På besøg hos Champagnekongen

Anselme Selosse forsøger at revolutionere det klassiske champagneområde

Jacques Selosse er et lille familiefirma, som er blevet en institution i vinens verden. Det er ikke på grund af størrelsen, for huset producerer ikke mere end omkring 80.000 flasker, hvilket er milevidt fra de omkring 11 mio. flasker som Moet & Chandon efter sigende sender på markedet årligt.

Det er siden 1980 sønnen af Jacques, som hedder Anselme, der primært har skabt den lille revolution. Han forsøger nu, at skabe så anderledes champagner, nærmest vinøse i stilen og med stilmæssige sammenligninger til Mersault og Montrachet. Hans kærlighed til vinene fra Bourgogne, skal man ikke være mange minutter i selskab med Anselme for at se.

Alle druer dyrkes biodynamisk og man oplever hurtigt, at det er her Anselmes passion ligger. Vinen kommer fra markerne og jo mere liv der er omkring vinstokkene, des bedre druer kommer der ud i sidste ende. Huset ejer i dag omkring 10 ha. som er fordelt på 35 marker. Marker primært omkring Avize i Cotes des Blanc. Når man spørger til udfordringen med det våde og kølige klima, fortæller Anselme, ”at vinstokkene oppebærer med tiden, en større modstandsdygtighed overfor sygdomme og klimaet generelt. Det kræver tålmodighed, men resultatet er til gengæld så markant bedre druer”.

Druerne håndplukkes som i resten af Champagne og den første gæring finder altid sted i egefade. Den ny vin forbliver "sur lie" i mindst 6 måneder med omrøring i fadet en gang om ugen, og først derefter starter den op til 7 år lange rejse frem mod "disgorgement". Om vinen gennemgår malolaktisk fermentering er lidt efter vind og vejr og sker ikke altid. Men Anselme gør intet for at det skal ske. Og da det ikke sker ofte giver det en streng syre til vinene, som gør dem bedre til lagring.

En nyskabelser har endvidere været indførelsen af et såkaldt "Solera system" til husets "Vin De Reserve". I dette system bliver en tredjedel af den eksisterende "reserve vin" brugt i årets "non-vintage cuvée", og herefter bliver den ledige plads erstattet af vine fra den seneste årgang. Dette betyder, at "reserve vinen" hos Selosse år efter år er blevet mere kompleks, og resultatet er blevet en række vine, som reelt har udvidet den mulige aromaprofil for Champagne.

Alle Selosse’s Champagner, undtagen La Cote Faron og Non Vintage Rosé, er fremstillet af 100 % Chardonnay, og udtrykket viser alle hvordan chardonnay også kan fungere i champagner præget af måden vinen laves på og ikke mindst præget af den mineralitet som den kalkrige undergrund omkring Avize begaver vinene med.

Vinene er uden tvivl i en klasse for sig selv og ganske forrygende. Måske en anelse for vinøse og oxiderede for nogen. Personligt er det noget af det bedste jeg har smagt netop grundet den meget vinøse men stadig stramme struktur. Så er man fan af Champagne bør man unde sig selv en gang i livet at prøve en af Anselmes vine. De er dyre, men det er med garanti en vin som alle i selskabet har en mening om.

Smagning af champagnerne fra Jacques Selosse:

Blanc de Blanc Initial NV, 93

Blanc de Blanc Millésimé 2003. 96

Blanc de Blanc VO NV 95

Les Carelles Mesnil 2002. 96

La Cote Faron Pinot Noir 95

Cuvee Exquise Sec. 92

 

Vinene føres i Danmark af Esprit du vin

2 kommentarer
Vis kommentarer

Thomas Rydberg er Ekstra Bladets vinanmelder og skribent. Ejer og redaktør af magasinet DinVinGuide samt magasinet Whisky & Rom. Han driver endvidere AltomSpanskVin.dk, de100bedstevine.dk samt holder en række foredrag og underviser i vin.

Thomas har en diplomuddannelse (WSET) i vin og spiritus fra London samt er pt. på anden del af Master of Wine. Udover skrivegerningen dømmer han ved en række af de største internationale vin & spiritus konkurrencer. Se mere information på thomasrydberg.dk.