Aberlour. En ganske lille men hyggelig by at bo i når formålet er besøg på de mange destillerier i området.

Aberlour producerer 3.2 mio. l whisky årligt og største marked er det franske marked hvor huset altid har har godt fat.

Huset laver en række whiskyer med forskellig fadlagring. Der laves bl.a. 10, 12, 16, 18 og 30 års whisky. Endvidere en cask strengh A’bunadh. Langt største delen er dobbelt fad lagrede whiskyer, altså whiskyer som er et blend af forskellige fadtyper. Typisk bourbon og sherry. Stilen er til den kraftige og krydrede side. Man fornemmer fadene spiller en stor rolle og det smages blandet andet i de forholdsvis kraftige toastede nuancer man finder i smagen. Nogen vil også sige huset står for en mere rustik stil.

Man kan også som besøgende tappe sin egen flaske fra enten et Bourbon fad eller et Sherry fad, afhængig af hvilken smag man mest er til.

Smagning og bedømmelse efter 100 point skalaen.

Aberlour 10 y.o, 43%

Whisky hvor 90% er fra Bourbon fade og de resterende 10% fra Sherry fade. Endvidere har whiskyen efter blanding fået 6 mdr. udelukkende på nye Sherry fade. En rund og blød whisky med orange, mandler, vanilje i smagen. En lækker blød rund whisky. 87 point.



Aberlour 16 y.o, 40%

Whisky hvor 50% er fra Bourbon fade og 50% fra Sherry fade. En cremet flot whisky med appelsin, tørrede blommer, figner og nødder. En yderst flot balance. Lang og let krydret eftersmag. 91 point.



Aberlour a’bunadh, batch 38. 60,4%

Aberlour a'bunadh betyder bogstavelig talt "oprindelsen" og er en hyldest til whiskyens forfædre og især James Flemming. En cask strength whisky med et oliepræg, smag af fløde, og let sødme fra fadene. Fra Oloroso fade bl.a. Chokolade, kaffe, appelsinskal, ingefær og nødder. En cremet, stærk og voldsom whisky for den avancerede. Men meget kompleks og spændende. 93



På destilleriet kan man også smage single cask whiskyer, selvom de ikke sælges i handelen.



Aberlour 16 y.o. Bourbon Cask Matured, 54,5%

Masser af vanilje i duften og en smag af orangeskal, toffee, brun farin. Lidt stram i eftersmagen og en meget kraftig whisky. 89



Aberlour 16 y.o. Sherry Cask Matured, 58,5%

En sødlig duft af nærmest brune kager, en krydret, mørk whisky med mandler, orange i smagen. Overraskende blød i forhold til styrken på de over 58%. 91

1 af 3 
2 af 3 
3 af 3 
0 kommentarer
Vis kommentarer

Thomas Rydberg er Ekstra Bladets vinanmelder og skribent. Ejer og redaktør af magasinet DinVinGuide samt magasinet Whisky & Rom. Han driver endvidere AltomSpanskVin.dk, de100bedstevine.dk samt holder en række foredrag og underviser i vin.

Thomas har en diplomuddannelse (WSET) i vin og spiritus fra London samt er pt. på anden del af Master of Wine. Udover skrivegerningen dømmer han ved en række af de største internationale vin & spiritus konkurrencer. Se mere information på thomasrydberg.dk.