Annonce:
Annonce:

”Grange” er bare storhed

Penfolds er ikke bare topvinen Grange, men den ikoniske vin fra 1951 holder i den grad

Annonce:
Følg Vin

Det var lægen Christopher Rawson Penfold og hans kone Mary der immigrerede til Australien i 1844 der startede det hæderkronede vinhus. De medbragte franske vinstokke, som blev plantet rundt om deres nye hjem, som de navngav The Grange. I starten producerede Penfolds dessertlignende vine, men i begyndelsen af 1900-tallet begyndte man at producere de tørre vine, som huset i dag er så kendte for.

Det er den legendariske vinmager Max Schubert, der skabte Grange. Det var i 1951 han smagte de første eksperimentale årgange fra fad. Inspirationen kom fra en fire måneders rejse til Bordeaux og målet var at skabe en vin som kunne udvikle sig i 20 år og som kunne tåle sammenligning med de bedste Bordeaux-vine, men med australsk fingeraftryk.

Annonce:

Allerede i vinmarken blev de første ændringer lavet. Vinen som er på syrah og cabernet sauvignon fra forskellige marker blev høstet tidligere end normalt. I vinkælderen firedoblede man den normale gæringstid til 12 dage, man rørte i druemosten dagligt og lagrede forsøgsvist en del af vinen på fem nye 300 liters amerikanske egetræsfade.

Annonce:

Max var selv godt tilfreds med resultatet, men ingen ville købe den tørre vin, da man på det tidspunkt foretrak hedvine i Australien. Grange hobede sig derfor op årgang efter årgang, og i 1957 var Max' goodwill opbrugt, og Penfolds bestyrelse beordrede ham til at indstille produktionen. Dette var Max dog ikke indstillet på og involverede derfor kælderpersonalet i fremstillingen af det, der skulle blive The Secret Vintages. Produktionen fortsatte i det skjulte, og i 1960 besøgte et af bestyrelsesmedlemmerne vineriet for at se og smage de årgange af Grange, som - med hans viden - var blevet lavet. Vinen havde nu fået lov at udvikle sig i 10 år og smagte ganske enkelt fantastisk. Bestyrelsesmedlemmet vendte derfor tilbage til Penfolds bestyrelse, der igen gav Max tilladelse til at lave Grange, og da Max i 1962 blev bedt om at sende en vin ind til australsk vins svar på Verdensudstillingen, The Australien Wineshow, sendte han Grange 1955. Vinen fik en suveræn førsteplads og har siden vundet adskillige større priser.

Gennem Penfolds 167-årige historie har der kun været fire Chief Winemakere, og den nuværende er den karismatiske Peter Gago, som allerede er blevet kendt verden over for sit arbejde. En lun sommerdag i juni var Penfolds i Danmark for at præsentere den nye årgang af de legendariske Grange samt deres øvrige vine.

 

Et udvalg af de nyeste årgange af vinene fra Penfolds.

 

Bin 150 Marananga Shiraz 2012. Pris 575 kr.

Enkeltmark centralt i Barossa, hvor man har leget med brug af forskellige typer af fade i lagringen. Så både franske og amerikanske. 14 mdr., på nye og brugte samt mindre og større fade. En tæt koncentreret vin men med et mere animalsk udtryk. Lidt kølig i stilen hvilket klæder vinen, men jeg savner lidt i syren.  90

 

Bin 389 Cabernet/Shiraz 2012. Pris 575 kr.

Annonce:

Stort set fifty fifty af de to druer hvert år i denne. Druerne kommer fra marker i Mclaren Vale og Barossa. Dette blend går også under navnet "the poor mans Grange".  12 mdr. på 40% nye og 60% brugte amerikanske hogsheads fade. Masser af solbær, brombær, tobak, peber, krydderier og en flot koncentration. Stadig en del tannin så bør gemmes 4-6 år endnu. 92

 

Bin 407 Cabernet Sauvignon 2012. Pris 575 kr.

14 mdr. på fad hvoraf de 22% er franske fade og resten amerikanske. Heraf 19 % nye fade. Druerne kommer fra mange områder og viser i den grad potentialet for cabernet i 2012. Helt sort med solbær og mynte i duften. Yderst flot struktur hvor balancen bare i den grad spiller. Masser af kompleksitet i smagen og en lang frugtig mørk eftersmag. 93

 

Magill Estate 2012. Pris 1265 kr.

Enkeltmarks vin tæt på Adelaide og her lå oprindelig Magill winery fra 1844. Penfolds overtog markerne og i 1984 kom så denne højt respekterede vin. 15 mdr. på nye primært franske fade og en smule på amerikanske. En yderst elegant og kølig Shiraz med røde bær, peber, urter. Yderst flot balance. 93

 

St. Henri Shiraz 2011. Pris 695 kr.

Annonce:

Shiraz med druer fra McLaren Valke, Adelaide Hills og Barossa. 12 mdr. på større brugte fade. Mørke peber toner og en massiv koncentration. Madagaskar peber, chokolade, mentol, urter og vanilje i smagen. Flot balance men savner lidt mere dybde. 90

 

RWT Shiraz 2012. 950 kr.

RWT står for "red Winemaking Trial" som navnet på et større projekt startet i 1995. I 2000 kom så vinen RTW som er 100% Shiraz fra Barossa Valley. Druerne er her udvalgt mere for deres elegance end egentlig modenhed. Vinen har lagret 16 mdr. på franske fade hvor ¾ er nye fade. Masser af violer og blomster i duften. En vin i den kølige stil. Brombær, peber, mørk chokolade og krydderier. Flot syre og yderst velbalanceret. 94

 

Bin 707 2012. 2900 kr.

Penfolds topvin på Cabernet Sauvignon fra Coonawarra. Lagret 14 mdr. på nye amerikanske hogheadsfade. I øvrigt navngivet efter en boeing flyver. I duften mynte og urter som fortsætter i smagen med solbær, peber, kaffe, tobak og vanilje. Flot syre og en yderst flot struktur.  96

 

Grange 2010. Pris 6000 kr.

Annonce:

Husets flagskib og måske den mest kendte topvin uden for Europa. Grange er 96% Shiraz og 4% Cabernet Sauvignon i denne årgang. Animalske toner, røg og røde bær i duften. Koncentreret sorte frugter i smagen med brombær, blommer, kanel, lakrids, mynte og vanilje. Især syren imponerer i denne årgang og en yderst kompleks vin med en imponerende lang eftersmag. 98

 

Alle vinene føres af Vinspecialisten.

 

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Thomas Rydberg er Ekstra Bladets vinanmelder og skribent. Ejer og redaktør af magasinet DinVinGuide samt magasinet Whisky & Rom. Han driver endvidere AltomSpanskVin.dk, de100bedstevine.dk samt holder en række foredrag og underviser i vin.

Thomas har en diplomuddannelse (WSET) i vin og spiritus fra London samt er pt. på anden del af Master of Wine. Udover skrivegerningen dømmer han ved en række af de største internationale vin & spiritus konkurrencer. Se mere information på thomasrydberg.dk.

Annonce: