Munkenes pink vin

Château de Saint Martin er en af 18 cru classé slotte i Provence og står for klassisk rosévin

Sommeren er rosétid og salget af de pink vin er steget eksplosivt de senere år. Der laves rosévin stort set over hele verden men det er især i Provence i det sydlige Frankrig man har specialiseret sig i det. Meget bliver solgt lokalt, ofte til opskruede priser i ved den franske Riviera i byer som Nice, Cannes og St. Tropez. Men salget af rosévin herhjemme er også steget eksplosivt de senere år.

I Provence er der dyrket vin her siden 600 år før vor tidsregning, fra da Romerne grundlagde Marseille, men det var først i 1955, at man lavede et klassificering af hvilke ejendomme, der er de bedste og det er det eneste sted i Frankrig hvor man gør det udover Bordeaux. Andre steder følger det markerne, ikke slottene. Det startede med at være 14 Cru Classé, i dag er det kun 23 ud af over 300 ejendomme, der er Cru Classé.

Jeg havde fornøjelsen af at besøge en af disse ejendomme nemlig Château de Saint Martin. Château de Saint Martin er et af cru classé slottene. En idyllisk vingård med historiske rødder fra romerne. De dyrkede vinstokkene til munkene fra øen Lerins, der udviklede landet og omdannede Chateau Saint Martin til et vin-kloster. Munkene byggede endvidere den spektakulære, underjordiske vinkælder, der stadig står i dag.

I 1740 blev vingården overtaget af den nuværende ejers familie, der byggede det smukke vinsmagningslokale, hvor vingårdens besøgende i dag bydes velkommen. Der har været tradition for, at gården er blevet drevet af kvinder, og i dag er det Madame de Barry – datteren af den tidligere ejer Komtesse Gasquet – der står for driften.

Château de Saint Martin byder således ikke kun på en stor produktion af delikate vine, men også på historie og kulturel arv. Château de Saint-Martin består af 100 hektar land, hvoraf 40 er vinmarker. Châteauet producerer et udvalg af vine med vægt på rosévinene som udgør 60%. Huset prestigevin er grande reserve Cru Classe og seneste skud på stammen er  Rose & Roll. Vinene af en høj klasse med vægt på de røde bærtoner og den flotte balance. Nemlig vinmarkerne nærhed til kysten og i bakkerne gør at syreniveauet er flot i vinene. Bedste vin er Chateau de Saint Martin Cru Classé, men største overraskelse var No. 2 som er mere koncentreret og er en ganske flot madvin.

Kom til stor spansk vinfestival i september - læs mere her

 

Saint Martin Rose & Roll 2016. Pris 70 kr. 4 stjerner.

En lys og meget let rosévin. Lette jordbær og hindbærtoner, spinkel i smagen med velbalanceret med en pæn syre. Ganske pæn klassisk Provence rosé. 87

Alkoholprocent: 12,5

 

Chateau de Saint Martin No. 2 2015. Pris 100 kr. 5 stjerner.

En forholdsvis kraftig rosé med masser af jordbær, kirsebær og blomsternoter i smagen. Velbalanceret med en flot syre og en let krydret afslutning. Seriøs rosévin. 90

Alkoholprocent: 13

 

Chateau de Saint Martin Cru Classé 2014. Pris 119 kr. 5 stjerner.

Løgfarvet og med urter og rød frugt i næsen. Kølig, mineralsk stil i smagen, hvor kirsebær spiller førsteviolin. Mild og rolig rosé til en varm sommerdag. 91

Alkoholprocent: 12,5

 

Vinene føres af Irma

Kom til stor spansk vinfestival i september - læs mere her

 

Thomas Rydberg er Ekstra Bladets vinanmelder og skribent. Ejer og redaktør af magasinet DinVinGuide samt magasinet Whisky & Rom. Han driver endvidere AltomSpanskVin.dk, de100bedstevine.dk samt holder en række foredrag og underviser i vin.

Thomas har en diplomuddannelse (WSET) i vin og spiritus fra London samt er pt. på anden del af Master of Wine. Udover skrivegerningen dømmer han ved en række af de største internationale vin & spiritus konkurrencer. Se mere information på thomasrydberg.dk.