De kødfulde vine

Står menuen på masser af kød er vinene fra Emilio Moro et godt bud

Det anerkendte hus Emilio Moro var i København forrige uge og præsentere deres vine. Og lad mig sige med det samme, det er nogle voldsomme maskuline vine, men omvendt også utrolig flotte.

Emilio Moro er født ind i vinbranchen og allerede som barn hjalp han sin far i vinmarkerne. I 1987 tog han så springet og startede sit vinhus op i byen Pesquera lidt nord for hovedbyen Penafiel i Ribera del Duero. Indtil da var druerne blevet solgt til det lokale kooperativ. Vinhuset er konstrueret i flere etager, hvorved man undgår, at pumpe vinen rundt, men blot bruger tyngdekraften til at flytte vinen. Huset arbejder med lange gæringstider, som er med til at tilføre vinen større kompleksitet. Under gæringsprocessen tilsættes ingen udefrakommende gærtyper, da filosofien på stedet er at bibeholde det enkelte terroirs karakteristika.

Bodegas Emilio Moro råder over 100 hektar vinmarker. Alle stokke er Tempranillo, eller Tinto Fino, som sorten kaldes lokalt. Stokkene er fordelt på 15 forskellige marker, som hvert især har deres egen specielle terroir. Det er derfor udelukkende de røde vine som produceres. Der laves to serier; dels den mere kommercielle Cepa 21 serie samt husets klassiske Emilio Moro vine.

Cepa 21 vinene er ganske pæne, men også lidt for pæne vine i min optik. Der kan ikke sættes en finger på dem, men jeg savner mere kompleksitet og personlighed i disse. Emilio Moro 2009 (90 point, 140 kr.) har en anderledes personlighed og er en yderst flot Crianza meget animalsk og frugtig.

Men grunden til husets store anerkendelse er uden tvivl Malleolus vinene. Malleolus 2009 (94 point, 210 kr.) er lavet af druer fra i gennemsnit 75 år gamle stokke. I øvrigt betyder Malleolus netop ældre parceller. Her er tale om en yderst koncentreret og kompleks vin. Derudover produceres der to enkeltmarksvine Malleolus Valderrammio og Malleolus Sanchomartin. Valderammio 2009 (95 point, 700 kr.) kommer fra et plot med stokke fra 1925 og hvor jordbunden primært er ler. 18 mdr. på nye fade hvilket fornemmes. Men alligevel er der et flot elegant mineralsk udtryk i denne vine. Sanchomartin 2009 (95 point, 1400 kr.) kommer fra et plot plantet i 1944 med høj koncentration af kalk. 22 mdr. på nye fade. En yderst elegant vin alligevel med en mineralitet.

Generelt må man tage hatten af for kvaliteten af disse vine som for de sidstnævnte må siges at være i liga med naboerne Pingus og Vega Sicilia. Men også vin som kræver et modspil i maden. Krydret lam eller pattegris vil være gode ledsagere til de tunge frugtige, men også animalske vine.Vinene importeres i Danmark af Theis Vine

Læs andre blog indlæg om vin her på Drueposten.dk, som udkommer hver torsdag.

0 kommentarer
Vis kommentarer

Thomas Rydberg er Ekstra Bladets vinanmelder og skribent. Ejer og redaktør af magasinet DinVinGuide samt magasinet Whisky & Rom. Han driver endvidere AltomSpanskVin.dk, de100bedstevine.dk samt holder en række foredrag og underviser i vin.

Thomas har en diplomuddannelse (WSET) i vin og spiritus fra London samt er pt. på anden del af Master of Wine. Udover skrivegerningen dømmer han ved en række af de største internationale vin & spiritus konkurrencer. Se mere information på thomasrydberg.dk.