Den oversete perle i Bordeaux

Phélan Ségur er ikke klassificeret i Bordeaux og har derfor stået udenfor de helt store vine gennem århundreder, men niveauet er der til at spise skeer med de store

eg var på besøg hos Phélan Ségur en kold solrig dag i februar, hvor man ikke kan blive andet end imponeret over det fantastiske slot i Saint Estephe. Bygget i midten af 1800 tallet og i mange år det største slot i St. Estephe.

Og da vi senere smagte en række årgange af huset vine blev jeg endnu engang bekræftet i, at man ikke bare kan følge 1855 klassificeringen og tro det er sandheden i Bordeaux omkring kvaliteten. For Phelan Segur står udenfor i hvert fald officielt, men kvaliteten af vinene burde i hvert fald kvalificere dem som en 4 eller 5. cru classe.  Indtil for få år siden klassificerede man den som Cru Bourgeois, men ejeren Thierry Gardinier fortalte mig, at man for få år siden tog en beslutning, at man stod stærkere ved at stå helt udenfor. Så i dag er Phélan Ségur helt ude for alle klassificeringer.

Men det har familien Gardinier, ejerne af slottet for længst indfundet sig med og husets vine sælges da også for priser som mange cru classe vine. De overtog slottet i 1985 og i dag er det børnene Thierry, Stéphane og Laurent som driver slottet.

Og der er meget at se til, for ejendommen er med sine 90 hektar større end de fleste. Kun få hektar er lige ved slottet, resten ligger tæt ved Grand Cru Classé-slottene Château Montrose og Calon-Ségur. Endvidere har man været igennem et større restaureringsarbejde for at bringe ejendommen tilbage sin fordums glans. Så i dag kan man ikke undgå at ligge mrke til det når man kører igennem det nordlige område på medoc halvøen.

Château Phélan Ségur har altid været kendt for at lave kraftige vine med en bemærkelsesværdig fylde og smidighed. Tidligere høstede man tidligere og fik derfor en højere syre og også mere hård tanniner. Det gjorde vinene meget holdbare men også svære at drikke som unge. De senere år har man dog ventet og høstet mere modne druer som giver en højere koncnetration og vine som også kan drikkes unge. Oftest er der en smule mere cabernet sauvignon i vinene end merlot. Og i de senere år har man droppet brugen af cabernet franc som primært benyttes i anden vinen Frank Phelan. Vinstokkenes gennemsnitsalder er omkring 40 år og vinen lagres på egetræsfade i typisk 14 til 18 måneder.

En vertikalsmagning viste med tydelighed den noget kraftige og parfumerede stil. Og vine som er ganske holdbare. 1990 var moden og klar nu, men det var 1996 som imponerede mest. Af de nyere årgange var 2010 en yderst flot vin, mens flere af mine medstuderende var mere imponeret af 2009. Vi smagte også 2015 årgangen om end det var fadprøver af cabernet og merlot. Kan vise sig at blive en ganske flot årgang, havde i hvert fald koncentration og strukturen.

 

Chateau Phélan Ségur 2015. 92-93 p

Fadprøve af den nye årgang. Ganske lovende især i koncentrationen og strukturen.

Chateau Phélan Ségur 2014. 91 p.

Chateau Phélan Ségur 2012. 88 p

Chateau Phélan Ségur 2011. 89 p

Chateau Phélan Ségur 2010. 93 p.

Chateau Phélan Ségur 2009. 92 p

Chateau Phélan Ségur 2008. 90 p.

Chateau Phélan Ségur 2006. 91 p

Chateau Phélan Ségur 1996. 92 p

Chateau Phélan Ségur 1990. 93 p

Kom til italiensk vinfestival 1+2 april i København

 

0 kommentarer
Vis kommentarer

Thomas Rydberg er Ekstra Bladets vinanmelder og skribent. Ejer og redaktør af magasinet DinVinGuide samt magasinet Whisky & Rom. Han driver endvidere AltomSpanskVin.dk, de100bedstevine.dk samt holder en række foredrag og underviser i vin.

Thomas har en diplomuddannelse (WSET) i vin og spiritus fra London samt er pt. på anden del af Master of Wine. Udover skrivegerningen dømmer han ved en række af de største internationale vin & spiritus konkurrencer. Se mere information på thomasrydberg.dk.