Annonce:
Annonce:

Klar spansk sejr i vinlandskamp

Der var oprejsning da de spanske garnacha vine lammetævede de franske grenache vine

Annonce:
Følg Vin

I et tilfælde af kådhed kom jeg til at udfordre min gode kollega fra Jyllands Posten Niels Lillelund, om at Ribera del Duero da sagtens kan slå det sydlige Rhone. Niels var ikke overraskende af en anden mening og tog kampen op. En kamp han vandt klart. Det var derfor tid til revanche og denne gange skulle det være på en enkelt drue. Og det var selvfølgelig oplagt at vælge grenache, da den har hjemme på Niels hjemmebane Rhone og min i Spanien.

Grenache druen dyrkes i dag over store dele af verdenen, men det er især i Frankrig i Rhonedalen samt i det sydlige Frankrig hvor den dominerer. I Spanien er det i Aragon provinsen samt Katalonien man støder på druen og her kaldes den garnacha, mens man også ser en del vine fra Sardinien hvor druen kendes som Cannonau. Endelig laves der en række vine på Grenache i Barossa Valley i Australien samt nogle få i Californien.

Annonce:

Vinene på Grenache druen er ofte meget krydrede og frugtige, ikke så mørke i farven og med en forholdsvis høj alkohol.

Selve dysten skulle finde sted i seks priskategorier og vi skulle begge medbringe to medsmagere. Selvfølgelig fuldstændig upartiske. Alle vine blev naturligvis serveret blindt overfor hinanden.

Alle vinene er udover stjerner også vurderet udfra 100 point skalaen.

 

Under 75 kr. Vinder: Spanien

Cutio 2010. d-wine.dk på tilbud til 69 kr. 5 stjerner.

100% Garnacha fra Carinena. Kun 50% på fade i 4 mdr. Ganske fyldig og frugtig vin i stilen. Brombær, lakrids, peber og søde krydderier i smagen. Flot struktur og en ligefrem vin ganske flot til prisen. 87

op imod La Paradou Grenache 2012. Philipsonwine.com til 60 kr. Stort set alle var enige om, at den spanske havde en del mere at byde på især i koncentrationen.

 

Under 100 kr. Vinder: Spanien

Senda 2009, Vinos de Madrid, Spanien. d-wine.dk på tilbud til 99 kr. 5 stjerner.

Annonce:

100% garnacha fra Vinos de Madrid. Lagret 10 mdr. på franske fade. En pænt fyldig vin meget ligefrem i stilen. Brombær, blåbær, lakrids, peber og lette krydderier i smagen. Flot struktur og en ligefrem vin ganske flot til prisen. 89

Op mod Mourgues du Gres Terre de Feu Côstières-de-Nîmes 2011. Bichel til 99 kr. Solid sejr til den spanske, som bare havde mere fylde, koncentration og struktur.

 

Under 175 kr. Vinder: Uafgjort

Veraton 2012, Campo de Borja, Spanien. Valuewine.dk på tilbud til 175 kr. 5 stjerner.

Fra Campo de Borja i det nordøstlige Spanien kommer denne frugt bombe. Sort og moden frugt især blommer pakket ind af masser af krydderier og vanilje. En ægte grillvin til lam eller okse. 91

Op mod Chateau des Tours, Côtes-du-Rhône 2010. Domaine Brandis til 175 kr. To rigtig flotte vine som delte dommerne.

 

Under 250 kr. Vinder: Spanien

Alto Moncayo 2012, Campo de Borja, Spanien. Valuewine.dk på tilbud til 249 kr. 5 stjerner.

Annonce:

Vin fra Spanske Campo de Borja, men lavet af den australske kultvinmager Chris Ringland. Markant duft af sorte bær og vanilje, en koncentreret og frugtig vin med smag af blommer, parfume, tobak, blomster og vanilje. Meget fad domineret. Yderst koncentreret. 93

Op mod: Château Vaudieu, Châteauneuf-du-Pape 2010. Philipsonwine.com til 249 kr. Solid sejr til den spanske vin som emmer af koncentration og fylde.

 

Fri leg: Vinder: Spanien

Domenech Teixar 2011, Montsant, Spanien. d-wine.dk til 2396 kr. for seks styk. 6 stjerner.

Topvin fra området Montsant som er nabo til det noget mere kendte Priorat. Vin på garnacha fra ældre stokke og 13 mdr. på fad. Det er en seriøs kraftig vin med balsamico, sorte kirsebær, brombær, lakrids, peber og masser af krydderier. En let sødlig afslutning og en flot vin i en høj klasse. 94

Op mod Vieille de Julienne Trois Sources, Châteauneuf-du-Pape 2010. Philipsonwine.com til 499 kr. En knusende 6-0 sejr hvor selv Hr. Lillelund måtte overgive sig overfor den spanske. Den franske led dog under at være noget lukket pt.

 

Fri leg. Vinder: Uafgjort

Espectable 2010, Montsant, Spanien. Sigurd Muller Vinhandel til 695 kr. 6 stjerner.

Annonce:

Enkeltmarks garnache fra 3 hektar mindre plot. Lagret i store 4500 l. brugte fade. Let parfumeret i duften med en elegance i smagen der bjergtager en. Røde kirsebær, lakrids, timian, roser og kandiserede violer. Yderst flot balance. En meget stor vin! 98

Op mod Domaine Marcoux Vieilles Vignes Châteauneuf-du-Pape 2012. Domaine Brandis til 900 kr. To absolut fremragende vine var alle enige om. Og fortjent uafgjort mellem disse to vine, som med al tydelighed viser hvor fremragende vine man kan få på grenache druen.

5-1 endte kampen efter 4 klare sejre og 2 uafgjorte. Så er konklusionen klar? Er Spanien bare bedre til at håndtere grenache druen. Ja, især hvis man går efter 100% grenache vine. I Rhone er man nemlig meget bevidste om grenache styrker men også svagheder og netop derfor blander man oftest grenache med en række andre druer.

 

Tak for kampen Niels - jeg er klar til en ny kamp!

Læs også: Landskampen Rhone mod Ribera del Duero

 

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Thomas Rydberg er Ekstra Bladets vinanmelder og skribent. Ejer og redaktør af magasinet DinVinGuide samt magasinet Whisky & Rom. Han driver endvidere AltomSpanskVin.dk, de100bedstevine.dk samt holder en række foredrag og underviser i vin.

Thomas har en diplomuddannelse (WSET) i vin og spiritus fra London samt er pt. på anden del af Master of Wine. Udover skrivegerningen dømmer han ved en række af de største internationale vin & spiritus konkurrencer. Se mere information på thomasrydberg.dk.

Annonce: