Den danske kemiker der blev vinbonde

Ikke mange ved at en dansker står bag en række særdeles gode pinot noir vine fra Californien

Godt en times kørsel nord for San Francisco møder man Sonoma. Nabo til Napa Valley, men tættere på kysten og derfor med et noget køligere klima. Allerede når man ankommer, kan man fornemme, at alt er mere afslappet her end hos naboen Napa. Naturen er mere rå, der er ikke nært så poleret, og folk er generelt mere afslappede. Her kan man sagtens komme uanmeldt og smage et par vine uden at betale. Det er stort set utænkeligt i Napa.

Her bor Stig Hansen – pæredansk, som navnet antyder og startede som butiksmedhjælp i Erik Sørensen Vinhandel i 1980’erne, mens han læste biokemi på universitet. Men det var nu ikke vinen der fik ham til USA, men lysten til at bruge sin uddannelse på de fremmeste universiteter i Californien. Og da vin-interessen var stor, primært opstået gennem sin sin far, var Californien nu heller ikke det værste sted at havne. Kun en halv times kørsel og man kan stå med fødderne plantet blandt vinstokke.

Efter en del succesrige år i Californien besluttede Stig med sin kone Jennifer så selv at lave vin. Whistler Vineyards blev derfor grundlagt i 2001 i høj grad grundet passionen for pinot noir og vinene fra Bourgogne i særdeleshed.  Efter en del sondering blev en ejendom kun nogle få kilometer fra Stillehavet valgt. Et køligt og velegnet sted for at lave pinot noir i den køligere stil. Til at starte med blev druerne solgt til andre vinhuse såsom Patz & Hall, Miura og Ehren Jordan's Failla Wines for at kunne se hvad de som erfarne vinmagere kunne få ud af druerne. Endvidere kunne koncentrationen primært lægges i vinmarkerne for at optimere kvaliteten her. Jorden blev dyrket økologisk og uden nogen form for kunstvanding, hvilket ellers er normalt i Californien.

Der blev derfor i flere år kigget over skuldrene på hvorledes de behandlede druerne og Stig fik derfor erfaring til at definere hvordan han ønskede sit eget udtryk af pinot noir druerne.

Stig og Jennifer ejer i dag 16 hektar hvor de 3 hektar er plantet med vin. Der produceres en række vine på pinot noir men også senest viognier. Druerne macererer i 5 dage før en kontrolleret gæring og lagrer siden 14 måneder i små fade af fransk eg (25 % nye). Vinen tappes uden klaring eller filtrering. Første årgang kom i 2012 og pt. er det 2013 der sælges.

Vinene er imponerende flotte, men bør de også være. For prisen er også i den højere ende. Hver vin bærer et navn på en fugl, som man ser i markerne. Corvus (krage) som findes på det danske navn er den mest imponerende men Picus (flagspætte) lavet på klon 115 er bestemt også en flot vin. Den nye Viognier er bestemt flot men prisen virker for voldsom især sammenlignet med hvad man kan finde i det førende viognier område Condrieu.

 

Whistler Estate Pinot Noir 2013.  94

Den helt rigtige pinot-næse: Der er skovbund, jordbær og lidt sødme fra fadet. Smagen er intens med frisk frugtsyre, lidt hårdt ristet fad og små friske røde bær. Spillevende med alle tangenter i gang. Vokser og bliver bare mere intens. Giver den rigtige følelse af god pinot noir i mellemgulvet. Alc.: 13,6%

Erik Sørensen Vin 500 kr. tilbudspris

 

Whistler Estate Pinot Noir Corvus 2013. 95

Lavet på pommard 4+5 kloner. Mineralsk og meget frisk i udtrykket. Masser af intensitet med røde bærnoter og et let urtet afslutning, hvilket klæder vinen. Mange lag og en kompleks vin i en slank og nem drikkelig stil. Alc.: 13,6%

Erik Sørensen Vin 800 kr.

 

Whistler Estate Vionier 2014. 92

Yderst flot og elegant i udtrykket. Hvide nektariner, krydderier og toast. Fermenteret på fade hvilket giver en god balance. Pæn viskositet og en lang afslutning. Alc.: 13,6%

Erik Sørensen Vin 500 kr. tilbudspris

Kom til stor Italiensk Vinfestival 6. + 7. april

Kom til Franske Vindage 23. + 24. februar

Kom til stor Gin & Cocktail festival 25+26 maj

1 kommentar
Vis kommentarer

Thomas Rydberg er Ekstra Bladets vinanmelder og skribent. Ejer og redaktør af magasinet DinVinGuide samt magasinet Whisky & Rom. Han driver endvidere AltomSpanskVin.dk, de100bedstevine.dk samt holder en række foredrag og underviser i vin.

Thomas har en diplomuddannelse (WSET) i vin og spiritus fra London samt er pt. på anden del af Master of Wine. Udover skrivegerningen dømmer han ved en række af de største internationale vin & spiritus konkurrencer. Se mere information på thomasrydberg.dk.

Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Har du en mening om Ekstra Bladet? Kom med i vores panel og del din mening med os
Nyhedsredaktør:Jonas Skov Nielsen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen