Clos de Vougeot - den mytiske mark

Vertikalsmagning af Clos de Vougeot fra Domaine Méo-Camuzet i 11 årgange

Følg Vin

Clos de Vougeot er måske den mest kendte vinmark i verden. Vi er i Bourgogne og her ligger den kendte mark på højre side, når man kommer fra Dijon og nærmer sig Cotes de Nuits.  Marken blev allerede i  1100-tallet plantet af Cistercienser munke, der ønskede et mere arbejdsomt liv end i Cluny. De byggede derfor det kendte slot, som stadig ligger midt i vingården og i dag er hovedsæde for Confrérie des Chevaliers de Tastevin, et vinbroderskab.

Marken er en af de større enkeltmarker på 50,96 hektar og har  grand cru status. Allerede langt tilbage lavede munkene tre cuvéer fra marken. Den bedste fra øverst på skråningen omkring slottet, den næstbedste midt på skråningen, mens den mindre gode blev lavet på det ret flade jord nederst på skråningen nær landevejen. I dag produceres der udelukkende rødvine og omkring 210.000 flasker bærer den kendte marks navn på etiketten.

Efter Revolutionen i 1789 blev kirkens ejendomme konfiskeret og solgt på auktion og i dag er der mere end 50 ejere af de godt 50 hektar i produktion, så der er stor forskel på vinen selv fra nabovinstokke.

Næststørste ejer er Domaine Méo-Camuzet med 3,03 hektar (største er Chateau de la Tour med 5,48 hektar). Domainet blev grundlagt i begyndelsen af 1900-tallet af vinbonden Etienne Camuzet fra  Vosne Romanée og repræsentant for Côte-d'Or i det franske deputeretkammer fra 1902 til 1932. Det var ham, som samlede de fleste af de berømte parceller, ejendommen i dag består af. Han var i øvrigt den sidste ejer af slottet Clos de Vougeot, og den som solgte bygningen til vinbroderskabet Confrérie du Tastevin. De parceller som Domaine Méo-Camuzet råder over i dag, regnes derfor er blandt de bedste og stammer fra den tid, hvor Etienne Camuzet ejede slottet.

Det var datteren Maria Noirot, som arvede vinmarkerne, men da hun var barnløs ved sin død i 1959, havde hun testamenteret ejendommen til sit nærmeste familiemedlem Jean Méo.  Det var Jean Méo selv, som tog sig af vinsalget til lokale "négocianter", mens han stadig passede sit arbejde i Paris. I 1985 begyndte man at sælge vinene fra Domaine Méo-Camuzet på flasker direkte fra ejendommen, og fra 1988 overtog Jean Méo også styringen på markerne.  Fra  1989 overtog Jean Méos søn Jean Nicolas Méo styringen af ejendommen.

Udover de godt 3 hektar på Clos de Vougeot har man yderligere 11 hektar i Vosne Romannée, Nuits St.Georges, Corton samt i Marsannay. Jean Nicolas Méo benyttede i opstarten en af de mest kendte vinmagere i Bourgogne Henri Jayer som konsulent.

Jean Nicolas Méo var i København i maj, hvor han præsenterede 11 årgange af sin Clos de Vougeot samt de nyeste årgange af Corton Charlemagne. Kendetegnet for Clos de Vougeot vinene var en yderst flot struktur og finesse. Samtlige årgange stod særdeles flotte omend specielt 2005, 2002, 1996 og 1993 stod ud, med en helt specielt finesse og ikke mindst koncentration. Specielt kendetegnende var den intense duft af skovbær og den stramme syre som gik igen i de fleste vine. Og det viste det med al tydelighed, at vinene har et flot lagringspotentiale. De tre vine fra 1990'erne stod nemlig knivskarpe, runde og elegante. Og ikke på vej ned, på nær 1995 som var mere afdæmpet.

 

Domaine Méo-Camuzet Clos de Vougeot 1993. 94 point. Yderst flot syre. Moden frugt.

Domaine Méo-Camuzet Clos de Vougeot 1995. 92 point. Rustik og lidt urtet.

Domaine Méo-Camuzet Clos de Vougeot 1996. 95 point. Elegant men stadig med masser af kraft.

Domaine Méo-Camuzet Clos de Vougeot 2000. 93 point. Meget aromatisk. Moden og klar nu.

Domaine Méo-Camuzet Clos de Vougeot 2002. 95 point. Stadig lidt lukket men yderst flot struktur.

Domaine Méo-Camuzet Clos de Vougeot 2003. 92 point. Varmt år, modne bær og høj alkohol.

Domaine Méo-Camuzet Clos de Vougeot 2005. 96 point. Har alt hvad man kan håbe på.

Domaine Méo-Camuzet Clos de Vougeot 2008. 91 point. Urtet, høj syre og køligt år.

Domaine Méo-Camuzet Clos de Vougeot 2011. 92 point. Elegant og stringent.

Domaine Méo-Camuzet Clos de Vougeot 2012. 90 point. Lidt lukket men pæn koncentration.

Domaine Méo-Camuzet Clos de Vougeot 2013. 90-92 point. Let i stilen, men flot struktur.

 

Domaine Méo-Camuzet Corton Charlemagne 2011. 91 point. En del fad, tropisk frugt. Lidt overstyret.

Domaine Méo-Camuzet Corton Charlemagne 2012. 94 point. Koncentreret og elegant. Klassisk Charlemagne.

 

Vinene sælges i Danmark af Vinoble. Ældre årgange kan købes via vinbanken.dk.

Thomas Rydberg er Ekstra Bladets vinanmelder og skribent. Ejer og redaktør af magasinet DinVinGuide samt magasinet Whisky & Rom. Han driver endvidere AltomSpanskVin.dk, de100bedstevine.dk samt holder en række foredrag og underviser i vin.

Thomas har en diplomuddannelse (WSET) i vin og spiritus fra London samt er pt. på anden del af Master of Wine. Udover skrivegerningen dømmer han ved en række af de største internationale vin & spiritus konkurrencer. Se mere information på thomasrydberg.dk.