Manden som satte californisk vin på landkortet

'Mike' Grgich stod bag vinen som vandt den berømte pariser smagning i 1976 og er i dag en legende i vinverdenen

Dette er historien om den fattige vinbonde som kommer til USA, landet med alle mulighederne og bliver en af verdens mest berømte vimagere.

Jeg møder den 90 årige Miljenko 'Mike' Grgich en varm juni dag i år på hans vingård ved hovedvejen i Napa Valley. På trods af alderen er han forholdsvis frisk men er ikke selv aktiv i produktionen af vinen, som i dag styres af hans datteren og nevø som har taget over vinhuset.

Mike Grgich ankom som 35 årig til Napa Valley i 1958 fra Kroatien med 32$ på lommen. Han var født ind i en vinfamilie i Desne nær kysten og blev gennem sin opvækst oplært produktionen af vin.

Han fik hurtigt job på forskellige vinhuse og steg i graderne. Efter nogle år endte han hos Chateau Montelena og præcis 15 år efter hans ankomst til USA fik han sit helt store gennembrud. For den vin han havde ansvaret for hos Chateau Montelena, en Chardonnay 1973 vandt den historiske 1976-smagning i Paris.

Det var vinhandleren Steven Spurrier som arrangerede blindsmagningen i Paris. Et udvalg af USA's bedste chardonnay- og cabernet-vine blev smagt op mod de bedste hvid- og rødvine fra respektive Bourgogne og Bordeaux. Smagsdommerne var anerkendte franske vinskribenter, sommelierer og slotsejere. Chateau Montelena Chardonnay 1973 vandt hvidvinssmagningen og en Cabernet fra Stag’s Leap Wine Cellars havde slået alle de store Bordeauxer.

Nyheden gik kloden rundt som en løbeild. Fransk vin var ikke usårlig! Man kunne også fremstille vine i verdensklasse andre steder i verden! Og den overraskende sejr banede vej for en bølge af ambitiøse vinprojekter i især Californien, og bølgen bredte sig med tiden også til resten af den nye verden. En spillefilm Bottleshock er senere blevet lavet over denne smagning.

I 1977 gik Miljenko 'Mike' Grgich så selvstændig og åbnede sit eget vinhus Grgich. Fyldt med selvtillid og anerkendelse ville han lave vin efter sit eget hoved og med egne midler. Han fortalte mig, at det var vigtigt for ham, at huset ikke blev for stort og siden 2006 har markerne været drevet fuldt biodynamisk og økologisk. I dag produceres godt 70.000 kasser vin årligt på chardonnay, sauvignon blanc, zinfandel, merlot og cabernet sauvignon. Huset ejer 5 marker alle i Napa og råder over 148 hektar. I øvrigt det største biodynamiske vinhus i USA. Netop renheden i vinen betyder meget for Miljenko, som fortæller mig med et glimt i øjet, at intet tilsættes vinen og at der kun er to vigtige ting i livet, nemlig vin og kvinder. Og vel og mærke hver dag.

 

En række af vinene fra Grgich:

Grgich Chardonnay 2010. 5 stjerner. Pris 265 kr.

10 mdr. på fad, heraf 40% nye. Masser af moden frugt i duften. Fersken, moden meloner, smør, blomster og vanilje. Yderst velbalanceret, vel den har fad men den er så flot integreret. Lang fed eftersmag.  93

Alkoholprocent: 14,1

 

Grgich Fumé Blanc 2011. 4 stjerner. Pris 195 kr.

100% Sauvignon blanc som i Californien sælges som Fumé Blanc. 6 mdr. på gærresterne i brugte fade. En meget aromatisk vin med modne stikkelsbær i duften og i smagen tropisk frugt især ananas, citrus, røg og blomster. En meget fyldig og kraftig sauvignon og man savner måske lidt mere elegance. Men serveret til grillet laks eller hummer vil den fungere godt. 89

Alkoholprocent: 13,2

 

Grgich Cabernet Sauvignon 2010. 5 stjerner. Pris 380 kr.

Blend af 86% Cabernet Sauvignon, 6.5% petit verdot og7.5% merlot. 16 mdr. på fad hvoraf de 60&% er nye. Masser af solbær, peber, krydderier, eukalyptus og vanilje i smagen. Medium fylde. Pæne bløde tanniner og en ganske flot balanceret vin. 92

Alkoholprocent: 14,7

 

Grgich Zinfandel 2009. 5 stjerner. Pris 240 kr.

15 mdr. på større franske fade. Krydret i udtrykket med hvid peber, timian, jordbær, blommer og vanilje i smagen. Flot struktur med en pæn lang krydret eftersmag. Alkoholen er høj men pænt balanceret så den ikke umiddelbart fornemmes. En perfekt vin til flæskestegen juleaften. 91

Alkoholprocent: 15,3

 

Føres af i Danmark af California Wine

Læs også: Det polerede Napa

0 kommentarer
Vis kommentarer

Thomas Rydberg er Ekstra Bladets vinanmelder og skribent. Ejer og redaktør af magasinet DinVinGuide samt magasinet Whisky & Rom. Han driver endvidere AltomSpanskVin.dk, de100bedstevine.dk samt holder en række foredrag og underviser i vin.

Thomas har en diplomuddannelse (WSET) i vin og spiritus fra London samt er pt. på anden del af Master of Wine. Udover skrivegerningen dømmer han ved en række af de største internationale vin & spiritus konkurrencer. Se mere information på thomasrydberg.dk.