Bourgogne - godt men dyrt

Bourgogne har en helt speciel klang blandt vin-entusiaster som oftest begejstres over det klassiske område i det østlige Frankrig

Det er almindelig kendt, at der også kan være langt mellem de bedre vine når man ikke ønsker at bruge mere end et par hundrede kroner for en Bourgogne. Dertil er prisniveauet steget for voldsomt de senere år. Og skal man være sikker på at få noget fornuftigt skal man ofte op over de 500 kr. Men så kan det også blive vine så fuglene synger.

En af de klassiske gode producenter Doamine Perrot-Minot var i København i april for at præsentere den nye årgang 2013 fra vinhuset. En svær årgang hvor det netop kan være svært at finde gode vine i prisalget under 300 kr. Men dernede kommer Perrot-Minot nu heller ikke for deres vine kommer fra en række af de bedre marker i Chambertin og Vosne- Romanée. Domænet ejer således i dag 18 ha. af Bourgognes fineste marker i Gevrey-Chambertin, Morey-Saint-Denis, Chambolly-Musigny, Vosne-Romanée og Nuits-Saint-Georges.

Det er sønnen Christophe som siden 1993 har stået ved roret. Han er fjerde generation på domænet som kan dateres tilbage til midten af det 19. århundrede, men får først navnet Perrot-Minot da Marie- France Merme i 1963 gifter sig med Henri Perrot-Minot. Christophe stoppede allerede for 18 år siden med  kunstgødning og herbicider  og arbejder i dag stor set økologisk. En række af vinene dyrkes endvidere biodynamisk, dog udne at være certificerede. Vinstokkene, hvoraf mange er over 100 år gamle, beskæres så de højest yder 6-7 klaser pr. stok og derudover tyndes der kraftigt ud vi bladvæksten for at sikre optimal modenhed i druerne.

Druerne håndhøstes, delvist afstilkning og sorteres grundigt både i marken og i kælderen inden vinifikationen. Netop den delvise afstilkining er en en krævende proces som gøres for at give druerne en bedre fermentering, men ikke få det urtede præg som stiklene eller kan give. Den endelige vin lagrer på egetræsfade i op til 18 måneder for Grand Cru vinene. Dog med begrænset brug af nyde fade og aldrig mere end 20%.

2013 var et svært år i Bourgogne.  Et køligt forår betød en senere blomstring og derfor uensartet modning af druerne. Flere sloges med hagl. Men på trods af de små mængder en pæn årgang, men meget var op til vinmageren.

Alle vinene har en høj klasse og ingen falder igennem, men de er også dyre. Bedste køb er Chambolle-Musigny Vieilles Vignes som i prisklassen omkring 500 kr. Virkelig sprang ud. Chambertin Clos de Bèze Grand Cru  og Mazoyeres-Chambertin Grand Cru var forrygende gode og viser at selv i et svært år som 2013 formår man at lave exceptionelle flotte vin. 

Kom til stor cocktail og rom festival - læs mere her.  

Kom til stor tysk riesling smagning - læs mere her.

 

Domaine Perrot-Minot Gevrey Chambertin 2013. 450 kr.  90

Domaine Perrot-Minot Morey Saint Denis La Rue de Vergy 2013. 500 kr. 89

Domaine Perrot-Minot Morey St Denis 1. Cru La Riotte 2013. 900 kr. 93   

Domaine Perrot-Minot   Vosne-Romanée Vieilles Vignes 2013. 500 kr.  90

Domaine Perrot-Minot   Vosne-Romanée Les Champs Perdrix 2013. 700 kr.  92

Domaine Perrot-Minot  Vosne-Romanée 1. Cru Les Beaux Monts 2013. 1100 kr. 92

Domaine Perrot-Minot  Chambolle-Musigny Vieilles Vignes 2013. 500 kr. 92

Domaine Perrot-Minot Chambolle Musigny Ultra Combe d´Orveau 2013. 1800 kr. 94

Domaine Perrot-Minot Nuits St Georges 1.Cru La Richemone 2013. 1100 kr.  93

Domaine Perrot-Minot Nuits St Georges Ultra La Richemone 2013. 1800 kr.  92

Domaine Perrot-Minot Chapelle-Chambertin Grand Cru 2013. 2000 kr. 93               

Domaine Perrot-Minot Mazoyeres-Chambertin Grand Cru 2013. 2000 kr. 95

Domaine Perrot-Minot Charmes-Chambertin Grand Cru 2013. 2000 kr.  94

Domaine Perrot-Minot  Chambertin Clos de Bèze Grand Cru 2013. 2700 kr.   95         

Domaine Perrot-Minot Chambertin Grand Cru Vieilles Vignes 2013. 2700 kr. 94               

 

 

0 kommentarer
Vis kommentarer

Thomas Rydberg er Ekstra Bladets vinanmelder og skribent. Ejer og redaktør af magasinet DinVinGuide samt magasinet Whisky & Rom. Han driver endvidere AltomSpanskVin.dk, de100bedstevine.dk samt holder en række foredrag og underviser i vin.

Thomas har en diplomuddannelse (WSET) i vin og spiritus fra London samt er pt. på anden del af Master of Wine. Udover skrivegerningen dømmer han ved en række af de største internationale vin & spiritus konkurrencer. Se mere information på thomasrydberg.dk.