Danskerne vil have bobler

Champagne distriktet rider på en bølge og salget buldrer frem. Især båret af de store champagnehuse

Det er tal fra Comite Champagne, som har frigivet salgstal for de kendte bobler fra Champagne distriktet nord-øst for Paris i Frankrig. Salget af Champagne var sidste år 312 mio. flasker svarer til en vækst på 2% siden 2014. Værdien af champagnesalget udgør 35 mia. kr., hvilket er en stigning på 3 mia. kr., hvilket indikerer, at det generelt er dyrere champagner forbrugerne valgte sidste år. Fremgangen skal ses i lyset af at vineksporten generelt i Frankrig har det svært.

Også i Danmark er salget af Champagne stigende om end der ikke er konkrete tal. Men flere importører som Ekstra Bladet Vin har snakket med melder om øget salg og interesse for bobler og især for Champagne.

I løbet af den sidste måned har et par af de anerkendte champagnehuse været på besøg i Danmark.

Deutz

Deutz huset i Aÿ er kendt for sine lidt buttede flasker i sin helt egen facon, en signatur for det klassiske hus. Vi er tilbage i 1838 hvor Deutz Geldermann blev etableret af de to tyskere William Deutz og Pierre-Hubert Geldermann. Det var ikke helt fjernt for William Deutz at beskætige sig med Champagne, da han i årene forinden arbejdede for Bollinger. Siden hen smed man Geldermann ud af navnet og huset hedder nu udelukkende Deutz og blev drevet de to familier lige indtil 1983 hvor Rouzaud familien som også ejer Louis Roederer. Købte majoriteten. Trefjerdedele af druerne købes i dag fra grand- og premier cru marker. Selv ejer huset 42 hektar marker fordelt på 5 kommuner. Der produceres 2.1 mio. flasker champagne og med en kælder på omkring 10 mio. flasker er man en af de mellemstore producenter i området. Stilen er klassisk, nogen vil måske sige en anelse poleret, men man kommer ikke uden om at det er stilrene og utrolig flotte champagner. Selv basis Brut Classic klarer sig utrolig flot især i forhold til prisen. Ikke overraskende er top cuveerne som kun laves i specielt gode år fantastiske og meget gemmeværdige vine.

Vurdering af champagnerne fra Deutz

Deutz Brut Classic. 300 kr. 91

Deutz Brut Vintage 2009. 475 kr. 93

Deutz Blanc de Blanc 2009.  665 kr. 90

Deutz Cuvee William Brut. 1.175 kr. 95

Deutz Rosé Vintage 2010. 560 kr. 90

Amour de Deutz Rosé 2006. 1200 kr. 94

Amour de Deutz Blanc de Blancs 2006. 1450 kr. 96

 

Baron de Rothschild Champagne

Rothschild familien kræver vidst ikke den store introduktion. I mere end 150 år har navnet Rothschild været knyttet til de bedste vine verden over. I 2005 besluttede de forskellige grene af familien at gå sammen om et nyt projekt; at stifte et champagnehus. Familien har altid elsket champagner og har gennem årene fået lavet deres egne cuveer hos Ruinart og Henriot.

I dag drives virksomheden med en bestyrelse af familiemedlemmerne Baron Eric de Rothschild, Baron Philippe Sereys de Rothschild, Baronne Philippine de Rothschild, Baronne Ariane de Rothschild og Baron Benjamin de Rothschild. Så alle i familien har en aktie og interesse i at drive dette fælles projekt.

Huset har sæde i champagne distriktets hovedby Reims, og har lavet kontrakt for drue leverancer med udvalgte vinbønder i de bedste Grand Cru og Premier Cru områder i Côte des Blancs. Overordnet er filosofien at producere elegante vine drevet primært på druerne Chardonnay og Pinot Noir. Endvidere øsnker man dybde i vinene og derfor anvender man en meget høj procent af de såkaldte reserve vine, i det endelige blend af champagnerne. Kældermester er den yderst kompetente Frederic Mairesse. Champagne huset er stadig ungt og det er begrænset hvor meget vin der er sendt på markedet, da man trods alt kun har produceret vin i Champagne i 10 år. Men det virker lovende selvom der er meget at leve op til når ejerkredsen er Rothschild familien.

Vurdering af vinene fra Baron de Rothschild:

Baron de Rothschild Extra Brut. 575 kr. 91

Baron de Rothschild Brut NV. 530 kr. 89

Baron de Rothschild Blanc de Blanc. 700 kr. 91

Baron de Rothschild Rosé NV. 700 kr.  90

Baron de Rothschild Vintage 2006. 1.975 kr. 93

 

Kom til stor spansk vinfestival 23+24 september - læs mere her.

Kom til Whisky & Rom festival 9+10 september - læs mere her.

2 kommentarer
Vis kommentarer

Thomas Rydberg er Ekstra Bladets vinanmelder og skribent. Ejer og redaktør af magasinet DinVinGuide samt magasinet Whisky & Rom. Han driver endvidere AltomSpanskVin.dk, de100bedstevine.dk samt holder en række foredrag og underviser i vin.

Thomas har en diplomuddannelse (WSET) i vin og spiritus fra London samt er pt. på anden del af Master of Wine. Udover skrivegerningen dømmer han ved en række af de største internationale vin & spiritus konkurrencer. Se mere information på thomasrydberg.dk.