Hvidvinskongen fra Bourgogne

Smagning med vinene fra Henri Boillot

Guillaume Boillot, søn af Henri Boillot var i oktober en tur i København for at præsentere nyeste årgang fra det klassiske Bourgognehus. Et hus som især har markeret sig som en af de producenter af hvid Bourgogne drevet af Henri. Men Guillaume har nu lagt sig i selen for at også de røde skal helt til tops og han har de seneste år hans ansvaret for disse.  

Henri Boillot er kendt for at høste tidligere end mange andre for at holde på syren i vinen og få så meget mineralitet han kan. Til det formål får Henri Boillot lavet specielle fade til sine hvidvine, som er lidt større end normalt. Disse 350 liters fade her dannet skole hos andre producenter ift. de traditionelle fade på 228 liter.

Huset laver vine på druer fra egne marker, men også såkaldte negocevine, fra druer indkøbt fra andre vinbønders marker. Senest har Henri også udvidet besiddelserne med nye marker i Côte-de-Nuits nord for Beaune, så som Clos de Vougeot og Bonnes Mares m.fl.

Vi smagte følgende vine og lad mig sige kvaliteten var tårnhøj, men viste også at man skal op i et vis økonomisk niveau før det begynder blive rigtigt godt.

 

Rødvine

Domaine Henri Boillot Bourgogne Rouge 2016. 200 kr.                          

Modnet på brugte fade. Masser af jordbær og røde bær i duften. Pæn intensitet i frugten. Let bitterhed og pakket ind i en pæn syre. Fin vin uden at være prangende. 89

 

Domaine Henri Boillot Volnay Villages 2016. 400 kr.

25% nye fade. Krydret let parfumeret næse. Masser af røde kirsebær i smagen med et tydeligt fadpræg. Flot lang afslutning. 91                          

 

Domaine Henri Boillot Volnay Les Chevrets 1. Cru 2016. 895 kr.                

Sydligere i Volnay og tæt på Mersault. 50% nye fade. Letteste af de tre. Røde bær og meget floral i smagen. Yderst flot struktur og meget elegant. Meget imødekommende nu. 92

 

Domaine Henri Boillot Volnay Les Fremiets 1. Cru 2016. 895 kr.              

Nordligere tæt på Pommard. Mere kraftig og intens i duften med mørke bær. Mere bitterfrugt og meget anderledes end Chevrets. Pæn afslutning. 91

 

Domaine Henri Boillot Volnay Les Caillerets 1. Cru 2016. 995 kr.            

Let parfumeret i næsen. Kraftig intens frugt med mere mørke bær, mere mineralitet og en flot balance. Flot gemmepotentiale. 93

 

Domaine Henri Boillot Clos Vougeot Grand Cru 2016. 1695 kr.

15 mdr. nye fade. Intens parfumeret i duften. Flot intensitet og balance. Fadet dog meget markant. Mørke kirsebær, peber, krydderier og toast. Dyb og kompleks med en lang afslutning. 94

 

Domaine Henri Boillot Bonnes Mares Grand Cru 2016. 2600 kr.         

15 mdr. på nye fade (50%). Fra det nordlige side af Bonnes Mares. Masser af intensitet i duft og smag. Mørke kirsebær, krydderier og vanilje. Flot dybde og længde. En seriøs dyb vin. 95

 

Hvidvine

Domaine Henri Boillot Bourgogne Chardonnay 2016. 200 kr.

12 mdr. på fade, 10% nye. Fersken i næsen. Pæn frugt og en flot syre. Starter pænt med en flot koncentration. Slutter dog lidt tidligt. 88

 

Domaine Henri Boillot Meursault 2016. 500 kr.

25% nye fade. Fra forskellige marker. Fadpræg i næsen. Flot harmonisk frugt med masser af fersken, citrus, mynte og vanilje. Velbalanceret med en lang afslutning. 92

 

Domaine Henri Boillot Meursault 1. Cru Genevrières 2016. 1100 kr.      

Mere mineralsk i næsen. Mere stringent og syrerig i udtrykket. Citrus, æbler, hvide blomster og toastpræg. Flot balance og elegant i udtrykket. Gemmes nogle år. 94

 

Domaine Henri Boillot Puligny-Montrachet Villages 2016. 525 kr.      

Fra 4 forskellige marker. Syrerig og stringent i udtrykket. Fersken, citrus, blomster og anelse toastpræg. Krydret afslutning. Skuffer mig lidt. 90

 

Domaine Henri Boillot Puligny-Montrachet 1. Cru Les Perrieres 2016. 995 kr.

50% nye fade. Mørk, fadpræget i næsen. Fersken, hvid peber, krydderier og vanilje. Anelse mineralitet i eftersmagen. En spændende flot vin med substans. 93

 

Domaine Henri Boillot Puligny-Montrachet 1. Cru Les Combettes 2016. 1100 kr.

Den første mark som høstes da modningen opnås først her. Frisk intens næse. Citrus, fersken, mineralitet og vanilje. Meget klassisk i udtrykket. 94

 

Domaine Henri Boillot Puligny-Montrachet 1. Cru Les Pucelles 2016. 1100 kr.

Fadet fornemmes tydeligt i næsen. Mineralsk i udtrykket med intens frugt og en flot koncentration. Yderst flot balance og lang afslutning. 95

 

Domaine Henri Boillot Puligny-Montrachet 1. Cru Clos Mouchere 2016. 1100 kr.  

4 hektar. Flot fersken og fad i næsen. Yderst flot frugt med masser af mineralitet, fersken, hvid blomst og vanilje. Meget reduktiv men åbner sig flot efter lidt tid i glasset. Lang afslutning og en flot dybde i vinen. 95

 

Domaine Henri Boillot Corton Charlemagne Grand Cru 2016. 1595 kr.               

Fyldig i frugten. Mineralsk i udtrykket med fersken, let tropisk frugt, hvid peber og vanilje i smagen. Masser af lag og dybde. Flot lang afslutning. 94

 

Domaine Henri Boillot Batard Montrachet Grand Cru 2016. 10.000 kr. magnum

Masser af intensitet i duft og smag. Stor Bourgogne med fersken, hvid peber og masser af vanilje. Intens fad! Yderst flot og seriøs vin med en meget lang afslutning. 96

 

Vinene forhandles af Philipson Wine. Alle priserne er enkeltstyk priser ved køb af 12 stk.

 

Kom til Franske vindage 1+2 marts 2019

Kom til stor Italiensk vinfestival 29+30 marts

0 kommentarer
Vis kommentarer

Thomas Rydberg er Ekstra Bladets vinanmelder og skribent. Ejer og redaktør af magasinet DinVinGuide samt magasinet Whisky & Rom. Han driver endvidere AltomSpanskVin.dk, de100bedstevine.dk samt holder en række foredrag og underviser i vin.

Thomas har en diplomuddannelse (WSET) i vin og spiritus fra London samt er pt. på anden del af Master of Wine. Udover skrivegerningen dømmer han ved en række af de største internationale vin & spiritus konkurrencer. Se mere information på thomasrydberg.dk.

Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Har du en mening om Ekstra Bladet? Kom med i vores panel og del din mening med os
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen